Viñuales treu pit del seu primer any de mandat: «Hem situat Tarragona al mapa»

L'alcalde ha assegurat que en aquests primers 12 mesos "hem anat per feina i n'hem fet molta"

La roda de premsa de balanç del primer any de mandat de l'alcalde Rubén Viñuales s'ha fet a l'Anella Mediterrània.
La roda de premsa de balanç del primer any de mandat de l'alcalde Rubén Viñuales s'ha fet a l'Anella Mediterrània. | Antonio Ramos
17 de juny del 2024
Actualitzat a les 16:24h

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha fet balanç del seu primer any de mandat aquest dilluns 17 de juny,  assegurant que "hem anat per ferina i n'hem fet molta". Durant gairebé una hora, el batlle, que ha estat acompanyat pels vuit consellers que formen part del seu executiu, ha detallat les actuacions dutes a terme pel seu govern durant els darrers 12 mesos, entre les quals ha destacat l'aposta per l'Anella Mediterrània de Campclar i el turisme esportiu, la inversió en serveis socials, el nou POUM, l'aposta pel microurbanisme —exemplificada en el Pam a Pam— o la millora de la situació financera dels comptes municipals.

Durant la roda de premsa no ha fet menció a la problemàtica del nou contracte de la brossa o de les crítiques per les zones d'aparcament regulat. Això sí, a preguntes dels periodistes sobre el "llegat republicà" que reivindica ERC, ha afirmat que "quan vam arribar vam trobar que els Next Generation estaven en risc, hi havia una licitació per a 35 busos d'hidrogen o 14 milions d'euros de dèficit. Potser aquest és el llegat republicà".

"Hem situat Tarragona al mapa"

Viñuales ha triat l'Anella Mediterrània de Campclar per fer balanç dels seus primers 366 dies al capdavant de l'Ajuntament de Tarragona, traient pit de les inversions fetes en els equipaments esportius que hi ha en aquest espai —Palau d'Esports, camp de rugbi o velòdrom—, així com del poder d'atracció, amb la celebració d'esdeveniments com la Minicopa ACB o la Copa del Rei i la Copa de la Reina de tenis taula, entre altres. L'alcalde ha assegurat que "en turisme esportiu hem situat Tarragona al mapa".

En aquest àmbit, el dels esports, també ha reivindicat l'aposta per millorar els vuit camps de futbol municipals de la ciutat, que durant aquest estiu veuran renovada la seva gespa, amb una inversió d'1,7 milions d'euros. Sobre aquesta qüestió, ha assenyalat que la primera setmana de juliol començaran els treballs.

La importància del nou POUM

La inversió en el nou col·lector d'aigües de la Part Baixa, que en uns mesos iniciarà les seves obres, o els 192 pisos de lloguer social que es construiran al PP10 també han estat punts destacats per l'alcalde durant la seva intervenció. El batlle ha reivindicat el nou POUM que veurà la seva aprovació inicial durant els primers mesos de l'any 2025 i que situen el riu Francolí com a nova centralitat de la ciutat, l'increment de superfície de l'Anella Verda, així com el paper vertebrador que tindrà l'Horta Gran. L'horitzó que fixa la nova ordenació urbanística és una Tarragona de 200.000 habitants.

La voluntat del govern municipal és que Tabacalera esdevingui un centre cultural de primer nivell, motiu pel qual han ofert les instal·lacions per acollir el Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona i la nova Biblioteca Provincial. Per tirar endavant tot això, s'ha incorporat l'enginyer i economista Miquel Barceló, un dels artífexs del barri tecnològic 22@ de Barcelona.

Les inversions en l'àmbit del patrimoni també han estat un dels punts que ha destacat Rubén Viñuales, entre elles la finalització de la restauració de les façanes del Pretori, actuacions al Circ, el pas endavant per tenir un pla director de l'Amfiteatre o la restauració de la façana del Palau Municipal de la plaça de la Font.

