Protesta de treballadors d'EcoBP a Calafell.

La recollida de residus a Calafell

«S'ha pogut comprovar sobradament que l'actual servei mancomunat no estava tenint els resultats esperats»

L’Ajuntament de Calafell consumarà el mes de març la sortida d’EcoBP, l’empresa mixta comarcal de recollida de residus. És la primera baixa que té el projecte mancomunat que es va impulsar fa deu anys, just en el moment que s’ha de fer la renovació del contracte. De moment, cap dels altres nou municipis que formen part d’EcoBP ha avançat quina serà la seva decisió.

La desvinculació de Calafell ha vingut acompanyada d’un seguit de protestes d’una part dels treballadors, vinculades al sindicat UGT, que temen que la seva subrogació a l’empresa municipal CEMSSA els faci perdre drets laborals. Aquesta setmana hi ha una reunió entre els representants dels treballadors i l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, on miraran de resoldre les diferències.

Però, més enllà dels aspectes laborals, que esperem que es puguin resoldre de forma satisfactòria, el canvi de model de Calafell també ha vingut acompanyat d’algunes veus crítiques que han posat en dubte que la municipalització pugui donar un millor servei a la ciutadania. Fonts d’UGT citaven exemples d’altres municipis on aquesta municipalització havia tingut resultats, suposadament, negatius.

Des de l’Ajuntament asseguren tot el contrari, que la recuperació de la gestió directa suposarà un servei més «adaptat a la realitat del municipi» i amb una «flexibilitat» més gran per donar resposta als problemes que sorgeixin. A més, preveuen que també comportarà un estalvi pel consistori, tal com passa amb la neteja viària. De fet, la totalitat dels grups polítics hi està a favor.

El cert és que per veure els resultats, caldrà conèixer primer l’estratègia que implanta el consistori i si opta per models com el del porta a porta o la recollida amb contenidors intel·ligents. Però el que sí que podem valorar de forma positiva és que Calafell hagi decidit moure’s i fer un pas endavant, perquè el que ja s’ha pogut comprovar sobradament és que l'actual servei mancomunat no estava tenint els resultats esperats. I sempre és millor provar coses noves quan alguna cosa no funciona que no pas quedar-se quiet.