Tarragona: dos anys de placidesa per a Rubén Viñuales amb deures pendents

L'alcalde socialista de Tarragona arriba a l'equador en minoria, després de la negativa de Junts a entrar al govern municipal, i ja té la mirada posada en el 2027

  • Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona. -
Publicat el 28 de maig de 2025 a les 08:22
Actualitzat el 28 de maig de 2025 a les 09:26

El 28 de maig de 2023, el PSC repetia victòria per sisena vegada consecutiva a Tarragona en les eleccions municipals. El partit, liderat per Rubén Viñuales, aconseguia 9 escons, esdevenint la força més votada i recuperant l'alcaldia després de quatre anys, ja que no hi va haver una suma alternativa. ERC, que havia governat en el mandat 2019-2023, es va quedar amb sis regidors i fora de l'alcaldia. El PP recuperava força, passant de 2 a 4 consellers, mentre que Junts repetia amb 3, Vox entrava al saló de plens també amb tres, mentre que En Comú Podem tancava els partits amb representació amb dos.

També es confirmava aquell 28 de maig d'ara fa dos anys, que Ciutadans, per golejada, i la CUP quedaven fora del ple municipal de l'Ajuntament de Tarragona, on havien estat habituals durant els darrers mandats. Amb la còmoda victòria obtinguda en aquests comicis, Rubén Viñuales, exportaveu de Ciutadans al consistori de Tarragona, era elegit alcalde de la capital tarragonina el 17 de juny de 2023, governant en minoria amb els nou consellers del PSC.

El govern de Tarragona ha tingut uns dos primers anys plàcids pel que fa a l'aritmètica al saló de plens de la plaça de la Font. El PSC va iniciar el mandat governant en solitari i dos anys després, tot continua igual, amb Rubén Viñuales liderant el consistori en minoria, però teixint aliances amb Junts —ara amb només dos consellers—, En Comú Podem —ara amb menys freqüència— i els dos regidors no adscrits, exconsellers de Vox. Caldrà veure com afecta la marxa d'Elvira Vidal de Junts en la segona meitat del mandat.

Junts decideix no entrar al govern i Elvira Vidal deixa el grup municipal

Cal destacar que la voluntat dels socialistes era aconseguir un acord de govern estable i majoritari amb Junts i En Comú Podem, però la negativa d'aquests últims ho ha impedit. Els juntaires, que han volgut entrar a l'executiu des de l'endemà de les eleccions, estaven predisposats, però fa pocs dies van tancar la porta. En aquest sentit, el portaveu de Junts, Jordi Sendra, anunciava que havia arribat a un acord de govern amb l'alcalde Viñuales, però que després de consultar-ho amb el president del partit, Carles Puigdemont, i el secretari general, Jordi Turull, havia decidit que no es donaven les circumstàncies.

Pocs dies després d'aquesta decisió de Jordi Sendra, la regidora Elvira Vidal, número 2 de llista en els comicis locals d'ara fa dos anys, anunciava que deixava el grup de Junts i passava a ser regidora no adscrita. No ha estat l'únic grup municipal que s'ha trencat, ja que també va passar a Vox. El partit d'extrema dreta va aconseguir tres regidors en les eleccions del 28 de maig de 2023, però el març de 2024, Javier Gómez León, portaveu de la formació, i Jaime Duque van decidir estripar el carnet i convertir-se en no adscrits.

Així mateix, el govern municipal ha tingut un canvi, amb el nomenament de Berni Álvarez com a conseller d'Esports de la Generalitat i el retorn de Mario Soler al saló de plens, un càrrec que compagina amb el seu escó al Senat. Finalment, també va deixar de ser regidor de l'Ajuntament de Tarragona l'exalcalde Pau Ricomà, que va renunciar a l'acta a finals del juliol de 2023. El seu lloc a les files d'ERC el va ocupar Carles Ferré, número 7 de la llista republicana.

La plataforma del Miracle ja és història

El govern socialista ha posat fil a l'agulla a diverses qüestions, com la demolició de la plataforma del Miracle, el canvi de gespa dels camps de futbol municipal, l'inici de la renovació de la flota d'autobusos de l'EMT, així com les obres dels primers pisos de lloguer assequible al PP10. En una de les primeres accions del mandat, el govern municipal va posar en marxar el Pam a Pam, amb l'objectiu de posar a punt l'espai públic. Mentre l'executiu treu pit d'aquesta actuació, des de l'oposició, amb ERC especialment bel·ligerant, l'han criticat.

Al centre de la ciutat s'ha posat en marxa l'intercanviador d'autobusos de Battestini, que va començar a funcionar amb els autocars del pla alternatiu de transports de Renfe i que ja fan servir els busos de l'EMT que van cap als barris de Ponent, així com les línies L-5 i L-85. En aquest sentit, aquesta infraestructura és el primer pas per a la reordenació de les línies de l'EMT de Tarragona que començarà a implementar-se en els pròxims mesos, sent l'intercanviador en el centre neuràlgic de la mobilitat.

