El festival de curtmetratges sobre salut mental Psicurt, organitzat pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) i els ajuntaments de Tarragona i Reus, va tancar inscripcions el 30 de juny i, un any més, ho fa amb èxit de participació. Enguany, l'organització ha rebut 383 obres, 28 més que en l'edició anterior, que optaran a ser projectades i premiades aquesta tardor: 366 a la Secció Oficial i 17 a la Secció Educurt, destinada a estudiants d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BAT) i cicles formatius.
Aquest increment també es deu a la celebració de la desena edició, pel qual s'han admès curtmetratges en tres categories, quan en edicions anteriors només n'hi havia dues: 295 en la secció de Ficció, 45 en la de Documental i 26 en la d'Animació. A partir d'ara, se seleccionaran les obres que es projectaran del 9 al 12 d'octubre de 2025, al Teatre Bartrina de Reus i a l'Antiga Audiència de Tarragona, i un jurat compost per professionals de la psicologia i l'audiovisual triarà les obres premiades.
Els temes tractats a les obres giren al voltant del dol, la capacitat de poder decidir cadascú i el fet de ser escoltat, la relació entre les malalties físiques i els efectes psíquics que poden provocar, les relacions paternofilials i d'amistat, l'abús sexual infantil, la discriminació i els prejudicis, entre altres. El Psicurt té com a objectiu apropar a la ciutadania els diferents àmbits de la salut mental (prevenció, promoció i intervenció) a través del cinema.
Moltes activitats paral·leles
Amb motiu del desè aniversari, en el marc del festival també s'han programat activitats en altres dates al territori. Així, el 19 de juliol a les 19 hores, al Teatre Tarragona, es projectarà "Sorda", la pel·lícula que va rebre el Premi del Públic al darrer Festival de Berlín entre molts altres reconeixements, que sorgeix del curt homònim, guanyador del tercer premi a la Secció Ficció del Psicurt l'any 2023.
El col·loqui de després de la projecció donarà al públic l'oportunitat d'escoltar, preguntar i intercanviar idees amb Eva Libertad, directora de la pel·lícula; Núria Muñoz-Ortín, la productora; i Laura Bada, psicòloga i intèrpret de llengua de signes. El debat estarà moderat per Jaume Descarrega, psicòleg i director tècnic del Psicurt, i comptarà amb una intèrpret en llengua de signes. L'entrada és lliure i les portes s'obriran a les 18:45 hores.
A més, a Lleida s'ha organitzat el cicle «Esteles del Psicurt. Psicoanàlisi i cinema», tres sessions de projecció de curts amb el posterior debat: el 27 de juny sobre el malestar a la família, el 3 d'octubre sobre la solitud a la vellesa i el 7 de novembre sobre el desemparament a la infància.