Pellicer: «No soc alcalde, he fet d'alcalde, i la diferència no és subtil»

L'últim ple abans de la constitució dels nous consistoris ha marcat el punt final de l'alcaldia de Carles Pellicer

El ple extraordinari d'aquest dimecres ha sigut l'últim del mandat 2019-2023
El ple extraordinari d'aquest dimecres ha sigut l'últim del mandat 2019-2023 | Jordi Olària Gras
14 de juny del 2023
Actualitzat a les 12:18h
Aquest dimecres, 14 de juny, l'Ajuntament de Reus ha posat punt final definitiu al mandat 2019-2023. S'ha celebrat el darrer ple, en aquest cas extraordinari, que ha servit perquè els regidors s'acomiadessin, en general, entre paraules d'agraïment i record. També ha pronunciat un discurs de comiat l'alcalde, Carles Pellicer, que tanca així una etapa de dotze anys al capdavant del consistori reusenc.

Ha volgut reivindicar el teixit associatiu de la ciutat i el to que han mantingut els grups municipals durant el mandat. Ha repassat alguns dels moments viscuts els darrers anys i ha desitjat sort i encerts als pròxims governs.
 

Meléndez i Cs tanquen l'etapa a la política municipal

Formalment, la sessió d'aquest matí només havia de servir per aprovar les actes dels darrers plens municipals. a la pràctica, però, ha recollit els discursos de comiat de bona part dels regidors que han conformat el plenari els darrers anys. Una sèrie de parlaments en els quals s'han repetit els missatges de record i homenatge a Carmina Pozuelo, regidora del PSC que va traspassar a finals d'any, com a Raimon Ferré, home de pes al PSC que va traspassar a principis del 2020, després d'obtenir una plaça de regidor el 2019 que no va arribar a ocupar.

El primer discurs de la sessió ha sigut el de Raúl Meléndez, regidor no adscrit que va entrar a l'Ajuntament com a tercer membre de Cs, però que va deixar el grup a finals del 2020. Ha agraït a la ciutadania la confiança d'haver-lo convertit en regidor i a l'alcalde la voluntat de facilitar-li la feina com a regidor no adscrit. Una tasca que Pellicer ha aplaudit pel fet d'haver-la de fer sol.

Meléndez també ha agraït al PSC i la CUP el suport i l'entesa a l'hora de treballar mocions i propostes. En concret de cara als independentistes, ha subratllat que es troben "políticament lluny, però a prop en l'interès per les persones". L'ha prosseguit Ricardo López, regidor de Cs que ha admès, en positiu, que no s'hauria pensat mai implicar-se en la primera línia política.

També ha apuntat que no crec que torni a estar-ho, i ha agraït a la seva família, al partit i els seus integrants i a Débora García, portaveu del grup municipal, el suport rebut. Ella, per la seva part, ha optat per no prendre la paraula. Per ordre de representativitat, després de la formació taronja s'han pronunciat els regidors de la CUP.
 

La d'aquest dimecres ha sigut la darrera sessió plenària per a diversos regidors Foto: Jordi Olària Gras

 

La CUP canvia d'etapa

Edgar Fernández ha assegurat que "marxem amb més convicció que mai", i ha lamentat no haver pogut assumir més responsabilitats al consistori, sobretot de govern. Una situació que, segons ha explicat, considera que hauria servit per poder fer canvis efectius en àmbits concrets. També ha deixat clar que "no és suficient amb tenir bones intencions" a l'hora de fer política.

"La vida institucional, sense la vida al carrer, no és res", ha sentenciat Marta Llorens. Ha reclamat que institucions com l'Ajuntament i la Diputació implantin visions feministes que permetin una conciliació entre la dedicació pública i la vida personal que ara és molt difícil. Ho ha fet referint-se, sense mencionar-les, a la futura alcaldessa de Reus —serà Sandra Guaita— i a la possible presidenta de la Diputació —ERC i el PSC han pactat el futur govern de la institució que ara presideix Noemí Llauradó—.

Finalment, Mònica Pàmies, que passarà a ser la portaveu cupaire el pròxim mandat, ha agraït la feina feta i el suport rebut per part de Llorens i Fernández. Sense que sigui un comiat, segons ha afegit, tenint en compte que continuaran compartint assemblea local i militància.
 

L'últim ple del mandat l'han marcat els comiats i les paraules de record i homenatge Foto: Jordi Olària Gras

 

Records sentits per a Carmina Pozuelo i Raimon Ferré

Per part del PSC, tots els discursos han tingut records i homenatges per a Raimon Ferré i Carmina Pozuelo. També per al militant Miguel Quero, per part d'Hèctor Fort, que igualment ha volgut recordar els reusencs que han perdut la vida a causa de la pandèmia de covid-19. El primer dels socialistes que ha pres la paraula ha sigut Isaac Bonillo, que ha situat especialment Pozuelo com "una gran inspiració".

De fet, el regidor socialista ha demanat un minut de silenci que s'ha dut a terme just després del seu discurs. Abans de passar la paraula també ha reivindicat els seus besavis, vinguts a Reus des d'Almeria. Una altra regidora del PSC que no repetirà el pròxim mandat és Tania Agudo, que ha volgut agrair l'acompanyament que ha sentit per part del grup municipal i les ensenyances que s'endú de la resta de partits i dels seus companys, especialment, del portaveu, Andreu Martín.

