Cultura

Presenten més actes del 25è aniversari de la declaració de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat

Tarraco25 esdevindrà l'eix central de tota la programació cultural de la ciutat durant el 2025

ARA A PORTADA

Publicat el 13 de març de 2025 a les 14:48

Un calendari extens d'activitats durant els 365 dies de l'any, que ja va engegar el darrer trimestre de l'any passat i es preveu que s'allarguin fins gairebé a mitjan 2026, conforma la programació —encara oberta— de la celebració del 25è aniversari de la declaració del conjunt arqueològic de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat. El conseller de Patrimoni, Nacho García Latorre, acompanyat de la resta de conselleres que hi participen, tècnics municipals responsables de moltes de les propostes i el coordinador de l'activitat, Magí Seritjol, n'han presentat els eixos principals.

García Latorre ha afirmar que "vol ser un any de lluïment i gaudi del nostre Patrimoni, que comptarà amb la implicació de tothom". En aquest sentit, ha destacat "el saber combinar la part més acadèmica i institucional, amb una autèntica festa tot l'any, comptant amb la implicació de tota la ciutat i donant molt de protagonisme als nens i nenes de Tarragona".

El conseller ha afegit que "celebrem l'èxit d'una fita aconseguida amb la participació de moltíssima gent ara fa 25 anys, el 30 de novembre del 2000" i "si aquella vegada vam ser capaços de sumar a agents ben diversos del sector, però també a la ciutadania, un fet que va marcar un abans i un després en l'estima pel nostre patrimoni, ara ho hem de tornar a aconseguir".

Un tastet de la programació

Pel que fa a la programació pròpiament dita de Patrimoni, durant la presentació s'ha destacat el cicle Converses d'avui en espais del passat, una sèrie d'entrevistes sobre joventut, habitatges, de temes que preocupen avui i per saber què passava fa 2.000 anys, que es faran en recintes patrimonials. Una altra proposta rellevant seran les visites Les Nits de Tarraco, amb recreacions històriques als recintes, durant les nits de juliol i agost, en les quals es podrà contemplar a través de personatges amb vestuari i materials recreats, qui podria haver estat en cada espai monumental ara fa dos mil·lennis.

Patrimoni amb Centres Cívics presentarà Romans al teu barri, una campanya amb diverses activitats de divulgació de la cultura i la vida de l'antiga Roma que arribarà als barris de Tarragona i finalment es proposa Rostres del passat, un nou cicle d'activitats que abordarà altres patrimonis, altres històries.

Pel que fa a Cultura i Festes, podrem gaudir de molts dels espectacles que ens proposen Arts Escèniques en recintes patrimonials com el festival Refugi Sonor. Un total de quatre concerts que es desenvolupen en espais patrimonials i compten amb destacats músics del moment com Maria Rodés, entre d'altres. El cicle En dansa, que enguany traspassarà la ciutat i es traslladarà al conjunt romà de Centcelles i a la Vil·la romana dels Munts.

Així mateix, Cultura en família, que arrenca el proper diumenge 23 de març a la plaça dels Sedassos amb una companyia d'acrobàcia femenina i el 4 de maig amb Les aventures de Matito al Passeig Arqueològic, un espectacle carregat de tendresa i humor.

Turisme i Educació també posen el seu granet de sorra

Des del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona s'han preparat diverses activitats, que fomentaran sens dubte aquesta vesant cultural del turisme. Viatges en el temps, descobriu Tarragona en família, és un cicle girarà al voltant d'activitats de descoberta, tallers d'aprenentatge sobre gastronomia romana, scape rooms modernistes i medievals o visites al patrimoni, entre d'altres. Es prioritzarà que les activitats es desenvolupin al patrimoni romà, seran de caràcter gratuït amb inscripció prèvia i se celebraran durant els mesos d'estiu i tardor.

La reestrena de la cantata Amics de pedra, amb més de 700 nens i nenes de la ciutat, i l'èxit de L'escola visita Tàrraco, son els principals eixos del Departament d'Educació en col·laboració amb Patrimoni i el Museu d'Història. Les institucions educatives i els centres educatius de primària, secundària i batxillerat de Tarragona, s'han posat a la feina i ja fa temps que treballen en la celebració dels 25 anys de Tarraco Patrimoni Mundial i enriqueixen la programació amb una variada oferta d'activitats educatives, amb la voluntat de fer arribar a milers d'escolars la descoberta del patrimoni històric de la nostra ciutat.

La part acadèmica i científica, també present

La part acadèmica i científica, sempre més densa en programació, és també un dels puntals de referència. Amb la celebració de la Tarraco Biennal es complementen moltes d'altres propostes que de ben segur no deixaran ningú indiferent, siguin experts o neòfits. Propostes que aniran de la ma d'altres institucions de la ciutat com l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), la Universitat Rovira i Virgili (URV) o els mateixos departaments de l'Ajuntament, que s'obren al coneixement i la divulgació de la història a través dels seus àmbits.

Un clar exemple és la bona sintonia que s'ha establert amb la Conselleria d'Igualtat, amb xerrades dins la programació del 8M, la celebració del preTeta i el prePride amb diverses conferències que giren a l'entorn de la dona a Tàrraco, els estudis de gènere al món antic o la diversitat sexual al món romà.

Finalment avançar el final, la cloenda, que a banda de la part més institucional fixada el 30 de novembre, s'allargarà durant una setmana, del 22 al 30 de novembre, amb la gran Festa del Patrimoni. S'oferiran una sèrie d'actes dels quals encara no s'han revelat els detalls, però que asseguren que seran "una autèntica festa".