Rodonyà celebra els 10 anys de la recuperació del ball parlat de Sant Joan degollat

La representació d'enguany es farà demà dissabte dia 2 de juliol a la tarda

Publicat el 01 de juliol de 2022 a les 04:00

Rodonyà fa 10 anys que torna a tallar el cap a Sant Joan. Ara fa una dècada, aquest municipi de l'Alt Camp va recuperar el ball parlat del degollament de Sant Joan Baptista, una peça de teatre popular català documentat almenys de la primera meitat del segle XIX.

 

La documentació històrica d’aquesta tradició, però, és escassa i dispersa, i destaquen les cròniques de premsa que recullen la notícia de les representacions dels anys 1882 i 1895. L'última representació del ball, abans de la reintroducció en l'època moderna, es va dur a terme el 1916. Actualment, bona part del conjunt del veïnat s'ha implicat fermament en el projecte. En aquest sentit, la representació hagiogràfica popular ha esdevingut una de les manifestacions socioculturals principals del poble, tal com succeïa fa més d'un segle enrere.

 

La representació d'enguany es farà demà dissabte dia 2 de juliol a la tarda, seguint la tònica de representar el ball en un dels dissabtes més propers al 24 de juny, festivitat del naixement de Sant Joan. 

 

Una trentena d'actors

Tradicionalment, el repartiment de l'obra teatral sempre ha anat a càrrec d’una colla de persones del mateix poble, que han interpretat cada un dels personatges. Es té constància que en les representacions del segle XIX i principis del XX, la totalitat dels actors eren homes, que en alguns casos es transvestien per encarnar els rols femenins de la representació, com en els personatges de Salomé i Herodies. De fet, aquesta manera de fer era una tònica habitual en les representacions d'aquesta tipologia, ja que les dones no hi tenien cabuda.

Sala del cafè de Rodonyà
Imatge de la presentació del cartell | Albert Oliva

Amb la represa del ball, el 2013, l'escenificació inclou la dona com a membre de ple dret, i la representació assumeix el rol d'una trentena d'actors amateurs amb un rigorós programa d’assajos. Setmanalment, durant els tres mesos previs al ball parlat, cada divendres els seus components, dirigits per un director o mestre, assagen a porta tancada a la sala de ball del Cafè.

 

Un artista local il·lustra el cartell de la representació

Entre el seguit d’iniciatives associades al ball parlat de Sant Joan, destaca l’edició d’un cartell promocional de la representació anual. En aquesta proposta s’ha volgut implicar en el projecte als artistes locals i fomentar i potenciar la creativitat dels artistes, a la vegada que es vol posar en relació les tradicions arrelades en el territori amb les noves tendències artístiques. Enguany, l'encarregat d'il·lustrar el cartell de 2022 ha estat l'artista local Jordi Fernàndez Cendrós.