Una nova exposició al Museu de Valls descobreix el caràcter polifacètic de Cèsar Martinell

L’exposició viatjarà de forma itinerant per posar en valor el seu llegat documental que la família va donar a Valls

Imatge de l'edifici del Museu de Valls
Imatge de l'edifici del Museu de Valls | Albert Oliva
14 de febrer de 2025, 09:33
Actualitzat: 9:33h

El Museu de Valls acull l’exposició "Cèsar Martinell i Brunet. El llegat documental de l’arquitecte vallenc", una mostra que redescobreix la seva obra i alhora apropa a vessants menys conegudes del que va ser un dels grans arquitectes catalans del segle XX. L’exposició, organitzada conjuntament per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp, el Museu de Valls i l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus ha estat comissariada pels professors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV Sergio Coll Pla, Agustí Costa Jover i Cèlia Mallafré Balsells.

La mostra s’inaugura aquest divendres dia 14 de febrer a les 19h i presenta una mirada àmplia, encara que no exhaustiva, sobre la vida i les aportacions del conegut arquitecte nascut a Valls l’any 1888. La seva trajectòria va estar marcada per la innovació i la sensibilitat envers el patrimoni, deixant un important llegat tant arquitectònic com documental, i per això la mostra convida a descobrir aquestes diferents facetes de l’arquitecte, tot explorant els aspectes més coneguts de la seva producció arquitectònica (l’arc catenari) com aquells punts menys divulgats: la seva tasca com a estudiós i documentalista, i el seu compromís amb les entitats culturals.

Martinell, més enllà de ser un dels grans arquitectes noucentista, fou des de 1912 un actiu publicista a la premsa, divulgador cultural des de 1914, i finalment activista en favor del patrimoni des de l’associació Amics de l’Art Vell, a partir de 1929. Com a historiador de l’art els seus treballs comencen el 1917 i tindran continuïtat fins a la seva mort amb el conreu dels dos grans temes de la seva trajectòria: l’arquitectura i l’escultura barroques de Catalunya i l’obra del gran Antoni Gaudí. En paral·lel a les seves recerques històriques, i en suport de les mateixes, va exercir una discreta activitat de col·leccionista de traces de retaule i d’algunes peces d’escultura barroca que -en gran part- han finalment enriquit el nostre patrimoni públic.

L’exposició destaca, sobretot, un dels elements més característics de la seva obra: l’arc catenari, una solució estructural que va revolucionar la manera de construir de l'època. Aquest element permetia una major estabilitat i una distribució més eficient del pes, sent especialment útil en la construcció de les anomenades Catedrals del Vi o grans cellers cooperatius de les nostres comarques i obra cabdal de Martinell. Alhora, la mostra planteja com interaccionen els edificis amb el paisatge, i quina empremta va tenir en l’arquitecte l’estudi i restauració de monestirs com els de Santes Creus i Poblet.

Paral·lelament i complementàriament l’Institut d’Estudis Vallencs organitza dues conferències el 18 i 21 de febrer: “Cèsar Martinell i Brunet: la recuperació del patrimoni artístic d’Andorra (1962-1973)” a càrrec de Francesc Xavier Mingorance Ricart, i “Cèsar Martinell i Brunet: historiador de l’art i col·leccionista”, a càrrec de Bonaventura Bassegoda Hugas. D’aquesta manera es potencia el coneixement sobre la figura de Cèsar Martinell quan ja fa més de 50 anys de la seva mort, tant a Valls com a la comarca de l’Alt Camp on l’exposició viatjarà de forma itinerant, i posant en valor el seu llegat documental que la família va donar a Valls.