Noemí Llauradó planteja els àmbits de la pròxima transformació de Reus

La vicealcaldessa i futura alcaldable d'ERC es proposa per encapçalar el que considera que seran anys de canvis importants a la ciutat

Noemí Llauradó ha pronunciat una conferència de ciutat en clau preelectoral
Noemí Llauradó ha pronunciat una conferència de ciutat en clau preelectoral | ERC Reus
15 de febrer del 2023
Actualitzat el 23 de febrer a les 11:49h
Esquerra Republicana a Reus manté la seva aposta per la planificació de cara al pròxim mandat. Aquest dimecres al vespre, la vicealcaldessa i futura alcaldable de la formació, Noemí Llauradó, ha pronunciat la seva conferència de ciutat. Ho ha fet al Teatre Bartrina força ple de públic.

A la platea s'hi han vist els principals càrrecs electes del partit a la regió de Tarragona, com algun membre d'altres formacions del govern municipal. Fa quinze dies Teresa Pallarès va escenificar el relleu que agafa de Pellicer, i la setmana passada Daniel Rubio va apujar el to distanciant-se dels socis de govern. Aquest dimecres, Llauradó ha optat per plantejar els principals àmbits de treball per als pròxims anys.

N'ha destacat la necessitat d'abordar-los de manera planificada i pensant en el llarg termini. Ho ha fet, però, sense mencionar dues de les principals banderes d'aquest mandat, el Pla Estratègic Reus Horitzó 32 ni el Pla d'Acció Municipal. Ha mencionat àmbits com la mobilitat, el comerç, la industrialització, l'energia, les zones verdes o l'habitatge.

Llauradó vol liderar la pròxima gran transformació de Reus

Llauradó no ha concretat projectes per aquestes línies de treball, sinó que n'ha subratllat el pes que han de tenir els pròxims anys. Ha assegurat que "bufaran vents favorables" per Reus, i ha demanat la confiança del públic de cara a les eleccions municipals per ser qui lideri la ciutat. De fet, ha subratllat que, durant aquest mandat, "hem posat les bases per la transformació de la ciutat".

Una transformació que, segons ha plantejat, viuran totes les ciutats grans i mitjanes els pròxims anys. Sí que s'ha referit a alguns projectes anunciats durant el mandat que ara acaba, com la transformació de l'àrea del Carrilet o les estacions de Bellissens i Intermodal. També al tramvia planificat per la Generalitat, que he situat com "la primera mostra" d'exercici d'àrea metropolitana.

"Reus ha de saber cap on ha d'anar, però també d'on partim", ha afirmat per fer una radiografia d'alguns indicadors demogràfics i socials. El lleuger creixement demogràfic, ha posat d'exemple, implica "més demanda de serveis com seguretat, neteja o atenció ciutadana, i drets bàsics com l'habitatge". Aposta per fer un pla director per "modernitzar la Guàrdia Urbana" i "convertir-la en una policia del segle XXI".

Ha subratllat la falta d'habitatge, la dificultat de fer-hi front per part de moltes famílies i la necessitat de centrar-se en els pisos públics i de protecció oficial. En clau econòmica considera que el comerç ha de continuar sent el principal motor de la ciutat. Acompanyat d'un increment del pes que té la indústria.

Indústria, energia i zones verdes com a apostes de futur

Segons ha aclarit, perquè genera "molts llocs de treball, estables i ben retribuïts". En aquest àmbit ha mencionat el potencial del Hub Foodtech & Nutrition i del Clúster TiC. S'hi han de sumar, afirma, sectors com la ciberseguretat o les energies renovables.

En el cas d'aquestes darreres, perquè "es necessitaran moltes persones que treballin d'instal·ladors". Una aposta que també vol mantenir des de l'Ajuntament a través de Reus Energia, que en primer terme subministrarà electricitat a equipaments municipals i s'implicarà en la comunitat energètica del polígon Tecnoparc.

A mitjà termini, però, "cal que experimenti una reorientació". "Ha de beneficiar el consum energètic de les famílies", ha apuntat. Un model que, quan es va presentar aquesta divisió municipal, ja es va plantejar com una segona fase del projecte.

Com també ha fet ERC al llarg del mandat, Noemí Llauradó ha insistit en la necessitat de treballar per fer una ciutat saludable. Per una banda, amb l'increment de zones verdes que assegura que Reus pot tenir. Per l'altra, apostant per una atenció sanitària més «social» que permeti, per exemple, allargar la vida autònoma de la gent gran.