La nova exposició del Museu de Reus «descobreix» un fons de reserva amb 160 peces singulars

El Museu Salvador Vilaseca acull una petita part de les col·lecions del Museu d'Art i Història, així com el CIMIR revisita l'espai «Ara toca Festa»

L'exposició s'inaugura aquest dijous 20 de juny, a la Sala Gran del Museu del Raval de Santa Anna
L'exposició s'inaugura aquest dijous 20 de juny, a la Sala Gran del Museu del Raval de Santa Anna | Sandra Pérez
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:53h

El tancament per reformes del Museu d'Art i Història de Reus ja es va fer efectiu fa unes setmanes, però això no vol dir que el seu interior quedi "tancat al calaix" durant un any. La regidoria de Cultura de l'Ajuntament i Museus de Reus van decidir crear dues noves exposicions en altres equipaments per oferir un "tastet" de les 815.000 peces que comprenen les seves col·leccions i d'alguns espais emblemàtics com "Ara toca Festa". 

El director dels Museus de Reus, Marc Ferran, reivindica que "no és un museu històric sinó de territori" i que, per això, les col·leccions parlen de política, cultura, societat, economia... Aquesta varietat es plasma, ara, en la mostra que inaugurarà el Museu Salvador Vilaseca, aquest dijous 20 de juny, «Gran reserva. Les col·leccions del Museu de Reus al descobert».

D'altra banda, el Centre de la Imatge Mas Iglesias obrirà les portes, el divendres 21 de juny, a l'espai «I la Festa continua», on es mostrarà la festa reusenca com una manifestació cultural de la ciutat, la tradició i riquesa de Sant Pere i Misericòrdia, així com una forta identitat local i un caràcter d'arrelament a la ciutat. Per això, "s'ha escollit el CIMIR perquè té un paper important en el llegat i la difusió del patrimoni cultural de Reus", ha apuntat el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens. Serà un viatge visual amb imatges i algunes peces que es conserven com els vestits dels diables, les gralles llargues i altres instruments musicals, els mascles de la Tronada o els nanos, entre altres.

expo festa continua centre imatge mas iglesias reus nacio
L'exposició vinculada a la Festa s'inaugura aquest divendres 21 de juny, coincidint amb l'arrencada de Sant Pere. Foto: Cedida

Endinsar-se a les sales de reserva

Al Museu Salvador Vilaseca, l'objectiu principal de la nova exposició és donar protagonisme a les peces i objectes singulars que formen part de les col·leccions del MAHR i que ara es posen "al descobert" en un ambient que busca assimilar-se a "un fons de reserva". L'equipament, que es va inaugurar fa 90 anys, ha esdevingut un referent a la ciutat pel que fa a la protecció, salvaguarda i difusió del patrimoni reusenc.

La "Gran Reserva" inclou peces de les col·leccions d'arqueologia, etnologia, història, art i fotografia i imatge en moviment, que es tradueixen en un recorregut que permet "entendre el Reus actual a través del Reus del passat", descriu Recasens. L'eix temàtic, de fet, se centra a recalcar com aquests objectes entren a l'exposició i com s'han convertit en símbols, com s'integren al museu.

A més, la voluntat és reforçar la idea de reserva, motiu pel qual l'espai compta amb una escenografia senzilla, materials de treball i un "punt d'interioritat" per explorar un Museu per dins. La mostra s'ha dividit en dues parts:

  • "Un actiu al territori" busca reivindicar la tasca proactiva de l'equipament: peces provinents de compres, adquisicions, campanyes de recol·lecció o excavacions arqueològiques. En gran part, l'activitat del Museu ha permès salvar el patrimoni en episodis de destrucció, com la Guerra Civil. 
  • "Mecenes i donants" recalca les peces provinents de donacions, dipòsits i comodats de mecenes i donants que han vist en el museu l'espai idoni perquè es conservi i es difongui el patrimoni. Majoritàriament, és l'origen de les col·leccions del MAHR i la mostra vol ser un reconeixement a aquestes persones i la seva generositat.
exposicio gran reserva museu reus sandra perez nacio
El Museu Salvador Vilaseca ultima els detalls per poder inaugurar la nova proposta de la Sala Gran. Foto: S.P

Varietat de peces i possibilitats educatives

En aquesta varietat, que compren des d'una rentadora Crolls (1973-1979) a un quadre del segle XIX de Baldomer Galofre, la primera pedra del canal de Reus a Salou (1805), un collaret del Neolític o Monedes de 8 rals de la Guerra del Francès; Marc Ferran destaca "les peces quotidianes i senzilles que ens parlen del passat i donen informació per entendre com funcionaven les societats històricament".

També, hi ha peces simbòliques i vinculades a personatges molt rellevants, com Gaudí o Fortuny. A més, "la idea és que cadascú pugui fer la seva pròpia ruta per l'exposició, que es pugui anar mirant i descobrint", afegeix el director dels Museus de Reus.

Al mateix temps, des d'ANS Educació han fet una proposta pedagògica -"El Museu és un enigma!"- per complementar la mostra. S'adreça a l'alumnat de primària i secundària per apropar la història de les peces més curioses, amb una hora de durada, als centres educatius de Reus i comarca. Partint d'un petit repte, es treballa en grups per contextualitzar els objectes i descobrir els seus valors associats.

marc ferran daniel recasens museu salvador vilaseca reus sandra perez nacio
S'ha fet coincidir la inauguració de la mostra amb l'inici de Sant Pere, quan més gent surt al carrer a Reus. Foto: S.P

L'exposició es podrà visitar del 20 de juny de 2024 al 28 de juny del 2025, a la Sala Gran del Museu del Raval de Santa Anna. L'entrada és gratuïta, amb horari de dimarts a dissabte, de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, excepte festius.

Arxivat a