La Festa Major de Sant Pere de Reus ja comença a escalfar motors per a l'edició del 2025. Aquest dijous 8 de maig, la sala de premsa de l'Ajuntament ha acollit un dels actes que més expectació genera a la ciutat dins el calendari festiu i cultural, com és la presentació del cartell oficial de Sant Pere. Com sempre, la festa se celebrarà del 24 al 29 de juny i, enguany, la imatge gràfica que acompanyarà totes les decoracions i informacions és obra del cartellista ebrenc Ferran Orta.
Nascut a Riba-roja d'Ebre, Orta s'ha format com a il·lustrador entre l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona i l'Escola de la Dona de Barcelona, on ha realitzat treballs d'il·lustració, àlbum il·lustrat i edicions personals. El seu projecte artístic es focalitza, principalment, en l'àmbit editorial, sobretot amb novel·la infantil i juvenil (Un dia amb el pare i el papa; Amarillo y Redondo; Eres luz) o, fins i tot, un llibre molt personal com El meu avi; tot i que també forma part de la iniciativa col·lectiva de pintura mural "A La Sombra", una disciplina que retroalimenta la seva feina individual i amplia tant el seu univers creatiu com el seu llenguatge pictòric.

- Cartell de la Festa Major de Sant Pere 2025 de Reus.
- S.P.
A més, no és la primera vegada que Ferran Orta treballa a Reus, ja que va ser un dels il·lustradors que van dissenyar els contes clàssics protagonitzats per animals i que s'amagaven dins de les boles de neu en l'espai 'Un Nadal Rodó', en la passada campanya nadalenca 2024-2025. En concret, va ser l'autor de l'esfera amb "Els músics de Bremen", "El Gat amb botes", "Els tres porquets" i "L'aneguet lleig", dins el projecte coordinat per Estudi OVNI.
L'alcaldessa reusenca, Sandra Guaita, ha celebrat que el cartell és la "peça que dona el tret de sortida a la Festa Major, un dels punts més àlgids culturals de la ciutat" i ha recalcat que, a més del patrimoni cultural, hi ha un "patrimoni emocional que fa que tots estem arrelats a la festa". Per la seva banda, el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha assenyalat que "la voluntat és que tots els cartells siguin d'autors locals i se'ls demana que se'n sentin autors com si fos part de la seva obra natural i que expliquin com veuen ells la festa". En aquest cas, el cartell d'Orta és una mena de "trencadís" amb presència de diversos elements festius i molt de color per evocar-la, i, de nou, tornarà a donar peu a la creació de marxandatge per part d'algunes entitats.
Concerts de Festa Major
També, en la roda de premsa, s'han presentat els concerts que formaran part del programa de Festa Major. D'una banda, els membres de la Coordinadora de Barraques han recordat la programació per als dies 20, 21 i 23 de juny, amb caps de cartell com Figa Flawas o Al·lèrgiques al pol·len, com ja us vam avançar a TarragonaDigital:
- Divendres 20 de juny: Gavina.mp3, La Sra. Tomasa, Svetlana, Maria Hein (a partir de les 21.45 hores).
- Dissabte 21 de juny: Magari, Al·lèrgiques al pol·len, Figa Flawas, Malifeta, Cactus (a partir de le 20.30 hores)
- Dilluns 23 de juny: Torazinas, Boikot, Groggy Rude, Sexenni (a partir de les 22.30 hores).

