El calendari de les eleccions municipals 2023 a Tarragona: Les dates clau fins al 28M

La maquinària electoral es posa en marxa el 3 d'abril amb la promulgació del decret de convocatòria d'eleccions

Les eleccions municipals se celebraran el pròxim 28 de maig.
Les eleccions municipals se celebraran el pròxim 28 de maig. | Adrià Costa
21 de març del 2023
Actualitzat el 27 de març a la 13:38h
El pròxim 28 de maig, els tarragonins i tarragonines estan cridats a les urnes per escollir la composició dels ajuntaments de cara als pròxims quatre anys. Els ciutadans triaran els regidors i regidores que el 17 de juny escolliran els alcaldes i alcaldesses que dirigiran els destins de les 131 ciutats i pobles del Camp de Tarragona.

Però no només es triaran els regidors i regidores de les comarques del Tarragonès, el Baix Camp, l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Priorat, ja que durant la jornada electoral del 28 de maig també es decidirà la constitució dels consells comarcals i la Diputació de Tarragona.

La maquinària electoral es posarà en marxa el pròxim 3 d'abril amb el decret de convocatòria de les eleccions municipals, pel quart diumenge del mes de maig, el dia 28. En aquest article us expliquem les dates clau en cadascun dels àmbits del procés electoral.
 

La data de la convocatòria de les eleccions

El 3 d'abril es promulga el decret de convocatòria de les eleccions municipals. L'endemà, 4 d'abril, es publica el decret de convocatòria al BOE, entrant d'aquesta manera en vigor. A partir d'aquí, i fins a la celebració de les eleccions, la LOREG prohibeix la inauguració d'obres o equipaments, així com qualsevol acte o campanya sobre objectius aconseguits.

Així mateix, des de la convocatòria de les eleccions fins a l'inici legal de la campanya, els partits, coalicions i federacions tenen prohibit fer difusió de propaganda electoral. Aquesta prohibició inclou els cartells, els suports comercials i les insercions de publicitat en mitjans de comunicació.
 

La data de la publicació del cens

A partir del 10 d'abril, els ciutadans poden consultar el cens electoral que publiquen tant els ajuntaments com els consolats. Si es detecta qualsevol errada, es pot fer una reclamació abans del 17 d'abril.

En aquest sentit, els ciutadans que hagin reclamat han de rebre una resposta en els tres dies següents a la reclamació, amb el 20 d'abril com a màxim.
 

L'elecció dels membres de les meses electorals

Des del 29 d'abril i fins al 3 de maig com a màxim, els ajuntaments fan el sorteig per triar els ciutadans que formaran part de les meses electorals durant la jornada del 28 de maig. La notificació als membres de mesa es fa en els tres dies següents al sorteig, amb el 6 de maig com a termini màxim.

Una vegada rebuda la notificació, els ciutadans que hagin estat designats com a membres de mesa tenen un termini de set dies —amb el 13 de maig com a dia màxim— per presentar al·legacions davant les juntes electorals de zona, que hauran de resoldre en cinc dies —i com a màxim fins al 18 de maig—.
 

La data per fer el vot per correu

Des de la convocatòria de les eleccions i fins al 18 de maig, aquells ciutadans que ho desitgin poden demanar el vot per correu. El termini per rebre la documentació necessària per votar per correu és del 8 al 21 de maig.

Finalment, del 8 al 24 de maig, aquells que ho hagin sol·licitat poden votar per correu a través de Correus.
 

El vot per correu des de l'estranger

Els residents que viuen a l'estranger i no estan empadronats en cap municipi no poden votar en les eleccions municipals. Els que estan fora, però estan empadronats, sí que poden votar. En aquest sentit, entre el 4 i el 29 d'abril poden demanar el vot per correu des de l'estranger.

A partir del 2 de maig, aquells que hagin demanat el vot per correu des de l'estranger començaran a rebre la documentació necessària per a exercir el seu dret a vot. Això, ho podran fer entre el 2 i el 24 de maig.
 

La data de publicació de candidatures i llistes electorals

Segons estableix la LOREG, el 14 d'abril és el darrer dia per comunicar les coalicions electorals entre partits. Entre el 19 i el 24 d'abrils, els partits han de presentar davant la Junta Electoral les seves candidatures. Aquestes es publiquen el 26 d'abril.

La proclamació oficial de les llistes electorals presentades es fa el 2 de maig, una vegada s'hagin esmenat les irregularitats i errors.
 

Els 15 dies de campanya electoral

La mitjanit de dijous 11 a divendres 12 de maig arrencarà la campanya electoral, que s'allargarà fins a les 23.59 hores del divendres 26 de maig. L'endemà, dissabte 27 de maig, és la jornada de reflexió.

Cinc dies abans de la jornada electoral, el 23 de maig, no es podran publicar ni difondre sondejos electorals per cap mitjà de comunicació.
 

El dia de les votacions i els resultats

Les eleccions municipals se celebraran el 28 de maig. Els ciutadans podran exercir el seu dret a vot als col·legis electorals, que obriran portes entre les 9 i les 20 hores. Els resultats provisionals es coneixeran la mateixa nit del 28 de maig.

L'escrutini general es farà el 31 de maig, el tercer dia següent a les votacions, a les juntes electorals de zona. Els resultats oficials es publicaran al BOE una vegada resoltes les reclamacions presentades i com a màxim 40 dies després de la proclamació dels electes.
 

La constitució dels nous ajuntaments

Els nous ajuntaments es constituiran el dissabte 17 de juny, quan els electes es converteixen en regidors i regidores i escolliran l'alcalde o alcaldessa.