Vogant entre una mar de llibres: les estrenes tarragonines per Sant Jordi

Repassem algunes de les novetats que les editorials i els autors tarragonins presenten de cara al Sant Jordi de 2019
Llibres i roses, lo de cada any | Cedida

 

Tal com destacàvem en l'Editorial d'aquesta setmana, s'acosta Sant Jordi i l'activitat al voltant del món del llibre es multiplica. Fins i tot acotant les novetats als editors i autors tarragonins, donant prioritat als llibres de proximitat, es fa difícil seguir el ritme de presentacions, còctels, ressenyes i campanyes publicitàries. Les biblioteques i les llibreries també s'afegeixen a la festa, a mig camí entre la cultura, el màrqueting i l'esdeveniment cívic. Però com que som al ball i hem de ballar, des de Tarragona Digital hem volgut fer una petita guia dels nous llibres que afloraran a les parades dels carrers tarragonins el pròxim 23 d'abril.

 

Perquè no s'enfadi ningú, cal deixar clar que això no vol ser una guia exhaustiva sinó una mostra representativa de les novetats regionals, focalitzant al Camp de Tarragona. Com en tota selecció, hi haurà omissions i llibres que segurament mereixerien ser destacats que no figuren a la llista, sense que això signifiqui que s'hagin bandejat conscientment. El que sí que es demostra, és que el món del llibre tarragoní és ben viu i que és senzill col·laborar en el seu bon estat de salut comprant per Sant Jordi algun dels títols que ens proposa.

1

Alguns ocells muts

Òscar Palazón va néixer a Lleida però fa gairebé quaranta anys que viu a la ciutat de Tarragona. És professor d'anglès a l'Institut Pere Martell i du una barba magnífica. Ha publicat poesia i quatre novel·les, l'última de les quals són aquests ocells muts que es van fer valedors del premi Recvll 2018 de Blanes.

 

L'ha publicat fa poques setmanes l'editorial lleidatana Pagès, i la narració s'estructura amb ingredients de novel·la negra i thriller psicològic que plantegen un dilema moral. A banda de treure'n l'entrellat, doncs, el lector haurà de prendre partit, cosa que permet a l'autor esquitxar les pàgines de la novel·la d'una mica de reflexió assagística.

2

Ermites i santuaris singulars de la demarcació de Tarragona

Destaquem dos títols entre els llibres que publica i presenta com a novetats la Diputació de Tarragona i l'Institut Ramon Berenguer IV, que actua de servei de publicacions de la institució provincial. El primer és el volum Ermites i santuaris singulars de la demarcació de Tarragona, que s'inclou a la col·lecció de Difusió Cultural del Territori i ofereix un esplèndid recorregut visual per un patrimoni sovint oblidat i mal catalogat de la regió. L'obra, a càrrec de Domènec Ribes, destaca cinc ermites de cadascuna de les deu comarques tarragonines i s'il·lustra amb magnífiques fotografies.

 

L'altre volum de la Diputació és Julio Antonio, un segle després editat conjuntament amb Viena Edicions per commemorar el centenari de la mort de l'escultor de Móra d'Ebre del llegat del qual n'és marmessor l'ens provincial. El llibre, coordinat per l'especialista de la URV Antonio Salcedo, és un conjunt de textos de diversos autors, en doble versió catalana i castellana, que actualitza dades biogràfiques i documentals de l'artista tarragoní, a més de revisar el valor i el context de la seva obra, també en relació a la ciutat de Tarragona i la polèmica dels 'Despullats'. Un llibre editat amb gust, qualitat i gairebé luxe; fa molt de goig de tocar, passar pàgines i mirar les fotos i il·lustracions.

3

El dret i la llei, de Victor Hugo

Entre els títols que acaba de treure al mercat l'editorial Obrador Edèndum de Santa Coloma de Queralt, que inclouen la recuperació de textos molt interessants d'Albert Einstein o Eugeni d'Ors, destaquem el llibre El dret i la lleiun breu assaig del literat francès Victor Hugo que va escriure el 1875 en un to vehement i combatiu com a pròleg a la publicació de les seves intervencions parlamentàries.

 

En el text, Hugo exposa les seves idees polítiques a partir de les seves experiències i contraposa allò que és just i el que és legal. L'oportunitat d'editar aquest gairebé libel és manifesta en un moment en què aquest conflicte és més present que mai a Catalunya. Així ho pensa també Carles Mundó, el Conseller de Justícia de la Generalitat processat al Tribunal Suprem, que ha fet la presentació del llibre tot destacant-ne els valors republicans i defensant que no tot s'hi val en nom de la Llei. L'edició és bilingüe en català i en francès i la traducció ha anat a càrrec de Josep Batalla i Elena de la Cruz Vergari.

4

Història de la literatura popular catalana

En l'àmbit acadèmic, destaquem entre les Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, en co-producció amb les d'Alacant i les Illes Balears, aquest volum gruixut és la primera sistematització editorial catalana de la història d'aquesta disciplina científica coneguda com a folklore o, segons la denominació introduïda pel catedràtic de la URV traspassat Josep M. Pujol, etnopoètica.

 

Basada en l'Arxiu de Folklore de la universitat, Carme Oriol i Emili Samper hi han recollit textos de setze investigadors de l'especialitat. Un llibre a partir d'ara de referència per tots els estudiosos i aficionats a la matèria de tot el domini lingüístic, que posa la literatura de tradició oral en el lloc que es mereix en tota cultura de primer ordre.

