«Fotografies en col·lectiu per reivindicar l'ofici, la cultura i la riquesa visual del Camp»

El col·lectiu Photo Km 0 del Camp de Tarragona va madurant al ritme dels projectes que presenta aquest 2023. Amb ells, el col·lectiu fa honor a la seva intenció: fer valdre el territori des de la fotografia

Publicat el 19 d’octubre de 2023 a les 04:00
Una de les virtuts de l'art, la cultura i la fotografia és la seva capacitat suggestiva. Ens insinuen sentiments que tenim al nostre interior o ens treuen idees del fons a la superfície immediata dels pensaments. Això se sent en visitar l'exposició que el col·lectiu de fotògrafs i fotògrafes del Camp de TarragonaPhoto Km 0, fa rondar per cinc pobles de les cinc comarques des del mes de juliol. Falset, la Nou de Gaià i la Selva del Camp. Fins al 29 d'octubre, a Alcover, i al novembre, l'Espluga de Francolí. Una intenció manifesta de descentralitzar la cultura i fer-ho amb fotografies que reivindiquen la riquesa visual del territori i tot allò que en forma part: paisatge, oficis, gastronomia, vi...

Photo Km 0 són onze fotògrafs que es van unir el 2019, precisament, per fer valdre la seva feina i la cultura fotogràfica al Camp. Quatre anys després, tenen en marxa diversos projectes. Amb dos d'ells, la Nani Nolla i el David Oliete, en parlem i els preguntem per les seves motivacions.

Des d'aquest estiu, presenten a cinc localitats de les cinc comarques del Camp de Tarragona l'exposició Identitats. Hi ha fotografia de paisatge, de patrimoni, de gastronomia, de vi... Què volen reivindicar amb l'exposició?

David: Una riquesa del col·lectiu, un dels nostres trets característics, és que cada autor té el seu estil, la seva manera de fer fotografia i d'entendre-la i la seva pròpia mirada. 'Identitats' és un projecte que hem fet de la mà dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i que és itinerant amb la voluntat de fugir de les principals ciutats i buscar poblacions on, de vegades, costa una mica més apropar la cultura. Hem retratat diferents comarques del territori, cada autor des de la seva mirada.

Una cosa que els caracteritza molt és, precisament, que cadascú fa les fotos a la seva manera i des del camp que més treballa. De quina manera aquesta llibertat i aquesta varietat els enriqueix?

D: El que t'enriqueix molt és mirar, llegir llibres, veure altres autors... I això és el que podem fer dins el col·lectiu, perquè hi ha fotògrafs de gastronomia, de carrer, fotògrafs de paisatge, de retrat... Enriqueix molt compartir exposicions i projectes amb persones amb estils diferents.

Anem al principi. Amb Identitats donen valor a la riquesa visual, patrimonial, gastronòmica del Camp. El 2019, es van unir precisament per fer el mateix amb vostès mateixos i la feina que fan?

D: Photo Km 0 va néixer amb un projecte que va crear el Rubén Perdomo des del seu antic estudi al carrer del Vidre d'aquí mateix, a la Part Alta, que rebia el mateix nom que ha pres el col·lectiu. Era una exposició al carrer d'un autor del territori. Ens ha anat coneixent del món fotogràfic, de portar impressions, de treballar junts, i va tenir la iniciativa de fer valdre la fotografia que fem al territori. 
 

Una de les voluntats d'aquells que fan fotografia, i així, de Photo Km 0, és l'atemporalitat i la documentació. Foto: Oriol Lleonart


Aquesta acció va derivar en petites peces audiovisuals sobre l'autor que acompanyaven les fotografies del carrer. Allò va començar a agafar forma, fins que amb el pas d'un parell o tres d'anys, l'embrió del 2019 es va constituir com a associació sense ànim de lucre. S'ha de valorar la feina del Rubén, no tan sols per gestar el projecte, sinó també per liderar-lo. Aquests col·lectius necessiten sempre, sempre, gent que els faci tirar endavant, i es fa difícil, i és per això que, de moment, no ens obrim a més professionals. Hem tingut aquesta sort que hi ha estat ell.

I què pretenien, un cop van passar de l'espontaneïtat a formar el col·lectiu?

