La FiM, la Fira de música emergent i familiar de Vila-seca, ha donat el tret de sortida aquest dijous al matí a la 21a edició. Fins diumenge, hi ha programades 47 propostes amb una vuitantena d’actuacions entre la programació oficial i l’espai off. Es tracta del cinquè any de la fira després de l’aturada i el seu director artístic, Martí Marfà, ha destacat que obren una etapa de “consolidació” del “model” que han “inventat” els últims anys. Els organitzadors també assenyalen que serà una FiM “més polida i més acollidora que mai” per tal de millorar l’experiència dels artistes, els professionals del sector i del públic. Enguany hi ha més de 600 professionals acreditats.
El Castell de Vila-seca torna a ser l’epicentre de la FiM, juntament amb altres espais com el Celler el parc de la Formiga, l’auditori Josep Carreras, el magatzem Cal Perera i la Plaça de Voltes, on s’hi ha ubicat l’espai off amb diverses actuacions d’artistes del territori que no estan al cartell oficial.
Entre tota la programació hi ha 170 artistes. En l’àmbit emergent destaquen Gigi Ros, Fades, JULS, Àlex Pérez i gavina.mp3. I pel que fa a les propostes familiars, hi ha Ebri Knight que reivindica el llegat de Xesco Boix, una figura imprescindible de l’animació infantil a Catalunya o Lali BeGood, que convertiran l'espectacle en un taller de dansa urbana. També Grow Up Sing, de la productora de Damaris Gelabert que dona pas a una nova generació de músics.
Cinc anys des de la recuperació
Després d’una aturada temporal, la FiM es va recuperar l’any 2021, just sortint de la pandèmia. Per Marfà ara s’enceta una etapa de “consolidació”. “Hem anat a poc a poc posicionant-nos, gradualment, i crec que ho hem aconseguit”, assenyala. “La FiM és una cita de referència que professionals i públic la té marcada al calendari, i està imbricada en l’ecosistema de fires i festivals del país”, argumenta.
Ara treballen per consolidar la fira. “La nostra idea és que l’experiència de qui hi participa sigui més satisfactòria, estigui més cuidada”, diu Marfà. Volen buscar “l’excel·lència” i per això enguany han instal·lat una carpa als jardins del Castell de Vila-seca com a punt de trobada dels professionals.
Propostes quilòmetre zero
El director de la FiM remarca que és “una fira de país”, que “dona servei a tot el sector professional de Catalunya, però que també està arrelada al territori”. Una de les apostes és pels artistes del territori. A més de programar-los, treballen amb ells perquè estiguin “qualitativament a l’altura".
Per exemple, divendres a les 21.15 h la banda de vents Tocats de La-la faran una demostració del treball fet fins ara. La majoria de components han estat alumnes del Conservatori de Música de Vila-seca i estan elaborant una proposta de carrer amb l’acompanyament de Sound de Secà.
Poesia cantada a ritme de rap
La cooperativa de Reus Versembrant han estat els encarregats d’obrir la FiM aquest 2025. ‘De la poesia catalana a la música urbana’ transforma versos clàssics de la poesia catalana en cançons d’actualitat passades pel “filtre” de la música urbana, diu un dels components, Joel Prieto. La rebuda per part del públic – infants i adolescents – és bona. “Descobreixen el seu patrimoni a través de músiques que els són molt conegudes. Estem parlant amb els seus codis, però amb les paraules dels seus ancestres”, comenta Prieto.
Canten versos de Maria Mercè Marçal i de Joana Raspall, entre altres. “Agafem textos de poetes compromesos políticament”, explica el de Versembrant, i parlen de qüestions com el feminisme i les migracions. “Són textos antics, però que malauradament segueixen vigents avui en dia, que connecten amb la canalla i els fan pensar en un sentit crític”, afegeix.
Fins ara, Versembrant havia fet tallers a les escoles per treballar qüestions contemporànies a través de l’art urbà. Aquest és el primer cop que es posen damunt d’un escenari i és la primera vegada que participen en la FiM. Prieto apunta que la fira es fa en uns “emplaçaments preciosos” i destaca la programació “polièdrica” que “no es tanca a una sola tipologia de música”. “És un espai fantàstic per exhibir-se, fer contactes i sobretot gaudir de la música”, resumeix.