Novetats literàries per gaudir d'un Sant Jordi «de proximitat» al Camp de Tarragona

TarragonaDigital recomana algunes de les darreres publicacions d'autors i editorials locals

Imatge d'arxiu d'una de les parades de Sant Jordi a Tarragona el 2023
Imatge d'arxiu d'una de les parades de Sant Jordi a Tarragona el 2023 | TarragonaDigital
19 d'abril de 2024, 06:00

S'acosta el dia 23 d'abril, data en què se celebra el Dia Mundial del Llibre en commemoració del traspàs de tres grans escriptors: Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Garcilaso de la Vega. També es regalen roses i, al Camp de Tarragona, tenim una connexió especial amb la llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa; però, sobretot, les llibreries omplen els seus prestatges i treuen parades al carrer amb tot de novetats d'aquell any.

Per tal de celebrar la Diada amb recomanacions literàries "de proximitat", des de TarragonaDigital us enumerem algunes de les últimes novetats d'autors i editorials del territori.

Pels amants de la narrativa

  • Les dones del lli (Cossetània Edicions). La vallenca Margarida Aritzeta fa una exhaustiva investigació d'arxiu sobre l'origen de la seva família al País Basc, a mitjan segle XVII. "Les dones del lli som com aquesta estesa de flors blaves que neix cada matinada, totes semblants però cap d’igual, i sempre n’hi ha de noves".
  • Naïm i els ulls multicolors (Grup Promotor). El reusenc Jordi Folck parla d'un do extraordinari, la sinestèsia, i fa un viatge amb futur incert -amb el seu protagonista- després de la diagnosi de la pèrdua de visió. Referma la frase del Petit Príncep "només s'hi veu bé amb el cor, l'essencial és invisible als ulls".
  • Hasta que dejemos de ser idiotas (Match Stories). La reusenca Ona Spell publica primera la seva primera novel·la a l'editorial Planeta i presenta una història d'amor i salut mental, adreçada especialment als joves. "Diuen que el pitjor d'un amor és que no sigui correspost, però res és pitjor que un amor que només existeix en la teva imaginació".
  • Verònica (Cossetània Edicions). El metge reusenc Eduard Prats viatja a l'època de la Guerra del Francès, a principis del segle XIX a la Catalunya sud i situa el lector en la vida d'una dona coratjosa a qui la traïció i les pèrdues fan capgirar la prosperitat i estabilitat que tenia.
novetat sant jordi reus ona spell instagram nacio
La reusenca va publicar el passat 12 d'abril la seva primera novel·la amb el segell MatchStories del Grup Planeta. Foto: Instagram / @onaspell_

Poetes de casa nostra

  • Vidrendins (Cossetània Edicions). El montblanquí Josep Civit i Mateu reflexiona sobre l'erosió que el pas del temps va exercint en les persones. En el procés, repassa la seva trajectòria poètica i observa un paisatge molt concret, rere una finestra, des de la seva mirada adolescent. 
  • Obra poètica (Centre d'Amics de Reus). La reusenca Maria Dolors Vallverdú recull els seus propis escrits del 1959 al 2022, que engloben temàtiques molt variades i diferents formats de poesia: des del vers lliure als sonets, amb rimes i sense.

Històries de no-ficció

  • Parlant de tu (Silva Editorial). Maite Monllaó i Xavier Vallès exploren el dol neonatal plasmat en la seva experiència personal i recorren els últims deu anys des que van ser pares d'un fill difunt. Amb pròleg del periodista Xavier Grasset.
  • El Museu (Norma Editorial). El tarragoní Jorge Carrión, conjuntament amb el dibuixant Sagar Forniés, homenatja el Museu Nacional d'Art de Catalunya en aquest assaig il·lustrat i viatja per la història de l'art i les idees a través de personatges cèlebres. Premi de Còmic de la Revista Serra d'Or 2024.
  • Estació de pas (Ganzell Edicions). La tarragonina Olga Xirinacs ofereix reflexions i observacions al llarg del seu viatge vital. Amb el llibre, l'escriptora recupera instantànies -com a estacions- dels dietaris que ha anat "alimentant" en paral·lel amb la seva obra narrativa.
olga xirinacs escriptora 2022 acn nacio
Xirinacs presenta un recull d'escrits que acompanyen el transcurs de la seva vida. Foto: ACN / Guillem Roset

Per a públic infantil i juvenil

  • Una atzarosa història de la vida (Cossetània Edicions). L'astrofísic tarragoní Joan Anton Català inicia un viatge per descobrir les casualitats de l'Univers, amb il·lustracions de Morad Abselam i Romina Martí. "El més fascinant del cosmos és la vida perquè han hagut de passar moltes coses, que si haguessin succeït diferent, farien impossible la vida i la nostra existència".
  • Un món de colors (associació Orgull Espluguí). El pradenc Isaac Sosa, més conegut com a Gal·la Rouge, la drag queen de Prades, és coautor -amb l'Axel- de sis contes sobre el col·lectiu LGTBI en zones rurals. Amb 
  • El misteri de la Casa Navàs (Cossetània Edicions). La reusenca Monika Escuer presenta dos germans bessons, el Lluc i la Llúcia, que viuen a l'edifici modernista de la plaça del Mercadal i es preparen per esbrinar una incògnita de fa deu anys.
  • Tortuga (Piscina, un petit oceà). La il·lustradora riudomenca Alba Domingo es "posa en la pell" d'una tortuga dins un terrari, "que camina poc, neda poc i sobretot dorm", però quan es desperta, observa tot el seu voltant.

Llibres amb un vincle especialment local

  • giTanos de la Part Alta de Tarragona (Cossetània Edicions). El periodista i fotògraf Josep Maria San Saturnino, més conegut com a Sansa, plasma en un retrat literari la comunitat gitana de la ciutat de Tarragona, que dedica un monogràfic al col·lectiu, els seus costums i tradicions i el seu dia a dia.
  • Pròcul, governador de Tàrraco (VariaEditio). El tarragoní Albert Saludes, reconegut per la seva tasca fotogràfica i audiovisual, s'endinsa en una Roma convulsa on l'Emperador tenia una diana per ser assassinat, la guerra era quelcom quotidiana i la societat assumia la possibilitat de ser esclau.
fotograf albert saludes tarragona ricard lahoz nacio
Saludes presenta el seu llibre aquest divendres 19 d'abril, a les 19 hores, als Serveis Territorials de Cultura a Tarragona. Foto: X / Ricard Lahoz
  • Versots del Ball de Dames i Vells de Mont-roig (Ganzell Edicions). El grup de teatre Els Xuts recull els versots de l'any 2023, després que el 2017 es recuperessin les últimes notícies de l'existència del ball i des de llavors es publiquen anualment.
  • Tarragoninament, retalls d'una dècada excepcional (2013-2023) (Arola Editors). El periodista tarragoní Ricard Lahoz recopila "deu anys intensos i trepidants, una dècada convulsa en clau global, nacional i local". El llibre és una mirada personal sobre la ciutat, durant el període en què ha liderat el mitjà Fet a Tarragona.
  • Reusencs i revolucionaris, la secció local del partit obrer d'unificació marxista a Reus (Arola Editors). Es tracta del treball de final de grau d'Història del reusenc Sergi Aliagas, qui es va decidir a documentar-se a partir de la història. Premi Pere Anguera 2023, impulsat per la URV, la Fundació Privada Reddis i el Centre de Lectura.