La constitució de la societat FuneCamp serà una realitat en les pròximes setmanes

Els ajuntaments de Reus, Salou, Vila-seca i Constantí adscriuran els serveis funeraris municipals a la nova gestió conjunta

El ple de l'Ajuntament ha fet un pas definitiu per constituir FuneCamp i també per la regeneració del barri del Carme
El ple de l'Ajuntament ha fet un pas definitiu per constituir FuneCamp i també per la regeneració del barri del Carme | Ajuntament de Reus
17 de maig de 2024, 13:22
Actualitzat: 13:22h

La societat supramunicipal FuneCamp, S.A. per a la gestió conjunta dels serveis funeraris entre els ajuntaments de Reus, Salou, Vila-seca i Constantí serà una realitat en les pròximes setmanes. La constitució d'aquesta, d'acord amb la memòria del projecte ja aprovada, requereix que les instal·lacions funeràries siguin de propietat municipal.

En el cas de la capital del Baix Camp, el ple ha aprovat, aquest divendres 17 de maig, la segregació de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp de Reus Serveis Municipals S.A., ja que calia traspassar la titularitat del tanatori i l'aparcament adjunt, a l'Ajuntament. 

Segons ha detallat la regidora responsable del servei, Montserrat Flores, reduir el capital social de RSM comporta un import de 2,39 MEUR corresponent a l'amortització de les 239 accions que restitueixen com a soci únic el Palau Municipal. "Temporalment, fins que estigui creada la societat FuneCamp, s'adscriurà a RSM perquè continuï funcionant com fins ara" i passarà a ser municipal pròpiament "per poder assegurar la lliure competència i reforçar el servei públic per a la ciutadania", ha afegit la regidora.

sessio plenaria ajuntament reus maig 2024 nacio
Després de la interrupció inicial per les protestes de Reus Net, la sessió ha avançat amb normalitat. Foto: Ajuntament de Reus

En els propers mesos, es portarà a terme la creació efectiva de la societat FuneCamp S.A. amb les aportacions dels quatre municipis. Una creació que constarà de l’aprovació inicial per part de tots els plenaris, que es preveu abans de l’estiu, i de l’aprovació definitiva, amb vista a la tardor.  D’aquesta manera, el nou ens supramunicipal podria iniciar la seva activitat als quatre municipis abans de finals d’any.

Sessió plenària del 17 de maig

El ple de l'Ajuntament de Reus, en sessió ordinària del mes de maig del 2024, ha iniciat de forma interrompuda a causa de les protestes del personal de Reus Net i, posteriorment, s'ha desenvolupat amb normalitat. El consistori ha aprovat una segona modificació urbanística per ampliar carrers i obrir nous espais al barri del Carme, a més del pas definitiu per constituir FuneCamp.

Així mateix, l'alcaldessa Sandra Guaita ha destacat, després de llegir la informació d'alcaldia, que "aquest és el primer mes del nou mandat, per primera vegada en els últims nou mesos, en què no hi ha hagut cap víctima de violència de gènere". Precisament, es crearan dues noves places de tècnic mitjà en polítiques d'igualtat en el marc del procés d'estructuralització.

Entre altres, també s'ha nomenat el regidor Daniel Marcos com a nou portaveu del PSC, s'han nomenat els representants al Consorci Urbanístic de l'Àrea Residencial Estratègica Ronda Nord de Reus i s'ha aprovat una bossa comuna entre comissions i plens per fixar la remuneració de tots els regidors del consistori per l'assistència a les sessions, per posar en valor també la tasca a l'oposició.

Desenvolupament d'horts urbans

La moció presentada pel grup municipal de la CUP, per activar i potenciar els horts urbans, ha prosperat amb el vot favorable dels partits de Govern, Junts i el regidor no adscrit. 

Des de la regidoria de Relacions Ciutadanes, com a coordinadora d'aquests, la regidora Maria del Mar Escoda ha exposat que s'afegiran hortes urbanes al carrer Astorga, es reorganitzaran les ja existents als barris Gaudí i Sol-i-vista i ha exemplificat que, més enllà d'un espai per a gent gran, també els joves -a través de Mas Carandell- hi desenvolupen activitat.

A més, la CUP proposava incentivar l'autoconsum i la sana competència de la pagesia, aprofitar els excedents d'aquests horts urbans, tenir en compte que no tots els barris disposen d'aquests espais, prioritzar l'accés a persones en atur o sol·licitants en actiu i eliminar el requisit d'empadronament durant dos anys. 

horts urbans ajuntament reus nacio
Els barris Gaudí i de Sol-i-vista compten des de fa anys amb horts urbans i necessitaven un impuls. Foto: Ajuntament de Reus

La moció també proposava obrir la possibilitat a entitats sense ànim de lucre i allargar la durada dels contractes, a més de treballar amb el Banc de Terres del Baix Camp per donar ús a terrenys agrícoles abandonats.

Polititzar la Festa Major i el problema de l'amiant

Des del grup de Junts per Reus, han mostrat la seva preocupació pel que fa a l'eliminació i retirada de l'amiant en teulades i altres infraestructures de fibrociment. Han rebut el suport del Saló de Plens i des del Govern s'han especificat les accions que es duran a terme per garantir el compliment del pla a 2028.

A partir del cens publicat el passat 7 de maig, segons el qual Reus encapçala les poblacions del Camp de Tarragona amb més amiant, treballaran un pla d'acció i traslladaran les necessitats informatives i de conscienciació ciutadana al Consell Municipal de Salut.

D'altra banda, el consistori ha rebutjat per unanimitat la moció de VOX, que reclamava neutralitat política dels elements de cultura popular assegurant que "l'exhibició d'elements polítics tergiversa la realitat històrica i cultural de les tradicions". El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha assegurat que qualsevol decisió és externa i ha demanat respecte per la Festa Major perquè "la cultura i la festa són política, com tot a la vida; en tot cas, no se n'ha de fer partidisme".

Arxivat a