El Port de Tarragona programa una nova activitat vinculada a l'exposició «Lo que dicen las piedras»

Es tracta de 'Trobades amb l'artista', una visita comentada a la mostra de la mà de la mateixa autora, Nu Díaz

Publicat el 23 de juliol de 2025 a les 11:17

L’exposició Lo que dicen las piedras, visitable al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona, ofereix una nova activitat per als pròxims 25 de juliol, 2 i 9 d’agost. Es tracta de les 'Trobades amb l’artista', una proposta que consisteix en una visita comentada a l’exposició de la mà de la seva mateixa autora, Nu Díaz. Al llarg del recorregut, no només explicarà les obres, sinó que oferirà reflexions personals sobre el significat de les peces, el procés creatiu i l’imaginari que hi ha al darrere de les obres.

L’objectiu de l’activitat és que les persones visitants visquin una experiència immersiva que els permeti endinsar-se per complet dins de l’univers creatiu d’aquesta artista i explorar les vinculacions entre la natura i els éssers humans a partir de les pedres i l’art. Les 'Trobades amb l’artista', que es faran a les 18.30 hores els dies 25 de juliol i 2 i 9 d'agost, tenen l’entrada gratuïta amb reserva prèvia a través del telèfon 977 250 400 (ext 1122) o enviant un correu electrònic a cemapt@cemapt.com. 

"Tots hem estat, en algun moment, recol·lectors de pedres"

Aquesta nova experiència permet que els visitants tinguin un contacte més directe i proper amb l’artista. "Les 'Trobades amb l’artista' són més que una visita guiada a l’exposició. Són un espai de diàleg i reflexió compartida, a partir de l’obra, sobre el món que ens envolta i sobre el paper que tenen les pedres en les nostres vides", assegura Nu Díaz. En aquest sentit, la creadora assenyala que "tots hem estat, en algun moment, recol·lectors de pedres i l’exposició ens permet aprofundir en els vincles que tenim amb una matèria que explica l’origen del nostre planeta". 

El passat diumenge 20 de juliol, ja es va dur a terme la primera d’aquestes 'Trobades amb l’artista'. "Suposen una veritable transformació per a tothom qui hi participa, perquè permeten una presa de consciència sobre la natura, l’ésser humà i la seva relació mitjançant les pedres", explica Nu Díaz. "És una activitat emocionant i d’una gran profunditat que ara, en el context de l’emergència climàtica, té més sentit que mai", afegeix.

Pedres que són vida i testimoni

Lo que dicen las piedras planteja una reflexió sobre la natura, l’ésser humà i l’art mitjançant les pedres. "És una invitació a entendre les pedres com a éssers vius, carregats d’història, evolució i llenguatge", assegura Nu Díaz. Aquest projecte va començar durant el confinament de la pandèmia de la Covid-19, durant la qual l’artista va viure un període d’introspecció que va aprofitar per a estudiar l’essència de les pedres captant les seves textures, volums i sons fins a arribar a descodificar un llenguatge mil·lenari. 

La proposta que presenta aquesta artista multidisciplinària a Lo que dicen las piedras està carregada de simbolisme. "Les pedres ens ensenyen que no tot el moviment és visible, sinó que hi ha un moviment que es produeix des de la pausa, des de dins, des de l’espai invisible que impulsa la realitat visible", reflexiona Nu Díaz. "Les pedres són peces artístiques d’una gran profunditat, gràcies a les quals podem reflexionar sobre nosaltres com a humans i sobre la nostra relació amb el medi ambient i l’entorn que ens envolta", assenyala. 

Obres pensades en exclusiva per a Tarragona

Aquesta exposició es va poder veure per primera vegada al MUCBE de Benicarló. Seguidament, es va exposar a l’Antic Molí de Cèsar Martinell a Ulldecona i el seu tercer destí va ser la Casa de la Moneda de Segòvia. En cadascuna de les seves aturades, ha evolucionat incloent noves peces inspirades en l’entorn que l’acull. A Tarragona, l’exposició ha sumat noves creacions. "Tarragona és una ciutat i un territori on les pedres tenen un protagonisme rellevant al llarg de la història, estant presents al llarg dels anys", comenta Nu Díaz.

En aquesta línia, puntualitza que "en el cas del Moll de Costa, on es troba el Tinglado 1, veiem una relació directa amb el mar i amb la terra al mateix temps. Això ha permès que l’obra cobri vida i que apareguin noves peces que li donen identitat pròpia". Concretament, les obres creades en exclusiva per a Tarragona són El mar de piedras, Las montañas del mar y las montañas de la tierra i Relieve de piedra.  

En total, la mostra inclou un total de 29 obres d’art que mostren que les pedres no són un element inert, sinó un testimoni viu del nostre món. L’exposició es pot visitar fins al 31 d’agost al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona.