La Unió Anelles de la Flama fa 50 anys. L'entitat neix a Valls l’any 1972 com a resultat de la fusió entre tres colles sardanistes i el Foment de la Sardana. Des dels seus inicis, ha dut a terme la tasca de recuperació del folklore i la cultura popular de la ciutat i la comarca de l'Alt Camp.
En aquest sentit, amb els anys ha esdevingut una entitat modèlica i de referència en el camp cultural català. La UAF té un paper destacat en el cicle festiu vallenc i pren part de les festes de Carnaval, de la Festa Major de Sant Joan, de la festa de la Mare de Déu de la Candela o la fira de Santa Úrsula, entre moltes d'altres. També gestiona i és propietària de bona part dels elements del Seguici Cerimonial de Valls.
En la celebració d'enguany, aquest dissabte hi ha programat un dels actes principals. Es tracta de l’espectacle escènic «IGNIS». Del llatí, «foc» és el nom de la proposta amb la qual l’entitat pregonarà el 50è aniversari al Teatre Principal.
Segons els seus creadors, es tracta d’un muntatge farcit de poesia, música, dansa i imatges, en un format d’acte institucional que repassarà simbòlicament la trajectòria de l’entitat i les seves aportacions, al llarg d’aquests cinquanta anys de vida, al món de la cultura popular i tradicional de la ciutat i del país.
A partir del missatge «La flama que encén la festa», diversos membres que han format part de la Unió Anelles de la Flama en diferents períodes durant aquest darrer mig segle seran els encarregats de conduir la narració de l’espectacle, mentre els sons i les melodies d’ara i de sempre embolcallaran el públic en una proposta simbòlica i poètica, amb els records i les emocions com a autèntics fils conductors, i on es veurà i es viurà el foc i la flama de la tradició.
El públic present en l'espectacle viatjarà des dels orígens sardanistes de la UAF fins a la seva darrera aportació amb motiu de les Festes Decennals de la Candela de 2021+1, tot passant per les diferents etapes que han significat un moment destacat en la vida de l’associació, com la immersió en el món del foc, la recuperació del seguici cerimonial de la ciutat, l’aposta pel seguici petit o els cicles d’activitats divulgatives sobre el folklore local.