Acord amb la Guàrdia Urbana

Pel que fa a la seguretat, ha anunciat un acord amb els sindicats de la Guàrdia Urbana perquè tornin a fer hores extres, mentre es negocia un nou acord entre les parts, ja que el conflicte encara no està tancat. En aquest sentit, ha dit que "la seguretat és una lluita constant en la qual mai deixarem de dedicar esforços", assegurant que s'arribarà fins als 240 agents. Viñuales ha destacat el canvi en l'estructura policial, acompanyat de la nova direcció marcada per l'intendent Manuel Vázquez i més presència policial al carrer, i l'increment en l'aposta per la videovigilància, amb noves càmeres a la Part Alta, Ponent i el Pont del Diable.

En l'àmbit de les persones, l'alcalde també ha volgut reivindicar la inversió en serveis socials, amb l'objectiu de "no deixar ningú enrere". En aquest sentit, ha destacat l'ampliació del servei 'Dinem en companyia' fins a la Part Baixa o l'abordatge del sensellarisme, entre altres actuacions.

En la millora de l'espai públic i la micropolítica, Rubén Viñuales ha tret pit pel projecte 'Pam a pam', que s'ha desplegat durant 36 setmanes en tots els barris de la capital tarragonina.

L'impuls dels fons europeus Next Generation

L'Ajuntament de Tarragona, ha assenyalat l'alcalde, té 17 projectes finançats amb fons europeus Next Generation, tres dels quals ja estan executats. En aquest sentit, el volum total d'inversió és de 31,2 milions d'euros, 20,2 dels quals subvencionats pels Next Generation. Els àmbits d'actuació són la mobilitat, l'habitatge social, la digitalització de l'administració o la renaturalització de zones verdes.

L'estat financer dels comptes municipals també ha estat un dels temes que ha abordat el batlle, reivindicant la millora de la situació econòmica del consistori. Així, el deute viu de l'Ajuntament ha baixat del 75%, concretament fins al 72,2%, quedant així deslligat de la tutela de la Generalitat de Catalunya, mentre que enguany les inversions superen els 20 milions d'euros per primera vegada en la història.

Viñuales ha recordat que en l'àmbit del turisme, s'han aconseguit xifres de rècord durant el 2023 i que l'objectiu ara és millorar la gestió dels fluxos turístics, especialment dels creueristes, i convertir Tarragona en una ciutat atractiva durant els 365 dies de l'any.

Altres fites del primer any de mandat que ha destacat l'alcalde han estat el primer Pride Tarragona, la recuperació del regidor de barri, una nova edició dels Bons Comerç, l'aposta per la salut mental dels joves, el Pla Estratègic de Cultura, la nova ordenança de terrasses o la reforma administrativa de l'Ajuntament.

ERC assegura que "el govern no té rumb ni ambició"

Aquest dilluns 17 de juny, el principal grup de l'oposició al consistori, ERC, ha fet també la seva roda de premsa de balanç. Els republicans, que van governar el passat mandat, no han fet una valoració positiva. "El govern no té rumb ni ambició. Ens preguntem què passarà el 2025 quan s'acabi la inèrcia del govern republicà", ha exposat la portaveu d'Esquerra, Maria Roig.

Roig ha citat "Inipro, la pujada d'impostos, la inseguretat o el pacte de la brossa" com a elements en els quals discrepen de la gestió realitzada. Sobre el contracte de la neteja han estat especialment crítics i han alertat d'un possible escenari de futur on el consistori hagi d'indemnitzar les empreses, si la justícia els acaba donant la raó: "Ens podem trobar amb un futur Jaume I", ha advertit.

A la vegada, els republicans han criticat que el PSC hagi aturat projectes com l'estudi de la qualitat de l'aire o la reobertura del Fortí de Sant Jordi, que hagi frenat la nova biblioteca de Sant Pere i Sant Pau, que "no defensi" davant l'Estat l'arribada del carril bici de Llevant fins a Altafulla, o el retrocés de l'ús del català en els actes organitzats pel consistori.