El Museu de Valls acull l’exposició "Cèsar Martinell i Brunet. El llegat documental de l’arquitecte vallenc", una mostra que redescobreix la seva obra i alhora apropa a vessants menys conegudes del que va ser un dels grans arquitectes catalans del segle XX. L’exposició, organitzada conjuntament per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp, el Museu de Valls i l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus ha estat comissariada pels professors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV Sergio Coll Pla, Agustí Costa Jover i Cèlia Mallafré Balsells.
La mostra s’inaugura aquest divendres dia 14 de febrer a les 19h i presenta una mirada àmplia, encara que no exhaustiva, sobre la vida i les aportacions del conegut arquitecte nascut a Valls l’any 1888. La seva trajectòria va estar marcada per la innovació i la sensibilitat envers el patrimoni, deixant un important llegat tant arquitectònic com documental, i per això la mostra convida a descobrir aquestes diferents facetes de l’arquitecte, tot explorant els aspectes més coneguts de la seva producció arquitectònica (l’arc catenari) com aquells punts menys divulgats: la seva tasca com a estudiós i documentalista, i el seu compromís amb les entitats culturals.
Martinell, més enllà de ser un dels grans arquitectes noucentista, fou des de 1912 un actiu publicista a la premsa, divulgador cultural des de 1914, i finalment activista en favor del patrimoni des de l’associació Amics de l’Art Vell, a partir de 1929. Com a historiador de l’art els seus treballs comencen el 1917 i tindran continuïtat fins a la seva mort amb el conreu dels dos grans temes de la seva trajectòria: l’arquitectura i l’escultura barroques de Catalunya i l’obra del gran Antoni Gaudí. En paral·lel a les seves recerques històriques, i en suport de les mateixes, va exercir una discreta activitat de col·leccionista de traces de retaule i d’algunes peces d’escultura barroca que -en gran part- han finalment enriquit el nostre patrimoni públic.
L’exposició destaca, sobretot, un dels elements més característics de la seva obra: l’arc catenari, una solució estructural que va revolucionar la manera de construir de l'època. Aquest element permetia una major estabilitat i una distribució més eficient del pes, sent especialment útil en la construcció de les anomenades Catedrals del Vi o grans cellers cooperatius de les nostres comarques i obra cabdal de Martinell. Alhora, la mostra planteja com interaccionen els edificis amb el paisatge, i quina empremta va tenir en l’arquitecte l’estudi i restauració de monestirs com els de Santes Creus i Poblet.
Paral·lelament i complementàriament l’Institut d’Estudis Vallencs organitza dues conferències el 18 i 21 de febrer: “Cèsar Martinell i Brunet: la recuperació del patrimoni artístic d’Andorra (1962-1973)” a càrrec de Francesc Xavier Mingorance Ricart, i “Cèsar Martinell i Brunet: historiador de l’art i col·leccionista”, a càrrec de Bonaventura Bassegoda Hugas. D’aquesta manera es potencia el coneixement sobre la figura de Cèsar Martinell quan ja fa més de 50 anys de la seva mort, tant a Valls com a la comarca de l’Alt Camp on l’exposició viatjarà de forma itinerant, i posant en valor el seu llegat documental que la família va donar a Valls.