La vida després de la Guerra Civil centra la nova exposició del Museu de Reus. Sota el títol Després de la guerra; la vida quotidiana després del franquisme, s'exposen diversos àmbits de la vida quotidiana. Es mostren els efectes de la instauració de la dictadura, des de la repressió i la pèrdua de llibertats a l'escassetat d'aliments i productes i l'estraperlo.
També s'hi exposen àmbits com el retorn a tecnologies del passat, l'ensenyament, la persecució del català, la religiositat i moral forçada pel nacionalcatolicisme o la resistència cultural, política i armada. L'exposició cobreix des del 15 de gener de 1939, quan les tropes franquistes van ocupar Reus, fins a finals dels anys cinquanta. Es podrà visitar fins al 15 de gener del 2024 de dimarts a dissabte.
L'horari de visita és de deu del matí i dues del migdia i de cinc a vuit de la tarda al Museu Salvador Vilaseca. El muntatge ha comptat amb una important participació de particulars, que hi han cedit materials. S'hi sumen peces del catàleg del Museu i imatges i vídeos del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus.
El regidor de Cultura, Daniel Recasens, considera que es tracta d'una «proposta museística carregada de contingut, que de ben segur serà referent per a moltes persones». L'exposició s'ha finançat amb la implicació de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya i ha comptat amb el disseny d'Ovni Comunicació Audiovisual. S'hi poden veure testimonis de persones que van viure aquella època, amb vivències que contrasten els discursos oficials de Francisco Franco.
Es recreen situacions quotidianes d'aquells anys a través del testimoni de persones anònimes representatives d'aquella la societat reusenca. També hi tenen pes els documents històrics, com els que fan referència als camps de concentració i les presons, els salconduits i les multes. O les revistes de la División Azul i els programes de commemoracions franquistes.
Juntament amb llibres i quaderns escolars, lectures infantils i joguines o les primeres publicacions en català vinculades a Reus o editades a l'exili. L'àmbit audiovisual de l'exposició el protagonitzen tres projeccions de vídeo. Dos d'aquests vídeos serveixen per il·lustrar el règim franquista a Reus, amb manifestacions públiques del nacionalcatolicisme.
La tercera projecció recull el testimoni de sis dones que expliquen aspectes de la vida quotidiana d'aleshores. Mentre duri l'exposició s'hi han previst visites comentades per al públic general i per a escoles i entitats que es poden reservar a través de museu@reuscultura.cat. Per a més informació sobre l'exposició i les visites es pot consultar el web dels Museus de Reus.