Alejandro Blanco durant una conferència

El COE demana al govern que els esportistes individuals puguin entrenar amb normalitat

El president del Comité Olímpico Español demana al govern central poder permetre als esportistes olímpics en disciplines individuals poder saltar-se el confinament per exercitar-se

El coronavirus està fent tremolar l’esdeveniment esportiu per excel·lència cada quatre anys: els Jocs Olímpics. La cita d’aquest 2020, que se celebrarà a Tòquio (Japó), està veient com en les darreres hores s’alcen veus crítiques que demanen l’ajornament de l’esdeveniment per l’avanç del virus Covid-19 pel continent europeu, fet que està obligant a molts països a prendre mesures radicals com el confinament massiu de la seva població a casa per evitar la seva propagació.

Això està afectant el món de l’esport, impactant de ple en aquells representants d’Espanya en uns Jocs que estan previstos per al 24 de juliol. Alejandro Blanco, president del Comité Olímpico Español, ha parlat en les darreres hores sobre la injustícia que pot provocar que els països afectats pel coronavirus no puguin fer entrenar als seus esportistes, fet que causarà una desigualtat de condicions a l’hora de competir si els confinaments s’allarguen molt. En declaracions al programa El Larguero, Blanco ha estat més contundent que mai: «Els nostres esportistes estan en desigualtats de condicions respecte a altres esportistes d’altres països que poden competir en condicions normals, no pot ser que uns arribin al 100% i altres al 50%, tothom ha d’arribar en les mateixes condicions per a què guanyi el millor».

Entrenar en solitari, una solució a mig camí

Blanco ha transmès al govern de l’Estat la voluntat de la seva institució de poder permetre certa llibertat als seus esportistes a l’hora d’entrenar i obviar, per unes hores, el confinament. No tots els esportistes entrarien en aquesta excepció, només seria en disciplines individuals: «Encara que sigui en un lloc tancat, han de poder entrenar en solitari amb unes condicions mèdiques rigoroses, amb uns controls exhaustius i sempre mantenint distàncies de més d’un metre». Aquesta mesura ja s’ha aplicat a Bèlgica, tot i que l’impacte del Covid-19 és molt menor allà. Seguirien sense poder entrenar les disciplines d’esports col·lectius: «Això no permetria realitzar entrenaments d’esports d’equip o de combat, no és una solució perfecta però és la menys dolenta».

Galimany abans de competir
Marta Galimany sortirà afavorida si pot entrenar amb normalitat | COE

Blanco defensa aquesta postura perquè «el problema no és competir, és en quines condicions s’arriba als Jocs Olímpics; no és un problema de perdre dues o tres setmanes, és que tu perds aquest temps i altres països ho avancen i guanyen diferència i això, a quatre mesos dels Jocs, és impossible; els esportistes d’alt nivell mesuren els dies i les hores, si treus dues setmanes d’entrenament, quan acabi el temps serà impossible que competeixi al millor nivell».

Actualment el Comité Olímpico Internacional, qui decideix sobre el desenvolupament de la cita olímpica, s’ha mostrat reticent quan al possible ajornament dels Jocs. Blanco, al respecte, es resigna afirmant que «respectarem la decisió del COI però hem de defensar que els nostres esportistes estan en desigualtat de condicions, estic convençut que prendran la millor decisió per la salut dels esportistes; si els JJOO no estan totalment controlats, no et pots arriscar a celebrar-los». Aquesta situació afecta de ple la vallenca Marta Galimany, classificada per a Tòquio després de la primera posició en la Marató de Sevilla el passat mes de febrer. De moment, Galimany s’entrena a casa i haurà d’esperar per saber si pot exercitar-se a l’aire lliure.


Comentaris