Tradicionalment, aquests dies són els més freds de l'any i, de fet, enguany la previsió es compleix amb escreix a causa del temporal de vent, fred i neu que ens afecta. La tradició catalana, a més, denomina aquesta època com la setmana dels barbuts, ja que és la que va dels dies 13 al dia 22 de gener.
Aquesta referència tan simpàtica no és fruit de la providència, sinó que té una raó de ser ben tangible. En aquests dies, el calendari cristià commemora la memòria i festa de diferents sants que, en la seva iconografia, són representats amb una gran barba, llarga i espessa, que fa honor a la denominació de la setmana més gèlida de l'any.
Així, el dia 15 de gener se celebra Sant Pau Ermità i també Sant Maur Abat, i el dia 17 és el torn de Sant Antoni Abat. La tradició també inclou a la setmana dels barbuts, per davant, sant Hilari, el dia 13 i pel darrere: sant Fructuós, que té la seva diada el dia 21, i sant Vicenç màrtir, el dia 22.

Altres sants barbuts
Altres sants barbuts que se celebren aquests dies són Sant Bonet i sant Efisi de Sardenya (15 de gener) i Sant Canut (19 de gener) però no han assolit la importància popular dels anteriors.
Una excepció és Sant Sebastià (20 de gener) que se celebra en moltes poblacions i se'l cita en dites populars d'aquests dies sobre el tema del fred, però en realitat mai se'l representa amb barba blanca.
Sigui com sigui, tradicionalment aquesta època és considerada la més freda de l'any, una creença confirmada a Catalunya aquests dies per la meteorologia tan gèlida que viu el país.