Mostrar que un espai industrialitzat i antropitzat com un port també és un entorn apte per a fer créixer la biodiversitat. Aquest és la missió que persegueix l'exposició fotogràfica BioPort – Biodiversitat de proximitat, que es podrà veure des del 24 d'abril al tram final de l'espigó del dic de Llevant, a tocar del Far de la Banya. La mostra és del fotògraf i ambientalista tarragoní Ferran Aguilar, que ha capturat instantànies que evidencien que, fins i tot en indrets clarament humanitzats com un recinte portuari, la natura i la vida animal hi són ben presents.
L'exposició inclou un conjunt d'imatges de gran format que es podran veure en aquest un nou espai expositiu, situat gairebé el mig del mar, que se suma als Tinglados i Refugis del Moll de Costa i en el qual es programaran exposicions dedicades a temes ambientals. Aquest indret a l'aire lliure oferirà una experiència diferent als visitants, que viuran una vicència immersiva, gràcies a una ubicació única.
"Les imatges mostren, eduquen i el més important, sensibilitzen"
El projecte que ha culminat en l'organització de l'exposició BioPort – Biodiversitat de proximitat va néixer ara fa 15 anys motivat per l'interès de Ferran Aguilar a copsar les relacions entre diferents espècies de fauna salvatge en ambients humanitzats. L'autor considera la fotografia com un instrument essencial per a promoure la conservació del patrimoni. "Les imatges mostren, eduquen i el més important, sensibilitzen", assegura el fotògraf i ambientalista.
A través d'aquest conjunt d'imatges, l'autor no només interpreta l'entorn a través del seu objectiu, sinó que transmet a l'espectador la necessitat d'entendre'l i, sobretot de respectar-lo. "De la preservació de la biodiversitat depèn la nostra supervivència. Hem d'aconseguir reaccionar com espècie. Els beneficis de la reconnexió amb els sistemes naturals són enormes", constata Ferran Aguilar.
El resultat d'aquest projecte és un recull de fotografies, reproduïdes a gran format, on es mostra una part de la fauna present en els espais portuaris. Hi apareixen els falcons peregrins (Falco peregrinus), els bernats pescaires (Ardea cinerea), les gavines corses (Ichthyaetus audouinii), el corb marí gros (Phalacrocorax carbo), els blauets (Alcedo atthis), o la tortuga babaua (Caretta caretta), entre altres.
Divulgar mitjançant la fotografia
Ferran Aguilar és un reputat fotògraf, expert naturalista i un gran divulgador dels valors que atresora la naturalesa i de com la necessitem. L'any 2000 va fundar Medigraphic, una associació professional dedicada a l'educació ambiental a través de la fotografia, el disseny gràfic i la il·lustració editorial. Tot això amb una finalitat clara: mostrar i educar. És autor de sis llibres i coautor de quinze.
Ha estat premiat en dos concursos internacionals de fotografia d'amfibis i rèptils, i ha rebut dos premis nacionals de fotografia científica i un altre de reportatge social, a més de 80 premis de fotografia de naturalesa i medi ambient. Ha estat director durant quatre anys del Centre d'Estudis de la Imatge de Tarragona, on impartia classes de fotografia científica i macrofotografia. Des del 2013 és professor i col·laborador del Nikon School de Barcelona.