Un cop definides les cares que passaven a formar part dels consistoris, quedava el —a vegades— complicat camí per formar govern. En alguns ajuntaments hi ha hagut grans canvis, en d'altres tot ha continuat igual i fins i tot en alguns no hi ha hagut entesa.
Sigui com sigui, el cicle de les municipals es tanca aquest dissabte, 17 de juny, amb els plens d'investidura que oficialitzaran els nous governs als ajuntaments. Tot i que en alguns encara s'haurà d'esperar, com és el cas de Cambrils en què un recurs contenciós electoral ha obligat a ajornar-lo.
[resultatstarragona]
El PSC torna a Tarragona, en solitari
A Tarragona, en un plenari que se celebrarà a la Sala d'Actes del Palau Municipal per les obres que hi ha al Saló de Plens, el socialista Rubén Viñuales serà investit alcalde de la ciutat com a guanyador de les eleccions del passat 28 de maig i en no haver-hi una majoria absoluta alternativa. Viñuales, cap de llista dues vegades amb Ciutadans i aquest 2023 amb el PSC, agafarà el relleu del republicà Pau Ricomà, que cedeix l'alcaldia després d'un mandat.
Els socialistes, que recuperen el poder a Tarragona quatre anys després, iniciaran el mandat governant en solitari amb els seus 9 regidors, tot i que Rubén Viñuales no tanca la porta a ampliar el govern municipal en els pròxims mesos. Això podria arribar després de les eleccions generals del pròxim 23 de juliol. Precisament, després d'aquesta nova cita amb les urnes, Pau Ricomà deixarà de ser regidor de l'Ajuntament de Tarragona, abandonant també la política activa.
Les novetats de la nova corporació municipal de l'Ajuntament de Tarragona les trobem amb la presència de Vox, que entra amb tres regidors, i les absències de la CUP i Ciutadans, que el 28M van perdre la seva representació. Així el plenari del mandat 2023-2027 està format per PSC (9), ERC (6), PP (4), Junts (3), Vox (3) i En Comú Podem (2).
Sandra Guaita serà la primera alcaldessa de Reus
Si no hi ha sorpreses d'última hora, Sandra Guaita serà nomenada alcaldessa de Reus, la primera de la història de la ciutat. El PSC es va imposar a les eleccions municipals obtenint 8 regidors després de dotze anys de victòries electorals i alcaldia de Carles Pellicer. Els socialistes tornaran a liderar el govern municipal, aquesta vegada amb un pacte amb ERC (5) i Ara Reus (2).
[noticiadiari]99/10245[/noticiadiari]
Les setmanes posteriors a les eleccions, la republicana Noemí Llauradó va intentar teixir una majoria absoluta alternativa —a Reus és de catorze regidors—. El plantejament era aritmèticament possible, però que semblava políticament impossible. Consistia a formar un govern o, almenys, arribar a un acord que la fes alcaldessa a ella amb els vots de Junts (5), el PP (2) i la CUP (2).
[noticiadiari]99/10116[/noticiadiari]
Aparcada aquesta línia exploratòria, Junts, PP i CUP quedaran a l'oposició, i serà el PSC qui entri al govern ocupant el lloc que fins ara havia ostentat la formació postconvergent. La tercera pota serà Ara Reus, que novament ha fet valer la seva voluntat de donar estabilitat al consistori.
Com a moltes altres ciutats mitjanes i grans de Catalunya, els ulls també es fixaran en Vox, que ha obtingut representació amb 3 regidors. Són els mateixos que tenia Cs, que ha perdut la representació al plenari, tot i que al mandat que ara ha acabat, el PP no hi tenia representació.
Pep Andreu perd l’alcaldia 16 anys després
A Montblanc, la campanya electoral, la jornada de votacions i també la gestació del pacte postelectoral ha estat rocambolesca. La capital de la Conca de Barberà ha estat escenari, en els últims mesos, d’una batalla política entre els diferents candidats i partits, amb una crispació latent i en augment. A les urnes, el 28M, Montblanc Progressa, amb Josep Andreu al capdavant, va obtenir una victòria agredolça amb l’elecció de 5 regidors, lluny de la majoria absoluta d’anteriors mandats. Pel que fa a ERC, amb Oriol Pallissó, va aconseguir 3 regidors i es va situar com a tercera força, per darrere de Marc Vinya, també amb 3 regidors però amb més vots.
Amb aquest escenari tan fragmentat, Josep Andreu no ha aconseguit els suports necessaris per formar un govern fort, amb majoria. Per aquest motiu, ERC, Junts per Montblanc i la FIC s’han conjurat en un pacte del tot quirúrgic que té com a objectiu principal fer fora Andreu de l’alcaldia. Així, a partir de dissabte, els republicans lideraran els primers dos anys de mandat i es repartiran l'alcaldia amb els juntaires. D'aquesta manera, Josep Andreu perd la vara d'alcalde després de 16 anys, el que significa un abans i un després en la història política moderna de la vila ducal.
A Valls, tot segueix igual
Poques novetats a la capital de l’Alt Camp quant al nou pacte electoral. El 28M, Junts per Valls, amb Dolors Farré al capdavant, va aconseguir millorar els resultats de 2019 i va aconseguir 9 regidors, un més dels que tenia en aquest mandat. Pel que fa a ERC, el seu soci de govern fins ara, no va aconseguir imposar-se com a força més votada a Valls ni ser l’alternativa al mandat de Dolors Farré, i només ha pogut mantenir els 5 regidors obtinguts fa 4 anys. Pel que fa al PSC, el gerro d’aigua freda de la nit electoral també va ser més que evident i només ha pogut mantenir els 4 regidors actuals.
Per aquest motiu, i segons l’aritmètica, Ferré i Rull han estat condemnades a entendre’s i a revalidar el pacte dels últims mandats, un tàndem que fins ara ha tingut llums i ombres i no sempre ha funcionat de la manera que la ciutat esperava. El nou organigrama que ahir van presentar Rull i Ferré no té grans novetats pel que fa a les dedicacions de l'anterior mandat i, ambdues, han remarcat que «cal reforçar la confiança i la comunicació entre els dos equips».
Sense pactes, per ara, al Vendrell
El Vendrell encara el ple de constitució del nou ajuntament sense que s’hagi fet cap pacte de govern. El PSC, amb els seus nou regidors, té prou marge per investir alcalde Kenneth Martínez amb majoria simple. Tot apunta, però, que no caldrà fer una segona votació, ja que des del PP han manifestat la voluntat de donar suport a la llista guanyadora el 28 de maig.
Els dos partits han mantingut converses les últimes setmanes sense tancar cap acord, però els populars són partidaris d’aportar "estabilitat al govern". Un cop hagi passat la investidura o les eleccions generals, es podria tancar un pacte entre les dues formacions. Una altra opció és que el PSC opti per governar en solitari —o sumant la regidora de Podem— i buscant acords puntuals amb diferents forces per aprovar els pressupostos i els temes importants.
On sí que hi ha hagut acords que han assegurat un govern de majoria ha estat a Calafell i a Cunit. En el primer cas, el PSC, tot i tenir deu regidors, ha preferit tancar un pacte amb l’únic regidor de Junts que doni estabilitat al mandat des del principi. A Cunit s’ha reeditat el pacte entre Impulsem i el PSC, amb els dos primers anys d’alcaldia per a Dolors Carreras i els dos últims, per a Jaume Casañas.