Els veïns i veïnes del barri de Mas Iglesias de Reus no es rendeixen i, des de la plataforma constituïda per defensar el parc homònim i evitar el trasllat de l'estació d'autobusos a la zona, ja han aconseguit més de 5.000 signatures, objectiu que es marcaven per demanar una consulta popular no vinculant sobre el futur de la infraestructura. A més, compten amb el suport del grup municipal -i parlamentari- de la CUP, que ha presentat instàncies (prèvies al període d'al·legacions formals) tant a l'Ajuntament com a la Generalitat de Catalunya, com a administració competent.
A mitjan mes d'abril, segons detallaven a Reusdigital.cat, la plataforma veïnal ja havia assolit la xifra, però han continuat i continuaran sumant suports fins a esgotar el termini de tres mesos que marca el procediment. Posteriorment, els tècnics de l'Ajuntament hauran de validar els documents i, si tot és correcte, l'alcaldessa Sandra Guaita haurà de convocar la votació.
En paral·lel al recurs jurídic, amb què els cupaires volen "demostrar que la reordenació urbana i el desplegament dels nous equipaments a l’entorn del Carrilet -inclosa la nova estació- no són accions viables o compatibles amb la ciutat", la CUP proposa ubicacions alternatives per al trasllat de l'estació que "estiguin més a prop del cinturó, ja que si són autobusos interurbans no haurien d'entrar a la ciutat", ha recordat la portaveu reusenca, Mònica Pàmies.

- Diversos pisos del barri de Mas Iglesias i voltants tenen penjades les pancartes en senyal de protesta
- ACN / Arnau Martínez
Així, plantegen un trasllat a l'avinguda de Salou, al cantó oposat d'aquesta amb el carrer Flix, una ubicació que seria viable, segons el partit, amb una permuta entre solars, fet que no augmentaria el pressupost que ja contempla el projecte de la nova infraestructura. Després, "es podrien posar més connexions amb busos urbans, amb freqüència de cada mitja hora per arribar de l'estació al centre de Reus", ha afegit Pàmies.
Arguments per revertir el projecte
Els anticapitalistes s'han personat com a part afectada interessada en el projecte i, com a tal, han tingut accés als expedients i procediments administratius i esperen que, a partir d'ara, puguin rebre més detalls de com avança la iniciativa. Alhora, han iniciat un recorregut legal amb advocats especialitzats en serveis jurídics ambientals per aturar la proposta del govern local.
La regidora Mònica Pàmies ha recalcat el seu compromís amb la plataforma veïnal per proporcionar-los totes les eines possibles per reconduir el projecte i "salvar" el parc de Mas Iglesias. De fet, Pàmies ha reconegut que han presentat les instàncies, encara que el consistori ja conegui el seu posicionament des d'un principi, perquè quedi registre ferm; "és diferent que consti en acta d'una comissió informativa a l'Ajuntament, obrim totes les portes possibles perquè ens facin cas", ha afirmat.

- La CUP actua com a part afectada interessada en el projecte
- Sandra Pérez
De moment, la Generalitat ha derivat cadascuna de les instàncies al departament corresponent i resten a l'espera d'una resposta de valoració. Així mateix, des de la CUP han destacat que "Reus és de les ciutats amb menys zones verdes per habitant de tot Catalunya i això afecta la qualitat de vida i la salut de les persones". Per aquest motiu, el grup municipal defensa els espais verds, naturals i més saludables per al benestar del veïnat i es posiciona en contra de l'especulació urbanística.
Al·legacions presentades
La CUP de Reus ha presentat el següent argumentari en contra del projecte:
- Mobilitat: la nova ubicació obligarà tots els autobusos a transitar per un entorn ja molt transitat com les rotondes de Bellissens i de l'N-340, el carrer Jaume Vidal i Alcover i l'avinguda del President Macià. A més, són vies sovint utilitzades per serveis d'emergències que han de tenir l'accés prioritari, com Guàrdia Urbana, Bombers, Hospital, Agents Rurals...
- Medi ambient: tot i el trasllat, es manté en una zona de capacitat acústica amb protecció elevada per entorns residencials, escolars i de salut. Continuarà la contaminació acústica i atmosfèrica, pel desgast dels neumàtics i les emissions, a més de la tala de l'arbrat del parc per col·locar les bigues que hauran d'aguantar l'estructura volada de la nova estació.
- Protecció del patrimoni: el Centre de la Imatge Mas Iglesias (CIMIR) és un edifici protegit com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i la protecció inclou el seu perímetre més immediat, per tant, quedarà greument afectat aquest espai cultural i patrimonial.
- Seguretat: el pla de seguretat municipal de Protecció Civil, el DUPROCIM, assenyala zona com afectada per un greu problema de seguretat pel pas de mercaderies per la via del tren i determina un perímetre de seguretat de 300 metres per evitar la concentració de persones. Les escoles, l'Hospital i la URV ja existien prèviament i es van acollir a plans constructius anteriors al DUPROCIM, però l'Ajuntament hauria de modificar els usos del parc per "evitar" l'empara del pla de protecció i poder construir l'estació.