El Museu de Valls presenta la nova exposició "El Grup Taüll. L’avantguarda efímera", una mostra que reuneix una quarantena de peces d’Antoni Tàpies, Josep Guinovart, Modest Cuixart, Marc Aleu, Joan Josep Tharrats, Jaume Muxart i Jordi Mercadé. L’exposició, que homenatja una de les generacions d’artistes més importants que ha donat Catalunya, s’inaugura el divendres dia 4 de juliol a les 19h i es podrà visitar al Museu de Valls fins al 28 de setembre.
El Grup Taüll, tot i el seu breu recorregut, va esdevenir un dels grups més icònics de l’avantguarda catalana de postguerra. El nom que va rebre el grup neix de la cèlebre fotografia dels set artistes sota l’absis de l’església romànica de Sant Climent Taüll, una imatge que va immortalitzar un altre dels grans noms de l’art català del segle XX, el vallenc Francesc Català-Roca, just abans de la III Biennal Hispanoamericana d’Art de 1955 a Barcelona.
Va ser una agrupació en defensa de l’art nou i contra l’art comercial i, tot i la manca d’un estil unitari, en destaquen tres corrents d’avantguarda ben definides: una d’abstracta (Tàpies i Tharrats); una d’expressiva (Muxart, Guinovart i Jordi Mercadé); i una de magicista (Aleu i Cuixart). Tot i això, els unia la devoció pel romànic català -un autèntic far per a l’avantguarda catalana del moment -, que reviu en la gravetat de Jordi, en el traç de Muxart, en el vigor de Guinovart, en la innocència d’Aleu, en les incisions de Cuixart, en l’anonimat de Tharrats o, finalment, en la profunditat de Tàpies.
70 anys de la III Biennal Hispanoamericana
L’exposició al Museu de Valls coincideix amb la commemoració dels setanta anys de la celebració de la III Biennal Hispanoamericana de Arte de Barcelona que va comportar dos fets singulars dins del panorama artístic català: per una banda, la creació del Grup Taüll d’esperit avantguardista; i per l’altra, la publicació de la monografia «Pintura sin ‘ismos’», a càrrec de la sala Parés, que reivindicava la pintura figurativa.
Per aquest motiu, per commemorar el 70è aniversari de l’esmentada biennal artística de 1955, el Museu de Valls ha impulsat dues mostres: ara, la dedicada al Grup Taüll i, fa pocs mesos, una primera exposició dels figuratius de la Sala Parés com Josep de Togores, Josep Mompou, Joan Serra, Pere Pruna, Rafael Durancamps, Josep Amat, Mallol Suazo, Ramon de Campmany, Domènec Carles, Manuel Humbert o Alfred Sisquella.