Per què s'ha inundat el Serrallo? Aquest és el fenomen que ha provocat l'augment del nivell del mar

La 'rissaga' és el fenomen que ha provocat que el passeig del Serrallo de Tarragona s'hagi inundat per sorpresa aquest dilluns

La rissaga ha inundat el passeig del Moll de Pescadors al Serrallo.
La rissaga ha inundat el passeig del Moll de Pescadors al Serrallo. | TarragonaDigital
24 de juliol del 2023
Actualitzat a les 14:03h
La ciutat de Tarragona ha viscut aquest dilluns, 24 de juliol, un fenomenmeteorològicsorprenent. El passeig del Moll de Pescadors, ubicat al barri del Serrallo, ha quedat inundat en pocsminuts per un augment sobtat del nivell del mar.

La imatge ha agafat per sorpresa alguns vianants que eren a la zona, que han vist com la frontera entre el mar i el terraes diluïa en pocs segons. Aquest fenomenmeteorològic, poc habitual a la zona, té el nom de 'rissaga', i es produeix quan hi ha una combinació de factors com són els forts vents en la troposfera i l'airecàlid en nivells baixos a l'atmosfera i feble o moderat en superfície.
 
Com es pot veure al vídeo que ha compartit el Port de Tarragona, la petita i efímerainundació ha afectat algunes persones que passejaven a la zona, les quals encuriosides han observat el fenomenmeteorològic. Poc després, la zona del Serrallo ha tornat a tenir el seu aspecte habitual, tot i que amb les rajoles ben molles com a testimoni del succeït.

La rissaga es deixa notar al Serrallo i en altres punts


La rissaga és un fenomen que es produeix habitualment en zones com Menorca i als ports de les Balears. En molt pocs minuts, el nivell del mardescendeix de forma brusca i, sobtadament després d'uns minuts, l'aiguatorna al port, arrossegant embarcacions i causant inundacions.

En el cas de Tarragona, ha estat una rissaga de pocaintensitat, però, per exemple, a Ciutadella en una ocasió, l'any 2006, es va registrar un augment sobtat del nivell del mar de fins a 4 metres


 
Aquest dilluns, el fenomen també s'ha viscut en altres punts de Catalunya. A la platjaBalmins de Sitges, s'han viscut escenes de corredisses per la crescuda sobtada de l'aigua. Els banyistes, incrèduls, han hagut d'agafar els seus objectes a correcuita per evitar que el mar els engolís.