GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQU√ć i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Not√≠cies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Les 10 paraules i frases que diem incorrectament durant les festes de Nadal

El Cagati√≥, els Nadals, la Nit Bona, l'espumill√≥ o el fi d'any s√≥n alguns dels barbarismes m√©s freq√ľents que es poden sentir aquests dies
Avui descobrim algunes de les incorreccions ling√ľ√≠stiques m√©s comunes de Nadal | Laia Solanellas

Cada any, les festes de Nadal v√©nen carregades de costums inalienables. Els regals, les decoracions, els √†pats copiosos i els retrobaments familiars, que no sempre s√≥n desitjats, es converteixen en una t√≤nica habitual. A m√©s, aquests dies l'esperit m√†gic i innocent envaeix tots els racons i √†mbits de la societat, i la llengua no n'√©s una excepci√≥.

 

En aquest sentit, la celebraci√≥ concentra un vocabulari espec√≠fic que, d'una manera inconscient, √©s ple de barbarismes accentuats i expandits. En alguns casos, esdevenen aut√®ntics disbarats a conseq√ľ√®ncia de la pressi√≥ i la interfer√®ncia d'alguna llengua quant al l√®xic. Avui, a TarragonaDigital, et descobrim un dec√†leg amb algunes de les incorreccions ling√ľ√≠stiques nadalenques m√©s comunes.

 

1. Els Nadals

Comencem. Cada vegada que alg√ļ es refereix a les festes d'aquesta manera, mor un fil√≤leg. De Nadal, per sort, nom√©s n‚Äôhi ha un en tot l'any i en catal√† la paraula √©s singular. Nom√©s t√© sentit la forma del plural quan parlem de diverses festes de Nadal i, pel motiu que sigui, les agrupem en un plural perqu√® s√≥n diverses. Per exemple: 'Els Nadals de la nostra infantesa'.

 

2. Una casa ben adornada amb espumilló, guirnaldes i flors de Pasqua

D'entre totes les pompositats nadalenques, n'hi ha una que destaca per sobre de la resta. Es tracta de l'afany que tenen algunes fam√≠lies per no deixar sense guarnir (que no adornar*) cap metre quadrat de casa seva. Aix√≠, en aquests dies sovintegen les garlandes (i no guirnaldes*) i tamb√© les cintes o el serrellet de Nadal (i no pas l'etern espumill√≥).

Al mercat hi ha una gran varietat de decoracions nadalenques | √Ängel Ullate

Les persones m√©s tradicionals i sostenibles que utilitzen elements naturals per tal de decorar els espais tampoc estan exemptes de la barb√†rie ling√ľ√≠stica. Aix√≠, utilitzarem el gr√®vol en comptes d‚Äôacebo* i les flors de Nadal o pons√®ties i no les flors de Pasqua* per donar un toc de color ben viu i especial a la casa.

 

3. T'has guanyat un bon aguinaldo

S'ha de dir que per Nadal no tot s√≥n despeses. Si has sigut un bon treballador, pot ser que el teu cap sigui gener√≥s i et premi√Į la feina feta dels darrers mesos amb una bona gratificaci√≥. Ara b√©, l'aguinaldo* tradicional cada vegada √©s menys habitual, i en tot cas en catal√† rebrem 'estrenes'.

 

Un altre dels moments m√©s cl√†ssics, esperats i participats de Nadal s√≥n les rifes. Si la sort est√† de la teva banda, pot ser que enguany siguis un dels premiats de la panera de l'AMPA de l'escola, del pernil de l'Associaci√≥ de Jubilats, de la loteria espanyola que canten els nens del col¬∑legi de San Ildefonso o de la Grossa de Cap d'Any. A m√©s, si tamb√© tens una bellesa excepcional o un actractiu singular, segur que ser√†s una persona agraciada tot l'any.

 

4. Has de donar molt menjar al cagatió

Un dels casos que crea m√©s tristesa a les persones de bona fe √©s sentir la paraula 'cagati√≥*' per referir-se al tronc que piquem a bastonades perqu√® cagui molts dol√ßos i altres regals. La denominaci√≥ correcta per al membre familiar que aquests dies habita a les nostres llars (que arriba sol i no s'ha d'anar a buscar al bosc) √©s 'ti√≥‚Äô, i el fem cagar quan t√© el ventre ple de mandarines i avellanes. En tot cas, el terme 'caga ti√≥' s'utilitzar√† com un imperatiu que acompanyar√† la cantarella amb els cops de bast√≥. 

