La coalició Comuns Sumar agafa el relleu d'En Comú Podem en les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig. A la demarcació de Tarragona, els de Jéssica Albiach presenten com a cap de llista la vendrellenca Yolanda López, que torna a encapçalar la candidatura després de fer-ho l'any 2017. Administrativa comptable de professió, López és regidora a l'Ajuntament del Vendrell. A principis de l'any 2024, la candidata de Comuns Sumar es va donar de baixa de Podem, partit en què militava des del 2014.
En els comicis del 2021, López va ser la número 2 de la llista i va entrar al Parlament l'estiu del 2023 quan Jordi Jordan va deixar l'escó quan va ser elegit alcalde de Tortosa. En aquelles eleccions, els Comuns van mantenir el diputat per Tarragona, tot i perdre gairebé 10.000 vots. Aquest 2024, l'objectiu és mantenir la representació de l'espai per la circumscripció tarragonina.
Què s'hi juguen les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre el pròxim 12 de maig?
Pels Comuns aquestes eleccions són una oportunitat per triar un model de país. Nosaltres el tenim molt clar i és un model que aposta per un país amb futur al voltant de 5 eixos prioritaris: dret a l’habitatge, millor del transport públic, blindatge de la sanitat pública, més inversió en l’educació pública i aposta decidida per la transició ecològica i energètica per afrontar la crisi climàtica amb emergències com la sequera actual. En el cas de la demarcació de Tarragona aquestes prioritats tenen un accent local i que per nosaltres implica defensar la dignitat de les condicions de vida dels tarragonins i les tarragonines. Aquestes eleccions van de reivindicar la dignitat de la nostra terra, perquè sempre hem estat les comarques més oblidades i crec que ens hi juguem el futur més immediat.
Un dels temes importants és l'aigua. Tenim casos paradigmàtics, al Priorat o l'Espluga de Francolí per exemple, on s'han d'abastir amb camions. Com s'ha de fer la gestió hídrica del territori? Quines mesures proposen en aquest àmbit?
Nosaltres, com va anunciar la Jéssica Albiach, blindarem el transvasament de l'Ebre per llei. Després, farem una planificació de l'aigua, de les necessitats. Una vegada estigui feta aquesta planificació, arribaran les mesures. Però crec que s'ha de planificar, perquè el problema que hi ha hagut fins ara ha estat que no s'ha planificat.
"Aquestes eleccions van de reivindicar la dignitat de la nostra terra, perquè sempre hem estat les comarques més oblidades"
El Delta de l'Ebre té com a gran problemàtica la seva regressió. Com aposten vostès per solucionar-ho?
Deixant actuar la natura. Crec que el problema del Delta de l'Ebre ha estat la mà de l'home. Crec que la natura és molt sàvia i s'ha de deixar que actuï. Això comporta sediments, comporta una sèrie d'accions per començar a revertir el que s'ha fet fins ara.
Tenen raó els pagesos quan demanen menys burocràcia i més suport de l'administració?
Totalment. Per reduir la burocràcia hem d'anar a la finestreta única. Crec que és hora de donar suport al petit pagès i a les cooperatives i no tant a les grans corporacions com s'està fent ara.
Des dels Comuns, donen suport al projecte del Tramvia del Camp de Tarragona?
Sí, de fet, el 2019, un dels acords de pressupostos era començar a fer el projecte del Tramvia del Camp de Tarragona. Nosaltres en vam ser impulsors i creiem que és cabdal. Tant el Tramcamp, com l'estació intermodal. A Europa, s'està fent una aposta clara pels trens i aquí també s'ha de fer.
"A Rodalies, la Generalitat està molt lluny de la realitat de la gent treballadora i de la gent de Tarragona"
Com valoren l'estat actual de Rodalies?
El problema que tenim ara és que fa anys que no s'ha fet manteniment, amb una gestió de la part que correspon a la Generalitat, que inclou els horaris i els combois. Tarragona és la província de tot l'Estat que més usuaris té de trens i no té sentit que no s'hagi invertit, que ara els trens nous vagin cap a Girona i que, una altra vegada, es deixi de banda a Tarragona. S'està negociant el traspàs, però crec que es podrien estar fent coses. No té sentit que en hora punta hi hagi trens amb només tres vagons. I això és competència de la Generalitat, que sembla estar molt lluny de la realitat de la gent treballadora i de la gent de Tarragona.
Tot i les grans inversions en hospitals del territori, encara hi ha llistes d'espera —per exemple a Reus— i falta personal als centres sanitaris. Com s'ha de solucionar aquesta mancança?
Cal que hi hagi més dotació pressupostària per personal i fer més inversions, perquè per exemple l'Hospital del Vendrell només tenia una partida per fer el projecte en el projecte de pressupost del 2024, però sense pressupost ni calendarització, com s'ha fet en hospitals de Barcelona o en el mateix Joan XXIII de Tarragona.
En l'àmbit rural de Tarragona hi ha un dèficit de metges. Són suficients els incentius del Govern per pal·liar aquest problema?
