Valls viu, avui diumenge dia 14 de gener, els actes centrals de la festa de Sant Antoni amb els tradicionals Tres Tombs. En aquest sentit, el calendari festiu anual de Valls s'inicia sempre amb els Tres Tombs, que se celebren el diumenge anterior al dia 17 de gener, jornada dedicada a Sant Antoni Abat, que és quan tenien lloc antigament.
[noticiadiari]99/14215[/noticiadiari]
Els Tres Tombs vallencs són uns dels més concorreguts de Catalunya i tenen uns trets característics que els fan únics i els diferencien de la resta: la millor col·lecció de carros de treball entre els que destaquen els dos carros de traginers de la Societat de Sant Antoni, la bellesa del seu recorregut quan s’endinsa al cor de la ciutat i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs, essent-ne els més matiners.
Una celebració del segle XVIII
Tot i que la primera constància documental de la celebració dels Tres Tombs a Valls la trobem referenciada l’any 1879, es creu que com a mínim ja es devien celebrar des del segle XVIII, moment en què les mules adquiriren un gran predomini en les tasques del camp i del transport en la represa econòmica catalana.

Imatge antiga de la celebració dels Tres Tombs a Valls. Foto: cedida.
Enguany, com a novetat, es podran contemplar fins a 4 carros nous que s’estrenen pels Tres Tombs. Entre els nous carros destaca el de la col·lecció de Cal Xolo, carregat de botelles d’Anís Magriñà. Valls té un passat lligat a les destil·leries i fàbriques d’anís que, fins a meitats del segle XX, van tenir una gran importància.
Les estrenes de 2024
Per aquest motiu, els Tres Tombs compten amb una gran col·lecció de carros històrics destinats al transport de líquids, com els de 4, 3, 2 i un bocois, els carregats amb botelles antigues, el de 8 botes o la carreta amb botes dels diferents anissos de Valls, als que ara s’hi sumarà la nova peça de la col·lecció de Cal Xolo carregada amb 300 ampolles d’Anís Magriñà.
També s’estrenarà un carro carregat amb caixes pel transport de gallines i un de carregat de carabasses, a més d’un de pagès típic amb vela que s’utilitzava antigament per anar a mercat i el carro de la rifa del porquet de Sant Antoni, una altra tradició recuperada enguany conjuntament amb la Societat de Sant Antoni i la Unió Anelles de la Flama.