Arriba a Ulldemolins l'exposici贸 'El temps retorna - 500 anys del Renaixement a la Catalunya Nova'

L'exposici贸, inaugurada a Tarragona, passar脿 per diverses localitats i punts de la regi贸 que compten amb arquitectura renaixentista
L'exposici贸 'El temps retorna - 500 anys del Renaixement a la Catalunya Nova' arriba a Ulldemolins. | TarragonaDigital.com

 

Amb motiu de la recent celebraci贸 de l'Any Amig贸 el passat 2018 鈥攅n commemoraci贸 del naixement de Jaume Amig贸, arquitecte i eclesi脿stic ulldemolinenc鈥 i de l'aniversari dels 500 anys del que es considera l'inici del Renaixement catal脿, aquest mes de juliol, s'han organitzat unes jornades itinerants mostraran l'exposici贸 'El temps retorna - 500 anys del Renaixement a la Catalunya Nova' per diversos punts del territori tarragon铆 impregnats de Renaixement per donar a con猫ixer com es va desenvolupar l'arquitectura renaixentista a Catalunya, i en especial al Camp de Tarragona, una de les zones amb m茅s arquitectura del per铆ode.

 

L'exposici贸 visitar脿 diversos punts de la regi贸 amb mostres arquitect貌niques del segle

L'exposici贸, que va comen莽ar el 4 de juliol al Col路legi d'Arquitectes de Tarragona, ha arribat ara a Ulldemolins, en concret, a l'Esgl茅sia de Sant Jaume, on s'hi estar脿 fins el 4 d'agost. Posteriorment, passar脿 per altres localitats i punts de la regi贸 que tenen arquitectura renaixentista, com a la Fira de l'Avellana de Riudoms, La Selva del Camp, Alcover, Ulldecona, Arnes i Horta de Sant Joan, Tortosa, Scala Dei i Torredembara, per finalment tornar el mar莽 del 2020 a Tarragona.

 

L'exposici贸 que arriba a Ulldemolins va ser inaugurada al Col路legi d'Arquitectes de Tarragona aquest mes de juliol. | Arquebisbat de Tarragona

 

Cadascun d'aquests municipis podr脿 adaptar el programa a la seva manera d'entendre el Patrimoni, i comptar脿 amb pon猫ncies i una nova exposici贸 creada per a l'ocasi贸 que recull les mostres m茅s rellevants d'aquesta arquitectura. A Ulldemolins, el pr貌xim dilluns 22 se celebrar脿 una de les dues primeres jornades, a l'Ermita de Santa Magdalena. Hi haur脿 la tradicional missa de les dotze, seguida d'una visita guiada, el dinar popular i un concert, a les set de la tarda, a c脿rrec de Gerard Marsal.

 

Per altra banda, el dia 25 de juliol, la jornada es partir脿 en dues parts. Durant el mat铆, a l'Esgl茅sia de Sant Jaume, se celebrar脿 la missa i es visitar脿 l'exposici贸 amb l'acompanyament de l'arquitecte i historiador Xavier Climent.  A la tarda, en un altre empla莽ament, en aquest cas el Centre C铆vic, es realitzar脿 una xerrada i una taula rodona: 'Renaixement: un patrimoni a reivindicar', que comptar脿 amb la participaci贸 de Climent, Xavi Orensanz, periodista, i Sergi M茅ndez, coordinador de l'Any Amig贸. Per acabar, la pla莽a de l'Esgl茅sia acollir脿 l'espectacle teatro-musical 'Amagats'.

 

L'Ermita de Santa Magdalena a Ulldemolins | Viquip猫dia

Tarragona 茅s una de les regions amb m茅s concentraci贸 d'obres renaixentistes

Organitzada pel Col路legi d'Arquitectes, l'Escola d'Arquitectura de la URV i l'Arquebisbat de Tarragona, amb el suport de l'Ajuntament d'Ulldemolins, i patrocinada per Repsol, l'Autoritat Portu脿ria de Tarragona i la Fundaci贸 M煤tua Catalana, l'exposici贸 vol mostrar que, malgrat que des del punt de vista art铆stic la tend猫ncia renaixentista va trigar en arribar a la Pen铆nsula i en van quedar mostres molt repartides, la regi贸 de Tarragona 茅s una de les 脿rees amb m茅s concentraci贸 de mostres arquitect貌niques del segle XVI. A m茅s, tamb茅 vol fer pal猫s el paper que van tenir figures essencials per a entendre el per铆ode: l'Arquebisbe de Tarragona Antoni Agust铆, la figura italianitzadora de la Catalunya del moment; el tracista, rector de Tivissa i conseller de projectes Jaume Amig贸 i el cronista i jurista tarragon铆 Llu铆s Pons d'Icart.