L'Ajuntament de Cabacés ha convocat una reunió de "màxima importància" per aquest divendres 28 de març, a les 28 de març, al local de la societat el Cafè de Cabassers, per abordar "la situació actual de l'ens i els reptes que estem afrontant", un context que des del grup a l'oposició de Junts titllen de "crisi oberta" per la mala gestió de l'aigua. Segons explica el partit en un comunicat, tot plegat té el seu origen en la revocació per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de dues subvencions que havia concendit al municipi el gener del 2025.
Es tracta d'un ajut de 100.000 euros per a la construcció d'un pou i d'un altre de 23.500,35 euros per al transport d'aigua en cisternes. Des de Junts per Cabassers exposen que ells van denunciar la situació en dos plenaris extraordinaris, l'agost i el desembre del 2024, per "advertir de la gestió negligent del govern local" i acusen que el cost de tot plegat suposa una despesa addicional per a l'Ajuntament de 180.000 euros, que "s'haurien carregat el romanent de tresoreria, per no disposar de subvencions per a finançar-ho".
El partit a l'oposició indica que es va assabentar de la revocació de les dues subvencions concedides arran d'una resposta de l'ACA, rebuda el 17 de març d'enguany, a una sol·licitud d'informació pública que van fer.
En aquesta trobada, a què l'executiu local convoca tots els veïns i veïnes del poble, es preveu tractar l'estat dels projectes subvencionats i les "dificultats que s'estan experimentant en la seva execució", és a dir, temes claus per al futur de la gestió municipal i per garantir tant l'estabilitat com el bon funcionament de l'administració. Així mateix, el grup de Junts assegura que el govern de Cabacés informarà, també, de les dificultats que té per a gestionar els més de 453.000 euros que li corresponen dels Fons de Transició Nuclear.
Motius de la revocació dels ajuts
D'una banda, l'ACA ja hauria denegat una primera subvenció, el setembre del 2024, de 21.549 euros, a l'Ajuntament per a la perforació d'un pou perquè ja l'havien executat sense els estudis tècnics necessaris. El mateix partit de Junts denuncia que es va perforar sense justificar i sota les indicacions d'un saurí, en lloc d'un geòleg.
A més de perforar en un emplaçament arbitrari i sense un estudi hidrogeològic, el saurí hauria assegurat que el pou donaria un cabal de 17 m³/h, quan l'estudi d'aforament indicaria una quantitat molt inferior, de 4,5 m³/h. En l'estudi, s'haurien analitzat les dues deus que travessen el terme municipal i es proposava perfora la deu d'aigua freda, comprovant prèviament si passava a prop del dipòsit municipal per aprofitar les instal·lacions existents.
D'altra banda, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ja hauria reclamat a l'Ajuntament, l'abril del 2024, que deixés d'utilitzar cisternes no autoritzades -per no complir amb el registre i les garanties sanitàries- per a fer el transport d'aigua. A partir de la documentació facilitada per Junts x Cabassers, en la visita d'inspecció realitzada al municipi per verificar les condicions sanitàries de subministrament de l'aigua de consum, els tècnics van detectar disconformitats com la manca de senyalització de la captació de la mina, que tampoc tenia prou aigua per abastir el poble; que l'empresa que feia el transport no estava inscrita en el Registre sanitari d'indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC) ni tenia una cisterna autoritzada; o que la captació alternativa de la Font de Mas Roger no estava autoritzada ni tenia definits els usos, malgrat que es feien deu viatges setmanals amb una cisterna de 10.000 litres.
En aquest sentit, cal recordar que Junts ja va denunciar l'estiu passat les irregularitats en la gestió i transport d'aigua de boca, ja que s'estaria emprant aigua sense potabilitzar de la bassa del Mas Roger per injectar-la directament al dipòsit municipal. Una acció que, segons afirma el grup municipal, l'Ajuntament hauria continuat més enllà de la inspecció desfavorable per part de l'ASPCAT.