Garreta fa balanç dels seus dos anys al capdavant del Port de Tarragona destacant el gir cap a la sostenibilitat

El president de l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT), Saül Garreta, reivindica la transformació ambiental i l'impuls econòmic del Port de Tarragona en una conferència al Teatret del Serrallo

El president de l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT), Saül Garreta, ha fet un repàs als seus dos anys de gestió.
El president de l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT), Saül Garreta, ha fet un repàs als seus dos anys de gestió. | Cedida
28 d'octubre de 2024, 16:26
Actualitzat: 16:26h

El president de l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT), Saül Garreta, ha fet un repàs als seus dos anys de gestió —a l'espera que es designi el seu substitut, possiblement aquesta setmana—, subratllant el gir cap a la sostenibilitat, la solidesa econòmica i el compromís amb l'entorn social del port. Davant representants de la comunitat portuària i mitjans de comunicació, Garreta ha explicat que "són dos anys que en valen per quatre" pel volum de projectes impulsats, una fita que atribueix a la dedicació del seu equip i a la seva visió estratègica en sostenibilitat, inversió i relació amb la ciutadania.

En l'àmbit de la sostenibilitat, Garreta ha destacat el compromís de l'APT per descarbonitzar completament les seves activitats l'any 2050, un objectiu que passa per la millora energètica, l'increment de la generació d'energia verda i la promoció del transport ferroviari com a alternativa al transport de mercaderies per carretera.

Aquestes accions s'emmarquen en l'estratègia #RumbEcoPort2027, que lidera la iniciativa de convertir el Port de Tarragona en un referent en sostenibilitat a la Mediterrània. En aquest sentit, ja s'han invertit 16 milions d'euros en l'electrificació de molls i en l'ampliació de plaques solars per a una producció energètica neta, així com en el desenvolupament d'APPORTT Energia, la nova distribuïdora d'energia verda del port.

La sostenibilitat, eix clau per al port

El projecte de restauració dels Pratsd'Albinyana, amb un pressupost de 2,3 milions d'euros, encapçala les iniciatives mediambientals del port per recuperar espais naturals i fomentar la biodiversitat. Situat a Vila-seca, aquest entorn natural, dins la Xarxa Natura 2000, es destinarà a la conservació de flora i fauna autòctona i es preveu que esdevingui un referent en sostenibilitat ambiental. A més, altres iniciatives com la futura Anella Blava al Parc Subaquàtic de la platja del Miracle permetran introduir biòtops per a la protecció de la vida marina, una acció que opta a finançament europeu a través del programa LIFE.

En relació amb la transició energètica, l'APT ha consolidat la seva posició com a clau en l'impuls de l'hidrogen verd gràcies a la col·laboració amb la Vall de l'Hidrogen de Catalunya i el clúster ChemMed. El Port preveu convertir-se en un dels centres de distribució d'energia renovable del país, amb una infraestructura que s'estendrà al Corredor Mediterrani i facilitarà la connexió energètica amb Europa. A més, 17 empreses interessades en el desenvolupament d'energia eòlica marina ja estudien la possibilitat d'implantar-se a Tarragona per a futures operacions logístiques.

Un Port de Tarragona fort econòmicament

El president de l'APT ha volgut remarcar la solidesa econòmica del Port, que ha registrat més de 60 milions d'ingressos anuals el 2022 i el 2023, cosa que permet un programa d'inversions públiques de 412 milions d'euros entre 2024 i 2028.

Entre les actuacions previstes destaquen la finalització de la Terminal Guadalajara-Marchamalo, la construcció de la segona fase del Moll de Balears i l'electrificació del Moll d'Aragó, entre d'altres. Aquest cicle inversor es completa amb la col·laboració privada, que invertirà 67,5 milions d'euros per millorar les infraestructures logístiques del port.

Garreta ha destacat l'oberturaciutadana com una de les fites de la seva gestió, amb una aposta per fer del Moll de Costa un espai cultural i de lleure. Les activitats programades, com exposicions al Refugi 1, esdeveniments del Museu del Port i festivals com Tarraco Viva, han atret més de 158.000 visitants el 2023. En el futur, el Port preveu recuperar els Tinglados 3 i 4 per ampliar les possibilitats d'oferta cultural i d'activitats.

Finalment, Garreta ha anunciat que el Port de Tarragona ja treballa en el seu Pla Estratègic 2040, que abordarà els reptes de futur en línia amb els objectius de sostenibilitat, digitalització i intermodalitat establerts en el 'Marco Estratégico de Puertos del Estado'.