La mostra d'arts escèniques al carrer del Morell, el PrimaverArt, celebra enguany la seva 10a edició, una dècada des que aquesta aposta per la cultura universal, gratuïta i d'accés lliure es va impulsar al municipi. Un cop més, la programació durà espectacles diversos, per a tots els públics i en diferents espais, i, per primera vegada, es duplicaran les sessions de manera que tothom pugui gaudir de tot i les companyies convidades actuïn dues vegades.
El 10è PrimaverArt tindrà lloc del 24 al 27 d'abril del 2025, com sempre, el cap de setmana posterior a la Setmana Santa. Seran tretze els espectacles de què es podrà gaudir, amb una gran aposta pel circ -tant d'acrobàcies com de clown-, però també amb tres propostes de música, una de dansa i altres de teatre de carrer, que es recupera, tot i ser una activitat cada cop més minoritària i difícil de programar arreu.
Així mateix, l'espai gastronòmic del Foodtruck Art es consolida amb més dinamització musical que mai. Com a novetat, hi haurà concerts vermut al migdia i l'associació cultural Embruix portarà grups de música per oferir actuacions a la nit.
L'extens programa, que es donarà a conèixer la pròxima setmana, i l'organització de l'esdeveniment ha comptat amb un pressupost d'uns 79.000 euros i, des de l'Ajuntament, agraeixen el suport de la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i empreses privades del territori.
10 anys: el cartell, la convicció i la il·lusió
La reconeguda il·lustradora Pilarín Bayés signa la imatge gràfica d'aquesta desena edició del PrimaverArt, amb què el consistori morellenc vol reivindicar el vessant artístic i el protagonisme del patrimoni local. Es tracta d'una imatge única i molt representativa de qualsevol espectacle, amb el caliu del públic, format per grans i petits; una imatge que està en el record de la gent. De fet, es posaran a la venda un centenar de làmines que es podran adquirir al Centre Cultural.
En aquest sentit, l'alcalde Eloi Calbet apunta el "goig de poder presentar la 10a edició i dir que el certamen té futur, que no acabi aquí i agafi més força -que no més magnitud- per continuar sent un referent cultural, a les portes de la primavera, a casa nostra". Com un veí més del municipi, ha recordat com la proposta va néixer de manera modesta, en l'àmbit local, fins a consolidar-se gràcies a la tasca dels tècnics que han treballat una oferta de qualitat.
L'embranzida amb què "s'ha anat fent gran" el PrimaverArt del Morell, al llarg de la seva trajectòria, no hauria estat possible sense "l'afany" que el projecte cultural municipal sortís al carrer amb la voluntat de dur espectacles que, per logística, no es podien programar al Teatre Auditori, i fer que la cultura "fos més accessible per a tothom", afegeix.
Reivindicar el patrimoni i el talent
Així, "les places i carrers van passar a ser part d'un espai escènic on la gent pot gaudir en primera persona", descriu Calbet. I, alhora, deu anys després, el batlle assegura que "és moment de felicitar-nos i també agrair aquells que han tingut l'oportunitat de veure-ho i fer-ho créixer". Més enllà de les companyies professionals, tenen cabuda els col·lectius emergents i amateurs, que refermen el seu valor amb la Fàbrica de Talents.
Aquesta s'adreça a joves locals, gent amb ganes de fer coses que al PrimaverArt troba una "finestra per mostrar-se al públic". D'aquesta manera, la mostra d'arts escèniques ha consolidat la plaça de la Fàbrica, un indret històric que, enguany, lluirà encara més amb el mural en homenatge a les dones treballadores que van inaugurar el 2024.
"Volem que el poble recordi el seu patrimoni i la seva història, però sobretot que la gent de fora ho pugui conèixer", ha recalcat el regidor de Cultura i Festes, Miquel Roig. La tretzena de propostes que estan previstes passaran en espais del nucli antic i més cèntric, com les places de l'Era del Castell, de Maria Mercè Marçal, de l'Església o de Francesc Macià i a la rambla de Pau Casals.
En comparació amb anys anteriors, en què els espais eren més reduïts i controlats, buscaran que tota mena de gent, de diferents edats, es pugui sentir a prop dels artistes i formar part de l'espectacle per sentir emocions diverses. Es podran gaudir les arts escèniques en dos espais simultanis del Morell amb representacions dobles de matí i tarda, i algunes nocturnes, que integraran el públic dins la seva pròpia escenografia amb "ambients" que acolliran unes 250 persones.
Destacats de l'edició
Per aquest motiu, hi haurà alguns aforaments limitats que disposaran de reserva d'entrades gratuïtes, per aquells qui vulguin assegurar-se el seient -però es podrà veure igualment a peu dret- i per distribuir la gent de manera equitativa a tot arreu. Des de l'Ajuntament del Morell, preveuen que l'afluència d'espectadors serà similar a la de l'any passat, en què van comptabilitzar unes 5.000 persones.
Seguint amb la línia del talent, el PrimaverArt aposta per les noves tendències i s'adreça als joves de l'institut, a més de col·laborar amb l'Escola de Música Municipal, per animar-los a presentar propostes pròpies. Encara més, l'alumnat de 1r d'ESO del centre formarà part d'una activitat exclusiva amb l'objectiu d'enganxar el jovent.
D'altra banda, per primera vegada, l'esdeveniment s'acostarà al col·lectiu de gent gran. De la mà de la companyia La Forzuda, que també vindrà amb el seu foodtruck, duran el seu projecte social al centre de dia. Un gir que ampliarà el ventall d'espectadors més enllà de les famílies.
A l'espera de conèixer la programació completa, el regidor Miquel Roig ha avançat que vindran companyies catalanes i també altres del País Valencià, les Illes Balears i el País Basc, com la Cia Maite Guevara que presentarà el seu Susto. En aquesta "data marcada al calendari del poble, volem que la gent es retrobi i gaudeixi de la cultura al carrer", ha tancat el morellenc.