Ajuntament digital, Ajuntament multicanal

LÂ’Ajuntament de Reus té una llarga trajectòria, sovint reconeguda en àmbits especialitzats, en lÂ’impuls de solucions tecnològiques

27 d’octubre de 2022

Acabem d’aprovar la primera ordenança d’Administració Digital de Reus, que regula la dimensió digital de l’administració municipal i més específicament la relació digital entre l’Ajuntament de Reus i la ciutadania.

 

Amb aquesta ordenança, l’Ajuntament de Reus evoluciona per oferir un millor servei a la ciutadania, ja que planteja que la relació digital de la ciutadania amb l’administració es basi en la simplificació, la transparència, la proximitat i el servei efectiu.

 

En un moment en què la nostra vida quotidiana té una important dimensió electrònica (per comunicar-nos, per treballar, per comprar lluny i a prop, per col·laborar entre persones i entitats…) és necessari també que ens puguem relacionar digitalment amb l’administració, amb les mateixes possibilitats i garanties que l’atenció presencial o telefònica. Més ben dit, amb més possibilitats encara, ja que el mitjà digital és més versàtil.

 

L’ordenança, que dona resposta a diversos dels objectius que ens vam plantejar en el Pla d’Acció Municipal 2019-2023 i va ser aprovada per unanimitat del Ple, té com a base els drets de les persones en les seves relacions electròniques: neutralitat tecnològica, informació de qualitat, accessibilitat en forma i en llenguatge, dret a rebre informació i assessorament…

 

No partim pas de zero, ja que l’Ajuntament de Reus té una llarga trajectòria, sovint reconeguda en àmbits especialitzats, en l’impuls de solucions tecnològiques per facilitar la vida a les reusenques i reusencs que s’hi relacionen i evitar visites innecessàries a les oficines, per tal que l’atenció presencial es preservi per a aquells casos realment necessaris.

 

Com totes les ordenances, aquesta norma municipal és la base a partir de la qual caldrà impulsar accions en àmbits concrets com la recaptació de tributs, l’atenció ciutadana o la participació.

 

Per fer efectiva l'ordenança, en el proper mandat caldrà seguir digitalitzant tràmits de tota mena. Caldrà seguir desplegant projectes de suport a la digitalització de la ciutadania com són des de fa mesos els Espais d'Aprenentatge Digital, els tutorials, les formacions a entitats i el proveïment de capacitació, equips i connexió a persones sense recursos. Caldrà continuar impulsant eines específiques d’administració digital que s’afegeixin a la signatura remota i la representació electrònica, en què Reus ha estat ciutat pionera. I, com a aspecte més innovador, caldrà que l’Ajuntament creï serveis digitals predictius, que s’avancin a les necessitats de les reusenques i reusencs i proposin a cadascú solucions concretes en funció del seu perfil.

 

Som en un moment d’impàs en l’atenció ciutadana. L’impuls a l’atenció digital que planteja la nova ordenança anirà acompanyat de la millora en l’atenció presencial i la telefònica, sempre pensant en quin mitjà és més útil a les reusenques i reusencs.

 

Montserrat Flores Juanpere és regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l’Ajuntament de Reus