Evidentment, no és suficient. S'han de complir les ràtios de metges i això passa per la mobilitat. La pròxima legislatura va de dignificar Tarragona en eixos claus, com la sanitat, la mobilitat, l'habitatge, tot va lligat. Tenim l'exemple del municipi de Bot, on fa mesos que no tenen metge ni servei d'infermeria. A la Terra Alta, al Priorat, a les Terres de l'Ebre falten metges, però també en falten al Baix Penedès. Hi ha una mancança generalitzada.
Un àmbit també important és l'educació. Els resultats PISA són molt millorables. Com s'ha de revertir aquesta situació?
Primer que tot no tancant línies, com es vol fer, per exemple, a l'Institut Tarragona. I després baixar les ràtios, crec que és cabdal. També recuperar la sisena hora, que es va eliminar en la crisi econòmica del 2008 i no s'ha recuperat als centres públics. Als privats sí que s'ha fet i això provocar desigualtat.
S'ha de potenciar l'Aeroport de Reus?
Sí, crec que s'ha de potenciar perquè està desaprofitat. No cal ampliar l'Aeroport del Prat, crec que s'ha de potenciar el que tenim i crec que el nostre aeroport és una de les vies que hi ha per tal de fer-ho.
"El turisme de creuers s'ha de limitar perquè està comprovat que és altament contaminant"
Com veuen l'aposta del Port de Tarragona pel turisme de creuers?
S'ha de limitar perquè està comprovat que el turisme de creuers és altament contaminant. S'ha fet en altres llocs, com Venècia i cal que es limiti. És un turisme molt ràpid que no necessàriament reverteix en la ciutat i deixa una empremta ecològica important.
Llavors, quin model turístic proposen?
Un turisme familiar i de qualitat. El nostre no és el model turístic de massificació. Una de les patronals més grans del turisme ha dit que hem tocat sostre i que no podem seguir en la massificació del turisme. Es pot viure del turisme, però de qualsevol manera ni a qualsevol preu. Hi ha turisme familiar, cultural, gastronòmic. En resum, turisme de qualitat. Crec que totes les demarcacions de Tarragona compleixen els requisits per tenir un model turístic que no sigui la massificació.
Quin posicionament tenen vers el projecte de la futura Àrea Metropolitana de Tarragona?
El Camp de Tarragona és de facto la segona àrea metropolitana de Catalunya a causa dels fluxos que s'hi produeixen. Cal posar-se a treballar per a respondre a aquesta realitat i millorar els serveis que rep la ciutadania, des d'una perspectiva redistributiva. I la Generalitat ha d'ajudar en aquest procés. Nosaltres defensem aquest model metropolità, però deixant molt clar que ha d'anar acompanyat de recursos i serveis per la ciutadania.
Parlem del Hard Rock, un dels motius pels quals es van tombar els pressupostos i es va precipitar el final de la legislatura. Com ho veuen des dels Comuns?
No creiem que aquest fos el motiu. Hi havia indicis que Esquerra ja no podia tirar endavant la legislatura i un exemple clar són els moviments al Govern que hi va haver durant els mesos de gener i febrer. Crec que en la decisió va influir més el fet que Carles Puigdemont pogués venir a fer campanya que el projecte del Hard Rock.
"Estem en contra de Hard Rock perquè és un model que està basat en el turisme massificat i el joc"
Quina és la seva posició respecte del Hard Rock?
Nosaltres no ens hem mogut del nostre posicionament contrari perquè és un model que està basat en el turisme massificat i el joc. Hi ha estudis que asseguren que en la població del voltant d'aquests negocis s'incrementen les addiccions, com la ludopatia, i els problemes de convivència. Ecològicament, no és sostenible i no és lògic que en una situació de sequera s'impulsi un macroprojecte que gastaria com una ciutat de 30.000 habitants.
Quins problemes més hi veu en el projecte?
En l'àmbit de l'habitatge seria un desastre, amb més pisos turístics, amb la incongruència de governar per a la gent que ve de turisme i no per a la gent que viu al territori. I finalment, en l'àmbit impositiu, és il·lògic que una perruquera de Tarragona pagui un 17% d'impostos i que el Hard Rock pagués un 10%, sense revertir en el territori.
Passant al tema de la seguretat. Considera que falten mossos a Tarragona?
És veritat que ha pujat la percepció ciutadana sobre la inseguretat, però, en canvi, l'activitat delictiva no ha augmentat de manera objectiva. S'han de prendre mesures per tal que la ciutadania confiï que Tarragona és una demarcació segura. Les dades ens diuen que la taxa de delictes del 2023, especialment els més violents, està per sota dels nivells previs a la pandèmia.
"S'han de prendre mesures per tal que la ciutadania confiï que Tarragona és una demarcació segura"
Sobre l'augment de més dotacions de mossos a la demarcació, cal que la Generalitat analitzi i planifiqui tot el territori i actuï allà on es demostri que hi ha mancances, especialment durant els mesos d’estiu i en les zones on es multiplica la població de manera molt significativa. No tot el territori té les mateixes necessitats. El que nosaltres sí que defensem és una política de seguretat de proximitat, incidint en la prevenció i treballant la convivència per evitar els delictes.