D: Vam fer créixer el col·lectiu amb la voluntat de difondre la cultura fotogràfica al territori, perquè creiem que hi ha una cultura molt rica, molts autors, molt potencial i molta activitat. Per això, un dels objectius del col·lectiu és difondre aquesta fotografia i fer una tasca de documentació i conservació perquè d'aquí a uns anys puguem deixar un llegat fotogràfic al territori. Hi ha potencial, i en la cultura sempre falten portes obertes per poder-la difondre. Però, al cap i a la fi, fem activitats amb qui hi creu i ens vol donar un cop de mà. Nosaltres hi dediquem tot el nostre talent i temps.

Creuen que la fotografia no és tan valorada com l'art o la cultura popular?

D: La fotografia ha patit la seva democratització. Avui dia, tothom fa fotos. I això té coses molt bones i dolentes. Però crec que el Camp de molt potencial fotogràficament.
 

Director de fotografia a la revista FET i fotògraf freelance amb publicacions a mitjans internacionals, el David Oliete compagina la fotografia amb la seva feina com a cap de comunicació a Mercats de Tarragona. Foto: Oriol Lleonart


Perd valor la fotografia professional?

D: És el valor que li dona la gent a l'art, la cultura. És difícil que tothom sàpiga tocar un instrument, però una foto, la fa tothom. Evidentment, una conseqüència que la fotografia arribi a molta més gent és que no es valora tant. Però és positiu que la fotografia arribi a tothom.

El 2022 es van unir com a associació sense ànim de lucre per poder tirar endavant una sèrie de reptes. Què és el que no podien fer abans i ara sí que poden?

Nani: Per una qüestió administrativa. Demanar subvencions i, com a mínim, que ens paguin la feina que fem. Defensem que el projecte sigui sostenible econòmicament. No som aquí per guanyar diners, sinó per fer feina fotogràfica, però esperem un retorn i que no ens costi diners de la butxaca.

Com s'organitzen?

D: Han sortit projectes amb una mica més de pes i veiem qui s'hi vol posar. Al final, no hi ha cap obligació, en el projecte. Però no tenim establert una jerarquia, encàrrecs per a cada persona. Treballem en funció del que ens ve de gust i, sobretot, les possibilitats que tenim.

Què els aporta estar units en un col·lectiu?

D: En la fotografia, si tens el temps, les ganes i la voluntat, fas projectes pel teu compte i et busques la vida. Però si el dia a dia et porta a fer o haver de fer altres feines a banda de la fotografia, tenir col·lectius com aquest et motiva i et força a fer més fotografies. Els projectes et piquen l'ullet.

Parlin de l'exposició Del llamp.

N: L'exposició Del llamp la vam elaborar per a exposar-la al CERAP (Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar) de Riudoms, gràcies a la Verònica Moragas, que és del poble, i ens hi va introduir.

D: Al final, som tots gent del territori, i això ens permet trepitjar més llocs com Riudoms, o Vilanova d'Escornalbou, on viu l'Albert Villena. Tots, a la nostra manera, al nostre territori i amb els nostres contactes, teixim aquesta xarxa. Del llamp també és una mirada transversal del Camp de Tarragona. A partir de la dita 'gent del camp, gent del llamp', cada fotògraf va decidir representar el territori d'una manera.
 

La Nani Nolla fa més de quaranta anys que es dedica a la fotografia. Encara que jubilada, es dedica a recórrer el Camp buscant-hi la millor gastronomia, fotografiant-la i explicant-la al seu blog, La Cuina Violeta. Foto: Oriol Lleonart


Com es presenta el futur?

N: En el futur més immediat, participarem en el festival internacional de fotografia SCAN de Tarragona, que ja ha estat presentat, i que enguany ronda el concepte de les traces. Participarem en una publicació que s'elaborarà per l'edició, amb fotografies de les epigrafies a les pedres romanes de la ciutat. Les hem localitzat amb l'ajuda del Museu d'Història i cada autor n'ha escollit una.

D: Som optimistes amb el futur. El problema dels col·lectius és tenir la capacitat que hi hagi gent disposada a estirar-los. Si som capaços de mantenir-nos sans i amb aquesta gent, hi haurà activitat de Photo Km 0, perquè tenim moltes exposicions ja fetes i projectes en marxa. Aspirem a mantenir-nos i continuar fent un parell de coses interessants cada any. No podem aspirar a fer moltes coses perquè ens acabarem cremant. També tenim una paradeta al mercadet del Fòrum, on venem fotografies nostres, i venem marxandatge. Tot plegat és una forma de fer Camp de Tarragona. Creiem en el Camp com a concepte de territori, i ho mirem de reivindicar i fer sensibilitzar.