Els esports estiren de la ciutat

Una de les conselleries que millor ha funcionat en aquests primers dos anys és la d'Esports, en la qual Berni Álvarez va deixar encaminada molta feina abans de convertir-se en conseller d'Esports de la Generalitat. Així, s'ha pogut veure bàsquet ACB al Palau d'Esports amb la Lliga Catalana, les estrelles del futur amb la Minicopa ACB, mentre que l'any vinent es disputarà la Copa de la Reina. Així mateix, aquest estiu se celebrarà el campionat d'Espanya d'Atletisme absolut, mentre que el millor tenis taula estatal també s'ha deixat veure a l'Anella Mediterrània de Campclar.

Tarragona s'ha convertit en pol d'atracció d'esdeveniments esportius de primer nivell, amb el bàsquet com a bandera

Altres fites que s'han produït durant els dos primers anys del mandat han estat l'increment en les inversions en el manteniment del patrimoni històric de la ciutat, l'inici de les obres al Teatre Metropol, la posada en marxa de l'Espai Comerç al Mercat Central, les actuacions del projecte GreenBelt'26, l'inici dels treballs de remodelació del Fòrum de la Colònia, la recuperació de la Feria d'Abril de Bonavista o la retirada de l'Ajuntament de Tarragona com a acusació particular en el cas Inipro.

El serial del nou contracte de la brossa, la gran assignatura pendent

Tot i la feina feta, qüestions cabdals com el nou contracte de la brossa, el nou POUM o el Banc d'Espanya continuen encallades. La voluntat és que estiguin resoltes abans d'acabar el mandat, d'aquí a dos anys, però algunes d'elles no tenen ni full de ruta, mentre que altres estan encallades als tribunals. Especialment flagrant és el cas del nou del nou contracte de la brossa, que va quedar desert dues vegades en l'anterior mandat i que el govern Viñuales va adjudicar el març de 2024 a GBI Paprec. La segona classificada, Urbaser, va presentar recurs i el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va excloure l'empresa francesa.

Davant això, el govern municipal va decidir tirar endavant el procés i adjudicar el contracte, de més de 200 milions d'euros, a la segona classificada, Urbaser, el passat mes d'abril. La situació, però, continua encallada, ja que GBI Paprec i FCC, tercera classificada i actual concessionària en continuïtat de servei, van presentar sengles recursos i la formalització del contracte ha quedat aturada fins que hi hagi una resolució. Entremig de tot aquest procés, hi ha hagut un suposat cas d'espionatge a la funcionària municipal encarregada del contracte, així com una amenaça de vaga del sindicat UGT.

Una altra de les polèmiques d'aquests primers dos anys de mandat va ser l'increment del rebut de la brossa i de l'IBI en el pressupost de 2024, ja que, segons el govern municipal, hi havia risc que l'Ajuntament de Tarragona entrés en fallida perquè faltaven 14 milions d'euros. Després d'una primera proposta de màxims, la pujada va ser del 12% en el cas de la brossa i del 7,4% en el cas de l'IBI. Els comptes van tirar endavant amb el suport de Junts i d'En Comú Podem i les crítiques de la resta de partits de l'oposició.

Un dels principals mals de cap del govern municipal és la seguretat ciutadana, que s'ha intentat millorar amb més efectius i amb el control de punts de conflicte, com alguns supermercats 24 hores. En aquest àmbit, cal recordar l'assassinat d'un home a plena llum del dia a la Rambla de Ponent de Campclar. Pel que a anuncis fets durant la campanya electoral del 2023, de moment no hi ha ni rastre de la Rambla de Mar ni tampoc sembla que hagi de ser una realitat l'autobús gratuït

Mirant cap al 2027

Encara queden dos anys per a les eleccions municipals de l'any 2027, però els partits a Tarragona ja comencen a mirar de reüll els comicis. Alguns candidats ja han començat a posicionar-se i la (llarga) precampanya començarà a treure el cap en els pròxims mesos. Si no hi ha cap daltabaix, l'actual alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, repetirà com a candidat del PSC d'aquí a dos anys, però caldrà esperar que els òrgans i mecanismes interns dels socialistes ho confirmin uns mesos abans de les eleccions.

A Esquerra van per feina i Xavier Puig i Saül Garreta ja s'han postulat com a candidats republicans de cara a l'any 2027

Pel que fa a la segona força, Esquerra, té l'objectiu d'intentar recuperar l'alcaldia i ja hi ha dues persones que han fet el pas per ser el candidat: l'actual regidor Xavier Puig i l'expresident del Port de Tarragona, Saül Garreta. Ambdós hauran de sotmetre's a la votació de la militància, que serà qui tingui la darrera paraula. Pel que fa a la resta de partits, encara no hi ha res clar. La decisió de Jordi Sendra, que va renunciar a entrar al govern després d'escoltar Carles Puigdemont, es pot entendre com un moviment per assegurar-se la candidatura de Junts l'any 2027.

Al PP, Maria Mercè Martorell podria repetir com a cap de llista, després dels bons resultats obtinguts l'any 2023. Pel que fa a Vox, queda clar que Javier Gómez Léon, ara regidor no adscrit, no repetirà, mentre que caldrà veure què passa amb Jordi Collado als Comuns.