Les onades del mar, la sorra, bona companyia i cinema de gran qualitat. Aquests són els ingredients de la iniciativa "Cinema Lliure a la Platja" que es va impulsar fa ja 14 anys a la Barceloneta i que, des de llavors, s'ha anat expandint pel litoral català i mallorquí oferint nits de cinema independent. Enguany, per segon any consecutiu, els tarragonins i tarragonines, i també tots els visitants que passen l'estiu a la Costa Daurada, poden gaudir de pel·lícules tant a les platges de Tarragona com de Salou.
Els films que es programen en el marc del cicle sempre han passat per festivals cinematogràfics de renom en els últims anys i, en la selecció que fan els professionals, segueixen criteris de diversitat, inclusivitat i posen un accent especial en les obres dirigides per dones. Tampoc falta mai una sessió familiar perquè el ventall de públic arribi als més petits de casa.
L'últim Oscar a Millor Pel·lícula d'Animació, un film col·lectiu amb segell cambrilenc, el darrer projecte de Jonás Trueba o una aventura a la selva tropical són les propostes que el Cinema Lliure projecta a la demarcació aquest 2025. L'accés és lliure i gratuït i totes les sessions comencen entre les 21.30 i les 22 hores, quan es pon el sol.

- Abans de cada pel·lícula, es passa un curt i també hi ha amenització musical.
- Cedida / Joel Vallverdú
Salou, Capital de la Cultura Catalana 2025
En paraules de la directora de la mostra, Juliana Spadano, és "un pla d’oci que proposa un ús alternatiu de les platges, a l’aire lliure, meravellós per a l’estiu, per anar amb els amics, la família o la parella a gaudir de projeccions de cinema de qualitat". L'expansió territorial a altres localitats referma el compromís dels organitzadors amb una "cultura descentralitzada i accessible per a tothom".
Precisament, el cicle selecciona produccions catalanes i obres emergents de fora de les nostres contrades, que han passat amb gran èxit per la gira de festivals internacionals. "Pensem que hi ha films que mereixen ser vistos per un gran públic, encara que no arribin a les sales convencionals de cinema", apunta Spadano i, alhora, els audiovisuals es projecten sempre en versió original i amb subtítols en català, a excepció de les pel·lícules d'animació que ja compten amb el doblatge en català.
Per això, "té molt de sentit que Salou torni a participar del Cinema Lliure, com a Capital de la Cultura Catalana 2025", afirma. També, assenyala la idoneïtat del municipi de la Costa Daurada per arribar a més gent, perquè "el públic resident ve a les projeccions, però és evident que a les platges a l'estiu hi ha molta gent estrangera". Els turistes, per tant, amplien el target possible.

- Les projeccions a la platja de Ponent es faran a l'alçada del Club Nàutic.
- Costa Daurada
No només tornen a Salou per segon any consecutiu, també amplien un dia més la programació:
- Divendres 18 de juliol, a la platja de Llevant (a l'alçada de la plaça de les Comunitats Autònomes) - Un sol radiant, dirigida per Mònica Cambra i Ariadna Fortuny (projecció prèvia del curt 'Blava Terra').
- Divendres 25 de juliol, a la platja de Llevant - Volveréis, dirigida per Jonás Trueba (projecció prèvia del curt 'Paumo d'Amour').
- Divendres 1 d'agost, a la platja de Ponent (a l'alçada del Club Nàutic) - Salvatges, dirigida per Claude Barras (projecció prèvia del curt 'De-sastre').
Creixement territorial
L'objectiu dels responsables del format és continuar creixent i portar la mostra a altres poblacions costaneres de Catalunya i de Mallorca en les pròximes edicions. Pel fet de duplicar dates a la demarcació, els espectadors del territori tenen una segona oportunitat per a veure els films, si alguna data no els va bé o no se la van apuntar a l'agenda. A les platges de Tarragona ciutat, encara queden les següents sessions:
- Dilluns 21 de juliol, a la platja de la Móra - Flow, dirigida per Gints Zilbalodis (projecció prèvia del curt 'De-sastre').
- Dilluns 28 de juliol, a la platja de l'Arrabassada - Salvatges, dirigida per Claude Barras (projecció prèvia del curt 'La invasió dels ultra-arrossos').
- Dilluns 4 d'agost, a la platja de la Móra - Un sol radiant, dirigida per Mònica Cambra i Ariadna Fortuny (projecció prèvia del curt 'Blava Terra').

