El Port de Tarragona atreu un conjunt d'inversions privades que sumen més de 50 milions d'euros per a la modernització de la cadena logística del sector cerealístic. Actualment, es troba en procés d'exposició pública la concessió de diversos espais als molls d'Aragó, Castella i Navarra per a la construcció de magatzems destinats a productes agroalimentaris a lloure, que sumaran més de 57.000 metres quadrats. Aquestes inversions suposaran un increment d'1,6 milions de tones en el tràfic agroalimentari.
Així mateix, també estan en marxa dos concursos públics per a l'atorgament de dues concessions destinades a la construcció i futura explotació de sistemes de transport horitzontal de sòlids a lloure que permetran l'optimització i la descarbonització de les operatives de desestiba i emmagatzematge dels cereals, gràcies a la substitució de camions per un sistema de cintes transportadores, configurat com a servei portuari de manipulació de mercaderies.
Aquestes noves inversions, segons ha explicat l'organisme en un comunicat, suposaran "un important salt qualitatiu en la logística agroalimentària, que refermarà el lideratge del Port de Tarragona a la Mediterrània".
Una inversió de prop de 38,5 milions d'euros en sis nous magatzems
L'Autoritat Portuària de Tarragona està tramitant sis expedients de concessió en diversos espais als molls d'Aragó, Castella i Navarra per a la construcció de sis nous magatzems de productes agroalimentaris a lloure i l'adaptació i actualització de dos magatzems més, que suposaran una inversió privada de 38.493.437,7 euros. En quatre d'aquests sis expedients hi ha concorregut més d'un interessat en el tràmit de competència de projectes. Actualment, es troben en informació pública els quatre projectes seleccionats per acord del Consell d'Administració el passat 2 d'abril, a raó del major interès portuari.
En total, les noves concessions sumaran 57.140,52 metres quadrats que es destinaran a la logística de cereals. El conjunt d'aquests nous espais permetrà sumar, un cop estiguin en actiu, un tràfic mínim d'1.613.300 tones de sòlids a lloure, cosa que consolidarà el Port de Tarragona com a port líder en agroalimentaris del conjunt de la Mediterrània i com a principal porta d'entrada de cereals a la península Ibèrica.
Modernització del servei
La clau d'aquest conjunt d'inversions privades que ha aconseguit el Port de Tarragona no és només l'increment dels espais per a l'emmagatzematge de cereals i altres productes agroalimentaris, sinó la modernització que aquests aportaran a tota la cadena logística. En aquest sentit, cal destacar que els sis nous magatzems que s'aixecaran estaran mecanitzats, cosa que permetrà l'optimització de tot el procés. Així mateix, comptaran amb instal·lacions fotovoltaiques a les seves cobertes, cosa que suposarà un avenç important en matèria de descarbonització i autosuficiència energètica per al conjunt del recinte portuari.
A tot això, cal sumar-hi que diversos magatzems prioritzaran el lliurament i expedició de les mercaderies amb transport ferroviari. Aquesta aposta, totalment alineada amb l'estratègia del Port de Tarragona per a impulsar el tren com a mitjà de transport per a la logística de cereals, comportarà també una disminució de les emissions de CO2, ja que es reduirà el nombre de camions que carregaran aquests productes als molls.
Optimitzar i descarbonitzar la desestiba
Paral·lelament als processos d'atorgament de concessions, l'Autoritat Portuària de Tarragona té en marxa dos concursos públics per a la construcció i explotació del servei portuari de transport horitzontal de sòlids a lloure, mitjançant sistemes de cintes transportadores. El guanyador d'un dels concursos operarà al moll d'Aragó, mentre que el guanyador de l'altre concurs ho farà al moll de Castella-Sud. La construcció d'ambdós sistemes suposarà una inversió mínima de 12 milions d'euros.
El principal objectiu que persegueix la instal·lació d'aquests sistemes és optimitzar l'operativa de transport de mercaderies entre els vaixells i els magatzems. El fet de disposar de la xarxa de cintes transportadores agilitzarà el procés, ja que aquests sistemes presenten velocitats de transport mínimes de 1.000 tones per hora, uns valors molt per sobre dels rendiments que s'assoleixen mitjançant el camió. A més, en reduir la presència de camions als molls, es minimitzen els riscos associats a la seva circulació, cosa que augmenta la seguretat en el conjunt d'operacions que es duen a terme en aquestes ubicacions.
A tot això, cal sumar-hi un doble benefici ambiental. D'una banda, el fet de substituir camions per cintes transportadores suposa una important reducció d'emissions de CO2 derivades del moviment dels camions que actualment transporten la mercaderia dels vaixells als magatzems. De l'altra, s'elimina notòriament la presència de partícules ambientals alliberades a causa del moviment del gra, ja que les cintes transportadores estaran cobertes per a evitar-ho.