Reempresa és el mercat de compravenda -marketplace- de petites i mitjanes empreses de Catalunya, una iniciativa engegada per la patronal Cecot i la Fundació Autoocupació, l'any 2011, per impulsar i estructurar la transmissió d'empreses per evitar el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d'ocupació. L'Ajuntament de Reus hi col·labora des del 2013 i continua sumant nous casos d'èxit.
Segons detalla la presidenta de Reempresa, Laura Sallent, a Reus s'han tancat un total de 77 transmissions empresarials, amb una inversió induïda de més de 2,8 milions d'euros i més de 200 llocs de treball salvaguardats, a més dels nous que s'han generat. "En algun moment d'aquests anys, hi ha hagut més de 225 empreses en venda a la ciutat", assenyala, d'entre els més de 1.200 anuncis actius a Catalunya i les Balears, nombroses oportunitats que ofereix el servei conjuntament amb cursos de formació gratuïts i en diferents àmbits.
Ara, s'acaba de formalitzar un nou relleu a la capital del Baix Camp, a l'Autoescola Prim, un negoci que va obrir portes el 1981 amb Jacint Vinyals al capdavant i que, des del 1999, ha portat el seu fill, Carles Vinyals. "Són més de 40 anys d'un negoci que segurament hauria desaparegut sense Reempresa", recalca el regidor d'Empresa, Formació i Ocupació de l'Ajuntament de Reus, Òscar Subirats.

- La jubilació i prejubilació dels fins ara propietaris ha motivat el traspàs.
- S.P
Coincidir pel bon futur del negoci
A través de Reempresa, la Joana Fernandes i el seu marit, José Márques, prenen el relleu de l'autoescola dedicada a l’obtenció del permís de conduir B (cotxe), oferint tant classes teòriques com pràctiques des de les seves instal·lacions ubicades a les Galeries Quer, Local número 9. Fernandes explica que fa poc temps que van venir de Portugal, on ja treballaven a una autoescola, com a administrativa i professor, respectivament, i asseguren que "la seva experiència es pot adaptar molt bé a una ciutat com Reus".
De fet, agraeix el suport i l'ajuda que han rebut tant de l'Ajuntament com dels fins ara propietaris: "Hem estat molt ben acollits, és una oportunitat molt bona per a nosaltres i és gairebé un miracle poder estar aquí, ha sigut tot molt fàcil i molt tranquil", ha expressat Joana Fernandes. Els nous propietaris es van interessar pel projecte a principis de maig del 2025 i buscaven, precisament, obrir un negoci d'autoescola.

- L'autoescola es troba dins les galeries Quer, un espai comercial de referència.
- S.P
El servei de transmissió facilita que no calgui començar de zero i, en aquest cas, es van iniciar les negociacions amb el propietari cedent, Carles Vinyals, i la compra del negoci es va concretar el passat mes de juny. Vinyals ha relatat que "fa 45 anys que el seu pare va obrir l'empresa i ell va seguir la tradició familiar, però tenia ganes de deixar-ho i tenia clar que si la seva dona es jubilava, ell no continuaria treballant a temps complet".
Fins i tot, es van plantejar tancar, fet que hauria suposat fer fora la gent que hi treballa, però celebra que "van coincidir amb la Joana, es van posar d'acord i sembla que tot anirà molt bé". Ell continuarà vinculat a mitja jornada, però assegura que "l'estrès de la gestió els el passa a ells". Des de les primeres reunions, ambdues parts han rebut acompanyament integral per als tràmits administratius i fiscals i en la formalització del contracte de cessió.
Revitalitzar el barri de Santa Teresa
A més, el regidor Subirats ha descrit aquest exemple com un "doble cas d'èxit", tenint en compte que el negoci es troba a les Galeries Quer, un espai comercial de referència de la ciutat, i que, ubicades entre l'avinguda Prat de la Riba i el carrer de Santa Teresa, formen part de la tercera fase del projecte Espais Vius, rebatejat com a "Carrers d'ahir, espais d'avui" per dinamitzar i revitalitzar econòmicament el barri de Santa Teresa.
"No només fomentem que s'obrin nous negocis al barri, també impedim que es tanquin els que ja estan en marxa", ha exposat. Així, es frena la "tendència" en zones especialment sensibles al tancament de més empreses i la "satisfacció és doble" perquè es continua l'activitat i, alhora, es vetlla per la identitat empresarial i comercial d'aquesta zona de Reus.

- El barri de Santa Teresa de Reus és un dels beneficiats del projecte fins ara.
- TarragonaDigital
En aquest sentit, Òscar Subirats ha refermat el compromís municipal amb el teixit comercial i econòmic local i ha especificat que, a través del programa Reempresa, també es fa una feina de prospecció per buscar negocis que estan a punt de tancar i, quan s'assabenten que uns propietaris es jubilen o veuen un cartell de traspàs, s'adrecen a aquests comerços per intentar que entrin en un procés de transmissió empresarial.
Reempresa: possibilitar un relleu coordinat
Sallent ha posat en valor que el programa de transmissió empresarial és "com una cursa de relleus, en què no es llença, sinó que s'asseguren que l'altra persona té ben agafat el relleu". En altres paraules, es possibilita un relleu organitzat i ordenat per evitar el trencament amb l'anterior gestió del negoci que se cedeix. "L'objectiu és que funcioni igual o millor que amb els anteriors propietaris", indica la directora d'emprenedoria de la Cecot.
Per la seva banda, Subirats destaca que s'ofereix un acompanyament gratuït, neutral i amb transparència durant tot el procés de transmissió perquè qualsevol persona emprenedora interessada a reemprendre pugui continuar un negoci preexistent i rendible. Com descriu Laura Sallent, "es posa en contacte comprador i venedor per evitar tancaments per manca de relleu, donem un missatge trencador perquè no es creïn noves empreses: estàs pujant a un tren que ja està en funcionament, té un nom de marca, és un lloc conegut i aprofites tota la cartera de clients".
Des de la regidoria d’Empresa, Formació i Ocupació de Reus s’han atès, en els primers sis mesos de 2025, 21 casos (10 cedents i 11 reemprenedors). L’any 2024 se'n van atendre 53 (25 cedents i 28 reemprenedors). L’any 2024 es va tancar amb cinc casos d'èxit, el mateix nombre de casos d'èxit que ja s’han tancat el 2025.