Llum a la foscor: el Vendrell recrea el crim de la Festa Major del 1610, descobert recentment

Suposa la referència documentada més antiga d'un acte de la festa | Una peculiar recreació encetarà el compte enrere fins a arribar a Santa Anna

Publicat el 17 de maig de 2022 a les 04:00

Plaça Vella del Vendrell, 26 de juliol de 1610, entre les cinc i les sis de la tarda. Davant de l’església i l’Ajuntament se celebren els balls i ballades de la Festa Major local. Al mateix temps, al carrer de la Carnisseria es desenvolupa un partit de pilota, altrament conegut com a frontó.

 

En un moment donat, els xiscles i crits de la gent ho aturen tot. A la zona de la plaça que es troba més pròxima al carrer de la Carnisseria ha succeït alguna cosa. Algú ha fet ús d’una arma —algú diu que semblava una pistola— i hi ha ferits.

 

La sang és ben visible i el que fins aleshores era alegria i disbauxa es converteix en corredisses i caos. L’escena és real, i va tenir lloc durant la Festa Major del Vendrell del 1610, ara fa 412 anys. Els detalls poden no ser exactes, però aquells que els vulguin conèixer amb precisió, no es poden perdre l’acte d’aquest dissabte 21 de maig.

 

La referència documentada d’un acte festiu més antiga

I és que els Administradors de Santa Anna han preparat a les 22.00 hores, i al mateix emplaçament, una recreació d’aquells fets. Una manera de «posar llum a la foscor», fent un símil amb el popular programa ‘Crims’, i generar expectació. L’acte suposarà l’inici del compte enrere cap a la Festa Major de Santa Anna 2022.

 

L’instigador de tot plegat ha estat l’historiador comarcal Marc Casellas. Ell és qui ha trobat aquesta història en uns documents de l’arxiu del Monestir de Sant Cugat del Vallès. A part del valor que té per sí mateixa la troballa, suposa la primera referència documentada d’un acte festiu i popular de la festa vendrellenca.

 

«Estava buscant coses del Vendrell i em vaig trobar amb aquesta història», explica Casellas a TarragonaDigital. Es tracta del procés judicial que va seguir a aquest crim de la plaça Vella del Vendrell. Un document on es recullen els testimonis d’aquells que hi eren presents, els quals trameten la informació a l’alcalde.

 

Recreació dels fets amb sorpreses

«Vam pensar, junt amb els administradors, que estaria bé fer una recreació dels fets», afegeix l’historiador. I això és el que han preparat per dissabte, en una jornada on també es presentarà la imatge gràfica de la festa i els concerts. Just abans, a les 19.00 hores, Casellas i Salvador Arroyo faran una conferència al voltant d’aquest document i els balls del 1610.

 

Serà a l’Auditori del Tívoli, i vindrà seguit de la recreació a les 22.00 hores a la plaça Vella. Anirà a càrrec de diversos vendrellencs vestits d’època, en un acte en el qual hi haurà moltes sorpreses. Com que no es volen donar a conèixer massa detalls, per mantenir el suspens, Casellas només fa algun apunt sobre els fets.

 

«Va ser un crim comès amb un pedrenyal, una pistola d’aquella època, i hi ha haver sang», apunta, sense voler desvelar si va morir algú. El document trobat és molt important, afegeix, perquè «narra amb multitud de detalls aspectes fins ara desconeguts o poc estudiats localment». Per exemple, també és «el primer document que es troba sobre una activitat esportiva al Vendrell», el partit de frontó.

 

La jornada d’aquest dissabte comptarà amb altres actes, com la lectura del conte ‘La Festa Major amb els cinc sentits’. Es farà a la plaça del Tívoli a les sis de la tarda i anirà a càrrec d’Anna Ibarz. A les 23.00 hores, al mateix espai, hi haurà un concert de Tapeo Sound System i l’actuació del DJ Serez.