La indústria química reclama més ajuts a les administracions per a la seva descarbonització i asseguren certs desavantatges amb resta d'Europa. Quin és el seu posicionament al respecte?
Jo crec que s'ha d'apostar per la indústria, crea llocs de treball de qualitat en el marc d'una economia productiva. Per això considero que s'ha de donar suport, afavorir-la i també regular-la, perquè genera un valor afegit per al territori. Crec que el camí és menys casinos i més apostar per la indústria. Administració i indústria han d'anar de bracet en el tema de descarbonització, no s'entendria que no fos així. El Govern de la Generalitat no pot mirar cap a un altre costat perquè té competències en aquest àmbit. La indústria necessita anar conjuntament amb les administracions per poder fer aquesta transició.
Sobre la indústria, també hi ha una part de la ciutadania que critica certa laxitud. S'ha de controlar més?
L'any 2020 el Parlament va debatre sobre la indústria química i es van fer unes conclusions que considero que estan molt bé. Si el Govern en fes cas i implementés aquestes conclusions no hi hauria problemes. Nosaltres volem la indústria, perquè és un puntal econòmic de la demarcació de Tarragona, i crec que a la indústria també li convé que la ciutadania percebi seguretat en ella.
La pròxima dècada està previst el tancament de les nuclears tarragonines. Com s'ha de garantir el futur de les comarques afectades per aquest tancament?
De cara a la reconversió d’aquesta indústria nuclear, per nosaltres és fonamental que el Fons de Transició Nuclear repercuteixi de manera directa en aquelles comarques afectades. Estem parlant com a mínim 70 milions d’euros anuals que la Generalitat té compromesos fins al tancament de les centrals, i que han d’anar a generar activitat econòmica i laboral més enllà d’aquesta indústria nuclear. Els municipis del Priorat, Baix Camp, Terra Alta, Ribera d’Ebre i Baix Ebre han de poder sobreviure un cop superada la dependència nuclear.
"És fonamental que el Fons de Transició Nuclear repercuteixi de manera directa en aquelles comarques afectades"
La nova economia verda, els sectors productius vinculats a les energies renovables i a l’economia circular poden ser una font d’inversió que ajudi a reestructurar el teixit laboral i empresarial de la zona. I els fons de transició han de poder arribar especialment a les petites i mitjanes empreses que són les que poden patir més directament aquest desmantellament que, per una altra banda, és necessari de cara a garantir el futur del territori.
D'on hem de treure aquesta energia que es deixarà de produir?
L'aposta han de ser les energies renovables, l'eòlica i la solar, aprofitant-les totes. Crec que s'ha de donar un impuls des de la Generalitat, a través de l'elèctrica pública, i per això és necessari que els Comuns estiguem al pròxim Govern de la Generalitat. Cal recordar que Catalunya està a la cua de l'Estat en desplegament de les energies renovables.
Les comarques de Tarragona s'estan omplint de parcs eòlics i fotovoltaics. Tornem a ser l'abocador de Catalunya?
Els partits que han governat diuen que no és així, però jo crec que sí, que Tarragona és com el pati de darrere de Barcelona. Tenim sol i vent garantit a les nostres comarques, però tampoc volem que aquesta transició energètica es faci a costa de sobreexplotar el nostre medi natural. Els parcs eòlics i fotovoltaics s’han de desplegar de manera consensuada amb el territori, amb els veïns i veïnes dels municipis afectats, amb les empreses energètiques i les administracions buscant les millors ubicacions i que l’impacte sobre la terra i el paisatge quedin minimitzats.
"Els parcs eòlics i fotovoltaics s’han de desplegar de manera consensuada"
Un altre aspecte molt important és que la generació de l’energia s’ha de fer amb criteris de proximitat. La creació de comunitats energètiques vinculades a les plantes de producció són la clau per fer efectiva una transició justa. Que allò que produïm aquí es consumeixi preferentment aquí. I en tot cas, que l'energia sobrant es pugui compartir amb la resta de territoris a canvi de contraprestacions de millora, de més inversions a la nostra demarcació.
Si és elegida diputada el 12 de maig, que farà perquè la Generalitat aposti definitivament per Tarragona?
Em comprometo a impulsar, amb les meves companyes i companys de Comuns, tres actuacions prioritàries que afecten directament Tarragona. Primer, blindar per llei que no es pugui fer el transvasament de l'Ebre en cap cas, ni ara ni més endavant. En segon lloc, aprovar un pla d'emergència habitacional situant el dret a l'habitatge com a prioritat de mandat pels pròxims quatre anys. I finalment aconseguir un acord perquè, en cap cas, el Govern de la Generalitat, ni el que surti del 12-M ni cap altre en el futur, pugui tirar endavant el projecte del macrocasino del Hard Rock al Camp de Tarragona.