Com diuen els Strombers, "la nit de Sant Joan, és nit d'alegria", una jornada en què la llum del Sol s'allarga més que cap altre dia durant l'any i que està envoltada de misticisme. A la demarcació de Tarragona no hi ha ni un sol municipi que no organitzi actes per passar la revetlla del 23 de juny en família o amics, tot acompanyat amb la tradicional coca de Sant Joan, un bon cava i, com no pot ser d'altra manera, el foc, l'element vertebrador d'aquesta festivitat catalana.
Des de TarragonaDigital us hem preparat un recull amb els actes més destacats per celebrar la nit de Sant Joan a Tarragona d'una manera ben alegre i festiva, tal com es mereix l'efemèride que ens aboca a tots al carrer, habitualment allargant la nit fins que es converteix en dia.
Què fer aquest Sant Joan a Tarragona
Valls, Tarragona, Reus, Cambrils,..., diversos municipis del Camp de Tarragona ja ho tenen tot a punt per celebrar la revetlla de Sant Joan amb música, foc, cercaviles i molta felicitat.
Revetlla a la plaça Corsini a Tarragona
A la ciutat de Tarragona, els actes de Sant Joan van començar el cap de setmana del 15 i 16 de juny, tot i que els dies forts arriben entre el 22 i el 24 de juny. La nit del 22 tindrà lloc la Desvetlla dels Ninots de les Fogueres, que recorrerà els carrers de la Part Alta per acabar al Passeig de les Palmeres. L'endemà, l'arribada de la Flama del Canigó marcarà l'inici d'una jornada que tindrà el seu punt culminant amb la Cercavila de Foc, l'encesa de les fogueres i una revetlla a la plaça Corsini, amb molta música, festa i disbauxa. Per descomptat, tot i que no hi ha cap acte oficial convocat en aquests indrets, les platges de Tarragona cada any s'omplen de famílies i grups d'amics per volen celebrar la nit més llarg de l'any a tocar del mar. Finalment, el 24 de juny a la tarda, els castells tancaran els actes amb la Diada de Sant Joan, amb la participació de les quatre colles tarragonines.
El Sant Joan més especial, a Valls
Sant Joan, a Valls, és sinònim de Festa Major. Del 20 al 25 de juny, la capital de l'Alt Camp viu els actes centrals de la festa patronal amb infinitat de propostes musicals, culturals, religioses i esportives que tenen la transversalitat com a eix vertebrador de la celebració.
El Sant Joan vallenc és considerat, també, l'inici de la temporada tradicional de castells, la manifestació amb més identitat de Valls i un dels símbols de Catalunya. Alhora, és l'inici de la temporada de festes patronals de l'àrea etnogràfica del Camp de Tarragona i el Penedès, i gaudeix d'un notable Seguici Cerimonial integrat per balls, bestiari, balls parlats i sonadors tradicionals. Des de novembre de 2010 els castells són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, gràcies a la proclamació de la UNESCO. En el centre de la plaça del Blat, al terra, figura la placa que assenyala el quilòmetre zero de l'univers casteller.
Nit de foc, música i flama del Canigó a Reus
La revetlla de Sant Joan a Reus es viu amb la mirada posada al 24 de juny, dia en què peta la primera de les quatre Tronades de la Festa Major de Sant Pere. Cada any, la tradició marca que la Flama del Canigó arriba a les 17.30 hores a l'ajuntament per després iniciar una cercavila que finalitza a les 20.30 hores a la plaça de la Llibertat, on es realitza l'encesa de la foguera de Sant Joan i es fa lectura d'un missatge institucional.
Tot seguit, a partir de les deu de la nit, se celebra la Cercavila de Foc amb els elements i bèsties de foc del seguici festiu reusenc, els quals fan la primera encesa amb la Flama del Canigó. Per tancar la revetlla amb molt de ritme, el Parc de la Festa acull diferents concerts amb la celebració de les Barraques de Festa Major.
Sant Joan i Sant Pere a l'Hospitalet de l'Infant
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha programat més d'una quarantena d'actes tradicionals i activitats populars per celebrar les festivitats de Sant Joan, els dies 23 i 24 de juny, i Sant Pere, del 27 al 30 de juny. Si ens centrem en la revetlla del 23 de juny, a les 19 hores, comença la cercavila de l'Arcàngel, una novetat d'aquest any. En aquest esdeveniment, es farà una reverència de cortesia entre l'Arcàngel Sant Miquel i el Ball de Diables. La cercavila s'iniciarà a la Plaça Catalunya.
A les 19.30 hores, tindrà lloc el Ball Parlat amb els versots a càrrec del Ball de Diables de l'Hospitalet de l'Infant (Colla Vella) a la Plaça Coll de Balaguer i a les 21 hores, començarà el sopar popular durant la revetlla. La nit arribarà al punt àlgid amb el correfoc amb el Ball de Diables, l'Aquelarre estarà a càrrec del Grup de Teatre QUO VADIS i del Ball de Diables i l'actuació de l'orquestra Welcome Band.
Foc 'a dojo' per la revetlla a Cambrils
El dissabte 22 de juny a la tarda, Cambrils acollirà la cinquena Trobada de Bèsties de Foc, organitzada per la Colla de Diables Els Cagarrieres. Aquest esdeveniment serà especialment destacat per la celebració del 10è aniversari de la Galera, la bèstia homenatjada de l'any. La Galera arribarà amb barca a la Confraria de Pescadors, on els grups de timbalers de les colles participants l'acompanyaran fins a la plantada. A les 10 del vespre, el correfoc s'iniciarà des de la rotonda del Nàutic i arribarà fins al passeig de les Palmeres, on es realitzarà l'encesa de lluïment i conjunta de les bèsties de foc, seguida d'un espectacle pirotècnic.
El vespre del 23 de juny, vigília de Sant Joan, la tradicional flama del Canigó arribarà al Parc del Pescador, acompanyada pels timbals i l'encesa del Ball de Diables Els Cagarrieres. A continuació, hi haurà una exhibició de sardanes amb la Cobla Vents de Riella i els Amics de la Sardana de Cambrils. A la nit, la celebració es traslladarà al passeig Miramar, on es podrà gaudir del Ball de Revetlla amb l'Orquestra New Marabú.