ANÀLISI

El Montmell és, i seguirà sent, un lloc on anar a votar és complicat

El municipi més extens del Baix Penedès és el més abstencionista de Catalunya per raons òbvies

16 de juny del 2024
Actualitzat a les 11:27h
La Joncosa del Montmell
La Joncosa del Montmell | TBP

Més d'un analista s'ha posat les mans al cap en constatar que el Montmell és el municipi que menys ha votat, i amb diferència, a les passades eleccions al Parlament europeu. De fet, l'abstenció al Montmell és molt elevada des de fa molts anys i en totes les eleccions. A les Europees va votar només un 26,98% del cens electoral, menys de 400 vots dels 1.500 votants censats. Però les dades tenen unes quanttes explicacions carregades de lògica.

El terme municiapl del Montmell és el més extens de la comarca iocupar un territori muntanyenc, amb un bon grapat de petits nuclis allunyats. El centre administratiu del terme és la Joncosa, on hi ha l'eglèsia, l'Ajuntament, l'escola Teresa Godes i el Centre Cívic, que é el lloc on hi ha l'únic col·legi electoral en molts quilòmetres a la rodona. La Joncosa és l'enclavament més poblat d'aqyest enorme terme municipal, on van a votar, si volen o si poden, els habitatnts de Talaia Mediterrània, de Sant Suies, de les Pinedes Altes, de la Moixeta, del Mirador del Penedès, de Can Ferrer de la Cogullada i d'Aigiaviva.  Per a aquells que no coneixen les dimensions del municipi cal deixar constància que hi ha fins i tot un poble, el Marmellar, abandonat des de mitjans del segle XX. Al Marmellar, com és obvi, no hi ha votants censats.

Per fer el camí de quaalsevol dels enclavaments del Montmell fins a la Joncosa cal un vehicle i temps. No tothom pot anar a votar, menys encara un diumenge. A aquesta raó, que cau pel seeu propi pes, en podem afegir d'altres. La principal és el poc interés que en general, desperten les eleccions al Paralament europeu. La participació ha estat més gran quan aquestes eleccions han coincidit amb altres eleccions (Municipals, al Parlament de Catalunya o estatals). Europa és un concepte que es veu lluny a un lloc com el Montmell.

I sense treure conclusions que no venen del tot al cas, però que poden tenir a veure, val la pena deixar constància en aquesta anàlisi, que el teme municipal del Montmell és un dels que més ha crescut (proporcionalment) en nombre d'habitants de Catalunya els últims anys. La rao? el preu dels terrenys i dels habitatges, res a veure amb els preus, per exemple, dels municipis del litoral de la comarca. Ana a viure al Montmell és barat en comparació amb altres opccions, però a canvi, hi ha l'aïllament, la llunyania de llocs amb serveis (per exemple, un caixer bancari) i la dificultat de disposar dels serveix públics dels que gaudeixen, sense anar més lluny, dels municipis de costa del Baix Penedès. Qui va a viure al Montmell són sovint persones amb pocs recursos econòmics. També les ocupacions han estat nombroses a la zona. Com és lògic, un poble tan petit i tan repartit no disposa de Policia Local i són els Mossos, amb les seves limitacions, els encarregats de vetllar per la seguretat al territori. Els veïns del Montmell voten poc, com és lògic, i la situació té mal remei.

Arxivat a