«Oblidats»: el comerç de la carretera de Valls del Vendrell demana que no se'ls ignori

Des de lÂ’Ajuntament creuen que la futura obertura del carrer de Sant Josep suposarà una millora per la zona

Publicat el 26 de maig de 2022 a les 04:00

És el carrer amb més comerços de tot el Vendrell, però la majoria d'ells se senten aliens a l'administració. La carretera de Valls, situada al nord de la ciutat, va viure una progressiva transformació a finals del segle XX. La proximitat amb els Pisos Planas va acabar afectant el tram nord d’aquest llarg carrer.

 

Es va generar un canvi de població que va derivar una eventual substitució, també, del comerç. Actualment, la zona concentra un gran nombre d’establiments, tot i que no hi ha una gran varietat. La majoria són comerços d’alimentació, fruiteries o bars, i els clients són, bàsicament, els mateixos veïns del barri.

 

Canviar els fluxos de gent

«L’obertura de la variant i l’avinguda del Botafoc va ser l’estocada, ja que ara menys gent passa per aquí», explica Salva Rodríguez, president del CIT. Rodríguez, que té la botiga Telelux en aquest carrer, creu que caldria plantejar una reestructuració urbanística per renovar la zona. «Donar més espai per als vianants o posar un carril bici podria ser bo», exemplifica.

 

També aposta per traslladar serveis al barri per canviar els fluxos i fer que gent de la resta del Vendrell també hi vagi. El comerç que fa més temps que està en aquest carrer és la botiga d’esports Pícnic. El seu propietari, Jaume Carbonell, va ser president de la desapareguda Associació de Comerciants de la carretera de Valls.

 

A principis de l’actual mandat, Carbonell va mantenir una reunió amb l’alcalde, Kenneth Martínez, i el regidor de Via Pública, Alfons Herrera. Els va traslladar la necessitat de millorar aspectes com la neteja, la deixadesa de solars i façanes, o les llombardes que estaven trencades. També va demanar una presència policial més gran, per controlar que tots els establiments tinguessin els permisos en regla.

 

Carbonell es mostra molt crític amb la situació del barri, que defineix de «mal endèmic que ja no es canviarà». «S’ha convertit en un gueto on només compra la gent d’aquí, amb establiments sense les llicències necessàries», afirma l’expresident dels comerciants del carrer. Lamenta que «cap alcalde ni cap ajuntament ha volgut fer res».

 

Obertura del carrer de Sant Josep

Des de l’Ajuntament del Vendrell, l’alcalde, Kenneth Martínez, explica que s’està treballant en un projecte que pot donar «aire» a la zona. Es tracta de l’obertura del carrer de Sant Josep, que es troba al límit amb el municipi de Santa Oliva, darrere dels Pisos Planas. Els dos ajuntaments ja han acordat un canvi en les fronteres que permetrà que el Vendrell faci una adequació d’aquesta via.

 

El carrer de Sant Josep, als Pisos Planas del Vendrell.
El carrer de Sant Josep està al límit amb el municipi de Santa Oliva. | BP Diari

 

«Ha de ser clau, perquè ara és un cul-de-sac, un pati del darrere, que afecta amb tot el que això comporta», relata Martínez. L’avantprojecte preveu ampliar la calçada, fer una nova vorera i posar il·luminació. A més el carrer connectarà a baix amb la zona de Ca l’Escori.

 

«Això generarà més trànsit i ajudarà a esponjar la carretera de Valls», afegeix l’alcalde. De la mateixa manera, s’està pendent de poder urbanitzar el lateral de la carretera que connecta amb el polígon de la Cometa. Dues actuacions que, des del govern local, creuen que suposaran una millora pel barri.

 

Campanyes comercials i neteja

Entre les queixes que fan els comerciants també n’hi ha per la manca de campanyes comercials o d’activitats de dinamització. «Després de molt insistir vam aconseguir que passés la cavalcada de Reis el 2019», exemplifica Jaume Carbonell. Però, després del parèntesi de la pandèmia, «aquest any ja no ha tornat a passar, ens han tornat a oblidar», lamenta.

 

L’apreciació la comparteix Salva Rodríguez, que creu que «la integració hauria d’anar en les dues direccions, posant garlandes de Nadal, per exemple». La petició ve acompanyada de la necessitat de millorar la neteja dels carrers, una mancança que hi ha a tot el municipi. Des del govern local esperen que la renovació del contracte de neteja viària canviï aquesta situació.

 

«És el carrer més llarg del Vendrell i el que té més comerços, i és evident que cal molta neteja», admet Kenneth Martínez. Pel que fa a la dinamització, el batlle recorda que recentment s’han fet dues accions del programa ‘Sent la música’ a la zona. De les cavalcades, apunta que no depenen estrictament de l’Ajuntament.

 

Que no se'ls ignori

La majoria de comerços de la part nord del carrer són propietat de ciutadans d’origen marroquí. Com l’Abdel, de la fruiteria Pirineos, que té la botiga en traspàs perquè assegura que la situació econòmica s’ha complicat molt. «Ara la gent compra més al mercat, a més, han obert moltes botigues d’alimentació en poc temps», explica.

 

Aquest és un dels problemes del carrer, la presència de molts comerços similars que fa que la seva existència no sigui massa llarga. El Jamal, que regenta una tenda d’electrodomèstics, reitera el sentiment general del barri d'estar «abandonats». «Ens ocupen les zones de càrrega i descàrrega i, quan truquem a la policia, no venen», exemplifica.

 

Els diferents comerciants entrevistats per aquest diari neguen que hi hagi problemes d’inseguretat, però sí que fan referència al tràfic de drogues. «És un problema que es manté i que s’ha estès fins a la zona de Ca l’Escori», apunta Salva Rodríguez. «Hi ha molt de moviment al carrer», confirma el Jamal.

 

«És un tema del qual estem sempre a sobre de manera conjunta amb els Mossos d’Esquadra», respon Kenneth Martínez. En aquest sentit, fa referència a les diferents accions realitzades en bars del Camí dels Molins contra el tràfic d’estupefaents.

 

La carretera de Valls, al Vendrell.
El comerç de la carretera de valls demana més atenció. | Cedida