El PSC promet dues targetes de viatges gratuïts per als busos de Reus si governa

Arriben les primeres promeses electorals a la precampanya de la capital del Baix Camp

Sandra Guaita anuncia una targeta per anar a l'Hospital i una per als menors de 16 anys
Sandra Guaita anuncia una targeta per anar a l'Hospital i una per als menors de 16 anys | PSC Reus
01 de març del 2023
Actualitzat a les 10:27h
La precampanya va apujant marxes, i el PSC de Reus anuncia les primeres promeses electorals de cara a les eleccions del 28 de maig. La futura alcaldable de la formació, Sandra Guaita, es compromet a crear dues targetes de viatges gratuïts per als autobusos municipals. Una aniria destinada als usuaris de l'Hospital Sant Joan, i l'altra, als menors de 16 anys.

Considera que són dos sectors de població a través dels quals es pot potenciar l'ús del transport públic. Segons rebla, "volem que la ciutadania aposti pel transport públic, perquè tenir una ciutat sostenible vol dir tenir una connexió d'autobusos de qualitat". Segons ha explicat, totes les propostes del PSC busquen "millorar la vida de les persones a través de la ciència, la innovació o la sostenibilitat".

En aquest cas, la mesura entraria dins del darrer paquet, amb la voluntat de reduir l'ús del vehicle privat. Ha recordat que, a hores d'ara, ja hi ha una rebaixa del 50% en els abonaments. Es tracta d'una mesura impulsada pel govern central, que assumeix el 30% d'aquest descompte.

El 20% restant va a càrrec de l'empresa municipal que gestiona els autobusos de Reus. Amb les dues targetes de viatges gratuïts i il·limitats, "volem incrementar el nombre d'expedicions a l'any, que actualment es troba en 2,3 milions". L'objectiu del PSC de Sandra Guaita és "arribar als tres milions en els pròxims quatre anys".
 

Autobús gratuït fins als 16 anys o per anar a l'hospital

En concret la hipotètica T-Hospital, fa temps que és una reivindicació de la formació socialista. L'any 2020 ja van proposar, a través d'una moció que es va aprovar, que el govern de Junts, ERC i Ara Reus estudiés la seva viabilitat.

Quan es va haver fet l'estudi, l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, va justificar la negativa de tirar-la endavant perquè l'informe apuntava "importants problemes de frau potencial per part de la ciutadania". És a dir, que la podrien fer servir usuaris que no anessin a l'Hospital, sinó en algun altre punt del recorregut. Guaita assegura que "no creiem en aquesta excusa perquè confiem en la ciutadania i sabem que en farà un ús responsable".

El plantejament del govern era que, encara que els usuaris baixessin a l'Hospital, no hi havia manera de comprovar que hi anaven. Exposaven que podrien fer servir la targeta gratuïta per anar a altres llocs de la zona, com la part sud del barri de Mas Abelló, la URV o el Tecnoparc. Des del PSC s'ha pensat una mesura per evitar aquestes dinàmiques.

Segons proposa Guaita, "perquè el viatge surti gratuït caldrà que els usuaris validin el tiquet a una màquina que instal·larem a l'interior de l'Hospital". Assegura que un sistema com aquest ja funciona amb èxit a Terrassa, i que només cal agafar-lo de model. La idea dels socialistes és que la targeta costi un euro i s'hagi de renovar anualment.

Tot i això, els reusencs que tinguin una targeta de Reus Transport no caldrà que en comprin una altra, sinó que "si validen el viatge a l'Hospital, també els sortirà gratuït". La segona proposta és la T-16, pensada perquè els menors de setze anys es moguin per la ciutat. Aquesta valdria deu euros, seria personal i també s'hauria de renovar cada any.

Guaita manté que "tenir una ciutat sostenible vol dir, entre altres, tenir una connexió d'autobusos de qualitat". Des del PSC es vol "fidelitzar els usuaris", motiu pel qual els bitllets senzills quedarien exclosos d'aquestes mesures. En la mateixa línia, de potenciar el transport públic, la futura candidata socialista presentarà els pròxims dies més propostes, com l'augment de freqüències dels autobusos o l'ampliació de la L60 perquè doni servei a tot el sud de Reus.