La imatge ha agafat per sorpresa alguns vianants que eren a la zona, que han vist com la frontera entre el mar i el terra es diluïa en pocs segons. Aquest fenomen meteorològic, poc habitual a la zona, té el nom de 'rissaga', i es produeix quan hi ha una combinació de factors com són els forts vents en la troposfera i l'aire càlid en nivells baixos a l'atmosfera i feble o moderat en superfície.
METEO | Avui la mar “abraça” el #Serrallo.
— Port Tarragona (@PortTarragona) July 24, 2023
El nivell de la mar ha pujat de manera inusual a causa de fenomens meteorológics com forts vents en la troposfera, aire càlid en nivells baixos de l’atmosfera i feble o moderat débil en la superficie… 1/2 pic.twitter.com/bA5DdeXLN4
Com es pot veure al vídeo que ha compartit el Port de Tarragona, la petita i efímera inundació ha afectat algunes persones que passejaven a la zona, les quals encuriosides han observat el fenomen meteorològic. Poc després, la zona del Serrallo ha tornat a tenir el seu aspecte habitual, tot i que amb les rajoles ben molles com a testimoni del succeït.
La rissaga es deixa notar al Serrallo i en altres punts
La rissaga és un fenomen que es produeix habitualment en zones com Menorca i als ports de les Balears. En molt pocs minuts, el nivell del mar descendeix de forma brusca i, sobtadament després d'uns minuts, l'aigua torna al port, arrossegant embarcacions i causant inundacions.
En el cas de Tarragona, ha estat una rissaga de poca intensitat, però, per exemple, a Ciutadella en una ocasió, l'any 2006, es va registrar un augment sobtat del nivell del mar de fins a 4 metres.
#rissagues #seixes avui 10.20 h a #Balmins el nivell del mar ha retrocedit 12 m i ha pujat 14 m sobre la sorra en 4 minuts. Corredisses, tovalloles molles i rierols de xancletes #eltempstv3 @meteo_garraf pic.twitter.com/Wbu6YgIYLz
— Niel Delmar (@Vakapiupiu) July 24, 2023
Aquest dilluns, el fenomen també s'ha viscut en altres punts de Catalunya. A la platja Balmins de Sitges, s'han viscut escenes de corredisses per la crescuda sobtada de l'aigua. Els banyistes, incrèduls, han hagut d'agafar els seus objectes a correcuita per evitar que el mar els engolís.