- Les platges de l'Arrabassada i la Móra fa anys que formen part del cicle.
- Cedida / Marc Colilla
Juliana Spadano valora que sumar noves ciutats els "permet acollir un nombre d'assistents molt elevat cada any" i això, al seu torn, els permet fer el salt a altres poblacions pel boca-orella i la promoció que fan a través de xarxes socials. Les sensacions són bones i, més d'una dècada després, el Cinema Lliure està més que consolidat gràcies al públic que respon i s'acosta a descobrir pel·lícules que potser no haurien vist d'una altra manera.
A més, la bona acollida es tradueix en les platges buidant-se de banyistes i omplint-se de cinèfils que arriben una estona abans de l'hora prevista d'inici per agafar el millor lloc possible, sopar alguna cosa assegut a la sorra i esperar -gaudint mentrestant de música ambient- que es faci fosc perquè comenci la pel·lícula.
Visibilitat a nous cineastes
Segons explica la directora, l'equip de programació del cicle fa una preselecció de vuit llargmetratges en cada edició, que posteriorment es distribueixen en les diferents sessions de les deu localitats que participen, en aquest cas enguany; i d'aquests vuit, són els ajuntaments els qui acaben de triar els films que veurà la població. La seva participació i implicació és clau perquè coneixen què pot funcionar millor, quines temàtiques poden agradar més a la gent de proximitat.
Sobre el line-up d'aquest 2025, destaca que hi ha pel·lícules per a tots els gustos, des de les familiars Flow i Salvatges a altres com Salve Maria, Un sol radiant o L'edat imminent, que són obres catalanes que s'acosten més al cinema d'autor i des de l'organització recomanen molt a tothom. Així mateix, exposa que Volveréis és una peça "molt divertida, que s'està projectant a diversos llocs perquè molts ajuntaments l'han seleccionat i està agradant molt".
Pel que fa als curtmetratges que es projecten prèviament a cada film, aquests procedeixen del festival Filmets o de Nou Talent, la convocatòria pròpia de Cinema Lliure a la Platja per buscar creadors emergents. "Considerem que és important donar visibilitat tant a directores dones, que cada vegada més van ocupant el seu lloc a la indústria cinematogràfica, com als nous cienastes, que moltes vegades venen a presentar les seves obres i poden obrir-se pas acabats d'arribar al mercat i tenir un contacte amb el públic", detalla Spadano.

- Els tècnics de l'entitat asseguren el bon desenvolupament de l'activitat.
- Cedida / Joel Vallverdú
La convocatòria Nou Talent està oberta anualment a les escoles de cinema de Catalunya i Mallorca, que presenten els curts elaborats pels seus alumnes. Enguany, n'han rebut una trentena de temàtiques molt diverses i, a l'hora d'escollir quins ensenyar al públic, sempre intenten "que tingui sentit projectar-los abans d'un determinat llargmetratge, fan la combinació d'obres perquè d'alguna manera mariden, es complementen", expressa.
La sostenibilitat, un punt clau
Finalment, un dels aspectes prioritaris per als impulsors de la mostra és tenir cura dels seus escenaris, mantenir netes les platges i costes on fan cinema any rere any. En termes de sostenibilitat, intenten fer projeccions en platges urbanes perquè la gent pugui arribar a peu, amb bicicleta o transport públic, i tampoc generen flyers ni distribueixen materials de comunicació en paper que puguin embrutar l'entorn.
Al mateix temps, projecten a la pantalla missatges perquè la gent, després de gaudir de la pel·lícula, s'emporti la seva brossa. I, d'altra banda, ja fa quatre edicions que a les platges de Barcelona, organitzen una recollida de residus abans de cada sessió i els voluntaris que s'apunten per a fer la neteja després es queden a gaudir de la proposta de cada nit. La seva previsió és portar pròximament aquesta iniciativa també a les altres localitats.