Els espectaculars Tres Tombs de Valls recorren els carrers.

D'interès nacional

Diumenge és Sant Antoni Abat, considerat patró de les bèsties de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers. A Valls, la celebració que es viu al voltant de la diada, coneguda popularment com els Tres Tombs, està catalogada com a Festa Tradicional d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.

Enguany la ciutat evidencia que aquest reconeixement el té guanyat d’una manera ben merescuda. Així, lluny de la inèrcia que impera des de fa mesos en bona part de les poblacions catalanes pel que fa a l’anul·lació dels cicles festius davant de la greu situació epidemiològica, la capital de l’Alt Camp ha demostrat defensar a capa i espasa la primera parada que enceta, d’una manera oficial, el calendari anual tradicional.

En aquest sentit, el dia 17 de gener sortiran al carrer la bandera, el penó i el carro amb la imatge del sant. A l’església de Sant Antoni es farà l’ofici solemne i els carrers del nucli històric acolliran una comitiva, tot i que molt reduïda i simbòlica, que serà l’encarregada de renovar, un any més, un dels rituals hivernals més estimats pels vallencs i les vallenques.

Amb accions com aquesta es demostra que amb voluntat, ganes de pencar i estima per la festa es poden mantenir les celebracions sense necessitat de renunciar a la presencialitat i a l’experiència física. De fet, Valls és un bon exemple de la resiliència festiva que ha definit les grans diades de l’últim any, ja que tot i les circumstàncies, s’han mantingut a peu de carrer alguns dels actes tradicionals acostumats amb motiu de la Festa Major de Sant Joan, la Fira de Santa Úrsula, la Diada Nacional o el cicle de Nadal.

Com tot en aquesta vida, però, la realitat ve marcada pels clars i pels obscurs. Així, al tinter, i com a propòsits per a l’any nou, la capital de l’Alt Camp té el repte, per aquest 2021, de transformar i reivindicar altres oportunitats festives de primer nivell que, malauradament, han quedat relegades en un segon terme per la manca de capacitats en la gestió organitzativa d’aquestes activitats. La cavalcada dels Reis d’Orient n’és una d’elles.