La plataforma en Defensa del Parc Mas Iglesias de Reus s'ha proposat "fer història" al municipi i enfronta un important repte: aconseguir un mínim de 5.000 signatures en els pròxims tres mesos perquè l'Ajuntament engegui una consulta ciutadana no vinculant, perquè la gent pugui opinar sobre la futura ubicació de l'estació d'autobusos. Des de l'associació, volen "fer sentir la veu dels reusencs i reusenques" i, per això, van recollir el plec de fulls per signar, el passat divendres 14 de març, al Centre Cívic del Carme, seu de la regidoria de Participació.
Uns dies després, la "causa" ja supera el miler de signatures. El president de la plataforma -i també de l'Associació de Veïns Mas Iglesias- Óscar Mendoza, ha recordat que "no només és un barri" qui ha iniciat aquesta "lluita" i que s'ha d'implicar tothom en un procés inèdit a la capital del Baix Camp. Les primeres impressions són que faltaran plecs pel ritme a què avancen les signatures.
Un altre membre de la plataforma, Joan Amigó, celebra que la resposta ha sigut "brutal" i que la recollida "va sobre rodes". A la concentració del passat divendres, de fet, es van sumar una cinquantena de persones entre referents d'altres barris i veïns que han liderat protestes a la ciutat, com ara la plataforma que va defensar, en el seu moment, l'antic edifici de la sedera, al passeig Misericòrdia.
Mendoza assenyala, també, que "l'input que reben de la majoria de la gent que està signant és que demanen que no es faci el trasllat", és a dir, veuen una reacció majoritària en contra, encara que ells insisteixen a recordar que la recollida és per portar el tema a votació i no per oposar-s'hi directament. Així i tot, calcula que els arriben només una o dues de cada 100 persones que realment estiguin a favor de la reubicació de l'estació de busos.
Recollida de signatures: on i quan?
Els membres de la plataforma en Defensa del Parc Mas Iglesias de Reus informaran a través dels perfils creats a les xarxes socials (@salvem_masiglesias) dels punts habilitats i els horaris perquè els reusencs i reusenques puguin signar i mostrar el seu suport a la iniciativa. L'objectiu del col·lectiu és aconseguir més de 5.000 signants, per assegurar-se el mínim, en cas que hi hagi errades en algunes d'elles.
El president de l'associació, Óscar Mendoza, explica que s'estan organitzant grups de veïns i voluntaris per repartir els fulls i sumar nous suports. Deu membres de la junta de la plataforma coordinen uns 60 plecs de signatures i, fins al moment, ja tenen comptabilitzades més de mil signatures. D'altra banda, alguns voluntaris estan recollint firmes a les empreses on treballen -dades que encara no s'han comptabilitzat- i estan habilitant alguns negocis com a punt fix on les persones es puguin adreçar per signar.

Des de la junta, alhora, estan informant els vianants pel carrer sobre el referèndum que volen impulsar i s'han desplaçat a diferents punts amb gran afluència, com la universitat o les escoles, per arribar a la màxima gent possible. En aquesta línia, estan pendents de resposta a la sol·licitud que han fet a l'Ajuntament per al permís d'ocupació de la via pública i poder instal·lar-se, a la plaça del Prim, cada divendres a la tarda i cada dissabte matí i tarda, mentre duri la campanya de recollida.
Primera consulta ciutadana
L'Ajuntament de Reus va autoritzar la recollida de signatures d'acord amb el reglament de participació ciutadana que es va aprovar en l'anterior mandat. Així, si es recullen -i es validen- les 5.000 signatures que marca la llei en els pròxims tres mesos, el consistori haurà de convocar, mitjançant decret, la consulta i els ciutadans podran expressar la seva opinió a les urnes, en un termini d'entre 30 i 60 dies des que l'alcaldessa decreti la convocatòria.
La mobilització veïnal va començar quan, l'estiu passat, el govern local va presentar, en el marc de la transformació urbanística de l'entorn del Mercat del Carrilet, la intenció de traslladar l'estació a una nova infraestructura semisoterrada i intermodal que hauria d'integrar-se en el Parc Mas Iglesias, una opció que els residents que rebutgen per l'augment de contaminació acústica i atmosfèrica, en defensa de la seguretat dels entorns escolars i per "salvar" els arbres, que desconfien que es preservin durant el procés de construcció.
Des del govern local, segons va publicar el Diari de Tarragona, consideren que l'impuls de la consulta ciutadana ha sigut "precipitat", ja que la proposta de la nova estació d'autobusos és encara un avantprojecte i encara manca el retorn a les qüestions plantejades durant les sessions participatives. En cas que el futur projecte, les competències del qual són de la Generalitat -però els terrenys són de propietat municipal-, descarti la reubicació de la infraestructura, els veïns de Mas Iglesias aturaran la seva reivindicació.