Dues peces de l'arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol (1879-1949), fins ara custodiades a l'Arxiu Jujol del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) a Tarragona, han estat donades a l'arxidiòcesi de Tarragona, concretament al Museu Diocesà de Tarragona, per voluntat testamentària del fill de l'arquitecte, Josep Maria Jujol Gibert, traspassat el desembre de 2023. Concretament, es tracta d'una imatge d'un Sant Crist —la creu del qual va ser decorada per Jujol— i l'escultura d'un Sant Andreu datada l'any 1918.
Un dels béns de l'Arxiu Jujol que passen a formar part del fons del Museu Diocesà de Tarragona és un crucifix adquirit en una botiga d'art religiós i pintat posteriorment per l'arquitecte Josep Maria Jujol, fusta pintada de vermell, daurada, policromada, rascada i puntejada amb acabats mat i brillants. La segona peça és una escultura de Sant Andreu realitzada a partir d'un cap existent, situada sobre pedestal de fusta daurat, puntejat i pintat amb filigranes i símbols, que presenta dues signatures de Jujol i data del 29 de novembre de 1918. En els pròxims dies, la imatge de Sant Andreu quedarà exposada a la secció d'època contemporània del Museu Diocesà.
"Ens honora molt tenir aquestes dues peces tan boniques i significatives al Museu Diocesà"
A l'acte de la signatura de la donació, que s'ha fet aquest dilluns 7 d'abril, han participat el president del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) a Tarragona, Jordi J. Romera; el marmessor testamentari del fill de l'arquitecte Josep Maria Jujol Gibert, Manuel Callao Costa; el director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz; i l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.
Després de la signatura, l'arquebisbe Joan Planellas ha expressat l'agraïment per aquesta cessió, assegurant que "ens honora molt tenir aquestes dues peces tan boniques i significatives que en el nostre Museu Diocesà lluiran i donaran a conèixer la figura de Jujol". El Dr. Planellas volgut destacar "la profunda espiritualitat i coneixement bíblic dels arquitectes dels inicis del segle XX, com Jujol o Gaudí".
Per la seva part, el president del COAC a Tarragona ha posat en relleu aquest patrimoni comú, arquitectònic i religiós, i s'ha emplaçat a la col·laboració entre ambdues institucions. Durant la visita al Col·legi d'Arquitectes, l'arquebisbe ha pogut contemplar alguns dels treballs de Josep Maria Jujol, com planells, esbossos, projectes de vitralls o un missal romà de l'any 1933 profusament decorat per l'arquitecte modernista.