El Gegant Indi de Reus torna a lluir un cop reconstruït després de la seva caiguda

L'escultor Manel Llaurador ha reparat els desperfectes causats per l'accident que va patir la figura festiva a causa de la imprudència d'un turista durant una sortida el passat octubre

El Gegant Indi de Reus ha reaparegut després de la seva reconstrucció.
El Gegant Indi de Reus ha reaparegut després de la seva reconstrucció. | Sandra Pérez
18 de març de 2025, 17:00
Actualitzat: 17:27h

L'Ajuntament i la Colla Gegantera de Reus han presentat, aquest dimarts 18 de març a la tarda, la reconstrucció del bust del Gegant Indi, que ha realitzat l'escultor Manel Llaurador, autor també de molts dels elements festius de la ciutat. Aquesta intervenció ha sigut necessària després que, el passat mes d'octubre, el gegant patís una caiguda accidental, a causa de la imprudència d'un turista que va intentar aixecar-lo sense permís, durant una sortida de l'entitat a Barcelona.

Com a conseqüència, el Gegant Indi va impactar fortament contra terra i va patir greus desperfectes a la cara i el cap, pels quals els Mossos d'Esquadra van detenir l'home responsable, acusat de danys contra el patrimoni cultural, ja que es tracta de la rèplica de la figura centenària i la més emblemàtica d'entre els gegants reusencs.

Imatge del Gegant Indi de Reus després de la reconstrucció. Fotografia: Sandra Pérez
Imatge del Gegant Indi de Reus després de la reconstrucció. Fotografia: Sandra Pérez

En cap moment es van mostrar imatges del gegant malmès, per preservar la imatgeria festiva i per "respecte" a l'imaginari col·lectiu. A més, la colla va assegurar "estar de dol" pel significat simbòlic de la figura, que tot i ser un element físic, és molt estimat pels reusencs i reusenques. Dies després de l'incident, el govern local va expressar la seva indignació per la "desgràcia, que no es va poder evitar" i va confirmar que l'Ajuntament es personaria com a acusació, en el procés judicial, pels "greus danys".

Immediatament, la figura festiva va passar al taller de Llaurador per fer la reconstrucció, on es valoraria utilitzar els motlles que es van fer l'any 2004 per construir la rèplica. L'actual Gegant Indi va ser obra de l'artista Ramon Ferran. 

El procés de recuperació del gegant Indi

El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha exposat en l'acte de descoberta del gegant Indi que la "reconstrucció no era viable" i, per això, s'han emprat els motlles de silicona de Ferran per poder fer la còpia en fibra de vidre, amb petits ajustaments i arranjaments. Paral·lelament, es va valorar l'estat d'altres parts de l'estructura del gegant, com el cavallet i les mans, però "els desperfectes eren mínims", ha afegit.

En el procés, s'ha portat a la Geganta Índia per garantir que el contrast del to cromàtic no fos excessiu. Tot i que l'estimació inicial del cost dels treballs es va dir que ascendiria als 10.000 euros, finalment la despesa ha estat la meitat, 5.000 euros.

Ara, després de l'accident en el marc dels 600 anys del primer gegant a la ciutat comtal, el Gegant Indi torna a lluir la seva cara habitual i, des de la colla gegantera, Xavier Gomis ha agraït les mostres de suport i esperen poder-los gaudir en la seva màxima esplendor tan aviat com es pugui. La festivitat de Corpus és la pròxima data marcada al calendari i la primera en què els Gegants de Reus surten al carrer.

L'estat del procés judicial

Pel que fa al judici obert pels fets, el regidor de Cultura ha apuntat que no hi ha cap novetat i resten a l'espera de l'assenyalament, un procés que acostuma a ser "llarg i costerut". El responsable de la caiguda hauria de correspondre per responsabilitat social, més enllà dels pressupostos inicialment presentats per l'Ajuntament de Reus.

D'altra banda, la Colla Gegantera patia principalment perquè el temps fos insuficient per tenir l'element reconstruït, fet que ja s'ha resolt. "Avui és un punt i a part d'aquest episodi", ha tancat Gomis.

Arxivat a