- Imatge d'arxiu d'un concert del grup vallenc Figa Flawas.
- Nació
Ja es troben a la venda els abonaments per als tres dies per un preu de 5 euros i les entrades diàries per 3,50. Així mateix, una de les novetats és que les barraques tindran una festa prèvia, el pròxim dissabte 10 de maig, a Lo Submarino de Reus, a partir de les 21 hores. Els organitzadors prometen una nit plena de música, bon rotllo i ganes de gresca per engegar els motors de cara a les Barraques. De fet, l'entrada a aquest acte serà gratuïta per a aquells que ja hagin comprat la seva entrada per als concerts que tindran lloc al Parc de la Festa. El programa de la nit inclourà Impaktats (21.30 hores), Habla de mi presente (23h) i Happy Beats (00.30).
Les Barraques de Reus celebraran el seu 26è aniversari repetint el model de pagament introduït l'any passat, però amb preus populars, sumen dues noves entitats fins a sumar un total d'11 dins la coordinadora i repeteixen col·laboració tant amb els Bucs de la regidoria de Joventut com amb les Cases de la Música de Reus. També, hi haurà una nova zona de photocall i uns tòtems informatius a l'entrada del Parc, a més del Punt Lila i els protocols d'actuació corresponents. Alhora, han volgut reforçar la imatge gràfica, amb un disseny del reusenc Ricard Sànchez, més cosmopolita i representatiu (amb unes formigues) del treball en grup i coordinat del teixit associatiu; que es veurà reproduïda en els gots, polseres -amb frases reivindicatives-, les lones i altres comunicacions.
D'altra banda, l'Ajuntament de Reus aposta de nou amb la programació musical per l'electrònica i els sons contemporanis, després del Petra Dance Festival, la verbena electrònica que es va recuperar l'any passat; enguany, de la mà del Festival Dantz Point, un laboratori de projectes culturals que gira al voltant de la música d'avantguarda i que presenta una proposta que triomfa, no només al País Basc, també arreu de l'Estat i a escala internacional.
Més detalls de la programació musical
Un any més, el programa de Sant Pere vol reforçar el lleure i l'oferta de música en viu, que complementen les activitats tradicionals de Festa Major, com el pregó o les Tronades, que apleguen multituds al centre de la ciutat any rere any. Enguany, destacarà especialment la tornada del Gegant Indi i la celebració dels 300 anys de la Mulassa per Corpus, que coincidirà pràcticament ja amb la festa. La programació musical prevista, més enllà de Barraques, és la següent:
- Divendres 13 de juny: Koeman, Big Mouthers (22 hores, plaça de la Llibertat).
- Dissabte 14 de juny: Pèl de gall, Germà Negre (22 hores, plaça de la Llibertat).
- Dimecres 25 de juny: concert vermut amb Ros (13 hores, la Palma) i concert amb l'Orquestra Maravella (19 i 22.30 hores, a la plaça Llibertat).
- Dijous 26 de juny: concert vermut amb Punt de Malura (13 hores, la Palma), concert familiar amb Peluxes (18.30 hores, a la plaça Baluard), espectacle "La Revista. Tribut a Mocedades" (22.30 hores, a la plaça Anton Borrell) i concert de la Nit de fer l'Índiu (00.30 hores, a la plaça del Mercadal).
- Divendres 27 de juny: concert vermut amb Inxa Brass Band (13 hores, la Palma), sopar-concert de Bou i Arròs (21 hores, plaça Anton Borrell) i ball de gralles amb Quatre vents i Canya d'or (23 hores, plaça Anton Borrell).
- Dissabte 28 de juny: concert vermut amb la Banda de la Festa Major (13 hores, la Palma), Festival Dantz Point (Parc de Mas Iglesias), Revetlla amb l’Orquestra Catalana (23 hores, a la plaça Anton Borrell), Revetlla Jove amb La Divand, Brou i DJ Trapella (00 hores, a la plaça de la Llibertat), 32a Nit de Marxa amb Drop Collective, Rowsi, Mass is Like i Kalahari Sound System (23 hores, a la Palma).
- Diumenge 29 de juny: concert amb la Banda Neón i DJ Nàtura (00 hores, a la plaça Llibertat).

- Presentació del cartell de FM i dels concerts que completen l`oferta musical.
- Sandra Pérez
Pel que fa al nou Festival Dantz Point, que tindrà lloc el dia 28, de 21 a 5 de la matinada, com a revetlla de Sant Pere, constarà de cinc sessions de música electrònica, cadascuna de les quals durarà aproximadament dues hores. Segons ha apuntat un dels responsables de la proposta, Julen Iñarra, el projecte pretén "posar en valor el teixit cultural local i vincular-lo al patrimoni", motiu pel qual les actuacions es faran al Parc de Mas Iglesias.
A més, aquest divendres 9 de maig, obriran una convocatòria pública (fins al dia 23) adreçada a artistes residents a Catalunya. El programa del festival serà, així, una sessió resultant de la convocatòria, una segona d'artistes de la ciutat de Reus -programació que estan treballant amb el col·lectiu Discursiva-, una tercera amb artistes residents a Catalunya -de la mà de diferents col·lectius- i una última amb artistes del País Basc vinculats a Catalunya. "Serà un esdeveniment obert al públic i gratuït, un espai lliure on celebrar la vida, ballar i gaudir d'una programació inclusiva i diversa", ha tancat Iñarra.