Hèctor Fort tampoc serà al plenari el pròxim mandat. Ha explicat que, estudiant Geografia i Història, havia treballat actes de la història de l'Ajuntament de Reus i, els darrers anys, n'ha sigut part protagonista. Ha acabat per destacar "els jurats i alcaldes que han fet de Reus la ciutat d'avui en dia" i l'etapa que s'inicia dissabte, amb la primera alcaldessa de la història del municipi.

Per part del PSC, el darrer comiat ha sigut el d'Andreu Martín, que s'endú "el contacte amb la gent com l'experiència més gratificant" del seu pas per l'Ajuntament. Ha destacat la seva vocació de servei a la institució i ha assegurat que, com a ciutadà, seguirà el dia a dia del consistori i del municipi; "i potser seré més pesat que com a portaveu", ha avisat.
 

La pròxima sessió plenària serà la de constitució del nou consistori, prevista per dissabte al migdia Foto: Jordi Olària Gras

 

Els partits de govern fan punt i seguit

Pel que fa als partits de govern (Junts, ERC i Ara Reus), bona part dels seus regidors seran al pròxim plenari municipal, sigui al govern o a l'oposició. Tot i això, sí que hi haurà algunes baixes, com la d'Òscar Subirats (ERC) o la de Pere Aluja (Junts), que aquest mandat ja no ha pogut exercir com a regidor després d'haver patit un greu atropellament. Entre els que acaben una etapa també hi ha Hipòlit Montseny, que entre oposició i govern haurà passat vint anys al consistori.

Ho ha recordat ell mateix, agraint a la ciutadania i a Pellicer la confiança que li han mostrat i mantingut durant tots aquests anys. "Són vint anys de servei a la ciutadania", ha reivindicat. Ha agraït, també, la feina feta per part dels treballadors municipals amb els quals ha tractat, als quals ha demanat que la continuïn fent amb qui ocupi el seu lloc a partir d'ara.

El portaveu d'Ara Reus, Daniel Rubio, ha subratllat l'honor i l'orgull que considera que suposa ser regidor municipal. En general ha posat en relleu el "debat democràtic" que s'ha produït al saló de plens i ha felicitat Pellicer pel tancament de la seva etapa com a alcalde. Dirigint-s'hi directament ha afirmat que "has marcat un cicle polític i una manera de fer política de la qual molts n'hem après".

Pel que fa a ERC, la portaveu Noemí Llauradó també ha tingut paraules d'agraïment per als companys de grup municipal, per a la ciutadania i per a la resta de partits. Una oposició amb la qual es mostra satisfeta per "haver sigut capaços de teixir aliances" en moments especialment complicats, com la pandèmia. A Pellicer en concret li ha reconegut que "he après molt de tu" a través dels consells que li ha donat i de la feina feta conjuntament dia a dia.

Finalment, Teresa Pallarès, portaveu de Junts per Reus, ha sentenciat que "la política i el servei públic són una cursa de relleus". Considera que el govern pot acabar el mandat amb orgull per la feina feta malgrat "les situacions insòlites i molt dures". Ha assegurat que la ciutat se serveix des de tots els àmbits i ha tingut un record no només per a Ferré i Pozuelo, sinó també per a Pere Aluja i Montserrat Vilella.
 

Carles Pellicer ha presidit la darrera sessió plenària com a alcalde de Reus Foto: Jordi Olària Gras

 

Pellicer posa punt final a la seva alcaldia

L'últim discurs ha sigut el de l'alcalde, Carles Pellicer, que avui ha presidit la seva última sessió plenària. Ha posat en relleu el teixit associatiu de Reus i el seu reusenquisme, un sentiment que considera "un sisè sentit" dels seus veïns com a reivindicació de ciutat i com a capacitat organitzativa. S'ha mostrat convençut, de fet, que "aquesta és una ciutat capital que liderarà de manera clara els pròxims anys".

Ha recordat la pandèmia, motiu pel qual ha desitjat "prosperitat i pau" als pròxims governs. Pel que fa a l'actual consistori, ha agraït la lleialtat i la feina conjunta feta pel seu grup municipal i per ERC, com la tasca duta a terme també per Ara Reus. També la implicació de Raúl Meléndez i Cs, com la "relació molt particular" que assegura que ha tingut amb la CUP.

Un grup amb el qual ha afirmat que, "malgrat la discrepància més enfrontada, hem trobat punts per treballar per la ciutat". Dinàmica que també agraeix haver pogut establir amb el PSC. En clau més personal, i visiblement emocionat, ha declarat que "he sigut alcalde d'una ciutat que estimo i estimaré sempre".

"Ha sigut una feina apassionant", ha afegit, admetent que "he tingut encerts i errors, que assumeixo en primera persona". Ha volgut deixar clar que "jo no soc alcalde, he fet d'alcalde, i la diferència no és subtil". Tot i això, "un ha de saber quan és el seu moment", motiu pel qual, ara ha optat per tancar l'etapa al capdavant de l'Ajuntament.

Assegura que marxa "content, tranquil i convençut", i de cara al pròxim govern, ha volgut oferir-se apuntant que "comptin amb mi si algun dia els puc ser útil". "Moltes gràcies, molta sort, gaudeixin de la vida i tinguin salut", ha acabat, no sense abans agrair la voluntat general de treballar per la ciutat que uneix tots els regidors. Com no podia ser d'altra manera, Pellicer ha acabat acomiadant-se deixant clar que Reus és "la millor ciutat del món".