5

El pintor que cremava els seus quadres

Interessant assaig biogràfic de Maties Palau Ferré, el cèlebre pintor de Montblanc que va travessar l'art de la segona meitat del segle XX sent un dels artistes més singulars de Catalunya i el més destacat de les comarques de Tarragona en aquest període. Molt influït per l'òrbita parisenca de Picasso, la biografia aprofundeix en els conflictes legals que va tenir amb el seu marxant, que el van portar a la decisió de cremar ostentosament la seva obra com a protesta.

 

L'autor del llibre és el seu nét-nebot Francesc Marco-Palau, un jove historiador tarragoní que ha resseguit la vida del pintor a la recerca dels conflictes inherents del món artístic i la creació pictòrica. Edita Gregal i és una bona introducció a la figura de Palau Ferré, que si bé a la vila ducal és àmpliament reconeguda, fora de Montblanc costa més reivindicar el seu llegat.

6

El porró: de Poblet a Nova York

Entre les desenes de novetats de l'editorial vallenca Cossetània, potser el llibre més curiós és aquest homenatge històric al porróJosep M. Rovira, de Cabra del Camp, un estudiós d'aquest atuell, del vidre, de la ceràmica i del beure a galet que traça aquí un biografia d'un dels símbols més universals de la catalanitat.

 

Un altre dels textos destacables de Cossetània és El Gaudí que no ens han explicat, una revisió minuciosament documentada de la vida i pensament sobre l'arquitecte riudomoreusenc, que desmunta molts tòpics sobre les seves idees i caràcter, tot aportant primícies com ara que el disseny factual i direcció de les obres del Teatre Metropol de Tarragona va ser d'Antoni Gaudí i no de Jujol com s'havia cregut fins avui. Per fer afirmacions tan contundents, l'autor Joan Torres Domènech s'ha basat en un buidatge exhaustiu de premsa de l'època i ha descartat les referències d'oïda.

7

Veus

Triem del catàleg de novetats d'Arola Editors, encara en plena commemoració dels vint anys d'existència d'aquest segell tarragoní, el recull de narracions Veus, del col·lectiu Reusenques de Lletres. Un grup de dones que experimenta en aquest volum amb la narració breu i el diàleg literari, en parelles que aborden i encavallen diferents temes i motius. Tot i que la premissa, l'expressió del jo i els tombs sobre la realitat poden tirar una mica enrere, el resultat és sorprenent i d'una qualitat i coherència inesperades.

8

L'observador de núvols

L'autor és de Vic. L'editorial, Angle, si bé del grup empresarial de Cossetània, és barcelonina, Destaquem però L'observador de núvols de Marc Capdevila per ser la novel·la guanyadora del Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler, el principal guardó literari de la regió. Hi trobarem un relat en primera persona d'un adolescent, a l'estil del Vigilant en el camp de sègol de Salinger, que juga amb humor a concitar l'empatia i la repulsió del lector adult.

 

Entre els altres premis importants de l'àmbit tarragoní, també podrem trobar a les parades i a les llibreries A passes comptades de Valer Gisbert, guanyador del Premi de Narrativa Ribera d'Ebre i Macondo Beach de Sebastià Bennasar, guanyador del Vila de Cambrils Josep Lluís Savall. Tots dos publicats per Cossetània.

9

Els goigs del monestir de Poblet i de la seva àrea d'influència

Novetat més destacada de l'editorial de Mont-roig del Camp Ganzell, en aquest segon volum de la seva col·lecció Quaderns de Fraguerau de cultura tradicional el rector d'Ulldemolins Joan Roig aplega els goigs de tota l'àrea d'influència del monestir de Poblet, això vol dir que a banda dels goigs del monestir estricte hi trobarem goigs de Vimbodí, el Tallat, Solius o Benifassà.

 

És un volum ric en gravats de tota mena i ha estat dissenyat pel tortosí Quimo Panisello, en una edició de gran bellesa i gran format. Ha estat prologat per l'Abat del Monestir de Poblet Octavi Vilà.

10

Cuina dels Monestirs. Les cartoixes d'Escaladei i de Montalegre

Cuina i història de l'alimentació es donen la mà en aquest estudi de Jordi Bages, reusenc i col·laborador de TarragonaDigital.com. En el que és un extracte de la seva tesi doctoral, Bages hi exposa la seva feina de recerca recuperant els antics receptaris monàstics, un dels quals, el de Montalegre, es publica en primícia. A més de reproduir les receptes, l'historiador les contextualitza en un estil amè i reconstrueix el mode de vida de l'orde cartoixà tan lligat al territori tarragoní. Edita Farell.

11

Les dones i els dies

Incloem com a novetat un clàssic atemporal però que recentment ha vist publicat la seva edició (gairebé) definitiva a Edicions 62. Les dones i els dies aplega tota l'obra poètica del reusenc Gabriel Ferrater apareguda en tres poemaris originals Da nuces pueris (1960), Menja’t una cama (1962) i Teoria dels cossos (1966). En aquesta edició feta en motiu del cinquantè aniversari de la publicació del recull, el màxim expert en la poesia ferrateriana Jordi Cornudella fixa els textos del millor poeta tarragoní del segle XX i els complementa amb una edició crítica.

12

Ulissa

Acabem la mostra i selecció amb un llibre de literatura infantil i juvenil, no perquè sigui l'última la menys important. Ulissa es basa en una obra de titelles de la companyia La Genovesa i el publica l’editorial tarragonina Piscina, un petit oceàUn conte il·lustrat sobre la transgressió i l'empoderament de gènere. Divertit, instructiu i que adapta l'epopeia homèrica als nous temps.

Més notícies de la categoria Cultura