El convit

Valls per la Llengua pretén augmentar lÂ’ús social del català a la capital de l'Alt Camp a través dÂ’un canvi en els hàbits lingüístics

11 de març de 2022

Hi ha ocasions, a la vida, que resulten ser un autèntic convit. És el cas, per exemple, del projecte que ha presentat la plataforma Valls per la Llengua, que pretén augmentar l’ús social del català a la capital de l'Alt Camp a través d’un canvi en els hàbits lingüístics.

 

Valls per la Llengua és un espai nou, de cooperació del teixit associatiu vallenc per promoure l’ús social del català. Promogut per la Comissió de Llengua de l’Institut d’Estudis Vallencs, hi participen 68 entitats de la ciutat.

 

En aquest sentit, la primera acció que proposa el moviment és fresca, renovada i dinàmica. Els participants durant 21 dies, el temps suficient per adquirir un hàbit, hauran d'intentar mantenir el català quan parlin amb persones que ja entenen aquesta llengua.

 

Primer, els voluntaris assistiran a una sessió formativa d’una hora i mitja. En aquest espai se’ls aportaran eines d’assertivitat lingüística per mantenir el català en les converses.

 

Després, i durant els 21 dies que dura el Convit, rebran cada nit un breu qüestionari electrònic en què hauran de contestar en dos clics si aquell dia han iniciat les converses en català i si s’hi han mantingut (amb proporcions de 100%, 75%, 50%, 25% i 0%).

 

El nom de la proposta, per altra banda, i igual que la intenció de l'afer, no pot ser més encertat. És una denominació que evoca un altre repte, la Lletra de convit que el 1902 va fer Antoni M. Alcover per implicar la societat en l’elaboració del seu gran diccionari.