La novena Trobada de Tions de Catalunya a Reus! | Àngel Ullate

A m√©s, si sou d'acomplir aquest ritual per Sant Esteve i no el 25 de desembre, haureu de dir que 'dem√† fareu cagar el ti√≥', i no pas que el cagareu dem√†, ja que el significat literal d'aquesta expressi√≥ pot encetar un seguit de comentaris escatol√≤gics que us poden deixar en molt mal lloc.

 

5. Ets de Nit Bona o de missa del Gall?

Un dels barbarismes m√©s rocambolescos que es poden sentir aquests dies √©s el de referir-se a la nit de Nadal com a 'Nit Bona'. Aix√≤ √©s un calc del castell√† en la seva 'Nochebuena', i hem de saber explicar que els catalans no tenim costum de fer grans celebracions aquesta nit, ja que la festa grossa la farem per Sant Esteve. Nosaltres som m√©s de fer un √†pat discret i d'anar al punt de les 12.00 h de la nit a la missa del Gall. Els m√©s afortunats, a m√©s, tamb√© podran escoltar la profecia del Cant de la Sibil¬∑la que ve a anunciar l'arribada del Messies i pronostica el Judici Final.

 

6. Els torrons més bons són els de yema

Qualsevol √†pat de Nadal arriba al moment culminant amb les postres i els seus dol√ßos tan t√≠pic regats amb un bon cava. Les neules, els polvorons* o mantegades (hi ha qui condemna l'√ļs del primer terme) i els torrons s√≥n tot un cl√†ssic cal√≤ric d'aquests dies. D'entre les diferents varietats de torrons que solem menjar, destaquen els de rovell d‚Äôou, que solen ser dels m√©s bons, i que mai estaran fets de yema* o gema*. A m√©s, si totes aquestes menges s√≥n servides en safata segur que faran m√©s goigs que no pas en bandeja*.

Torró de crema cremada | Cedida

7. Celebrem el fi d'any a la Nit Vella

Un cas semblant a la Nit Bona* el trobem el 31 de desembre. Per una banda, hi ha qui es refereix a l'√ļltima nit de l'any com a Nit Vella*, amb una traducci√≥ literal de la 'Nochevieja' espanyola. Per l'altra, cada cop √©s m√©s habitual sentir l'expressi√≥ 'fi d'any*' per a referir-se a la celebraci√≥ que ha de servir per acomiadar un any i encetar-ne un altre. En tots els casos, en catal√† sempre n'hem dit 'nit de Cap d'Any'.

 

8. Per tindre un feli√ß any t'has de menjar tots els ra√Įms

Cada vegada tamb√© √©s m√©s habitual felicitar l'any nou amb aquesta expressi√≥. Ara b√©, enguany en catal√† procurarem desitjar un bon any 2020 als amics sense fer servir la forma castellana calcada de 'feliz a√Īo', de la mateixa manera que mai se'ns acudiria dir ‚Äėfeli√ß Nadal‚Äô*. Abans de felicitar la colla, per√≤, cal obrir el cotill√≥ i complir amb el ritual de les dotze campanades. Haurem de saber que, per a tindre un any ventur√≥s, s'ha de menjar el ra√Įm, en singular, i no pas els ra√Įms* com s√≠ que fan els castellanoparlants amb les seves 'uvas'.

Imatge del Rei blanc saludant des del balcó de l'ajuntament de Castellvell del Camp | Josep Martí

9. Els Reis Mags reparteixen els regals després de la cavalgata

Per molta m√†gia que tingui la nit m√©s especial de l'any, a Catalunya els tres savis que van seguir l'estrella fins a Betlem es coneixen com a Reis d'Orient i no pas com a Reis Mags*. Melcior (que no Melchor), Gaspar i Baltasar cada 5 de gener arriben carregats de regals per a totes les fam√≠lies, i abans de comen√ßar el seu repartiment es passegen pels carrers del pa√≠s en cavalcada. En cap cas mai faran una cabalgata* o cavalgada*.

 

Aquests populars personatges tamb√© se'ls anomena segons el seu color de pell: el rei blanc, el rei ros i el rei negre, i els presents que van ofrenar al Nen Jes√ļs van ser l'or, l'encens (i no incens*) i la mirra.

 

10. Ning√ļ vol la fava del rosc√≥ de Reis

L'√ļltima de les menges t√≠piques, de les m√©s cal√≤riques i alhora m√©s bones de les festes de Nadal arriba el 6 de gener, amb la festa dels Reis. Com en el cas dels torrons de rovell d'ou i les mantegades, convindria que deix√©ssim de banda els roscos* i roscons* per a substituir-los per un bon tortell de Reis. I compte a l'hora de fer els talls, no fos cas que us surti la fava i us toqui pagar-lo sencer!

El tortell de Reis amaga any rere any el rei o la fava | Redacció