El ple de Reus aprova redactar un pla local contra la pobresa energètica

També s'ha aprovat un protocol d'actuació contra les connexions il·legals a la xarxa elèctrica

L'Ajuntament de Reus posarà una marxa més en l'actuació contra la pobresa energètica. Així ho ha aprovat el plenari municipal aquest dilluns, que també ha decidit actuar de manera específica contra les connexions il·legals i els usos irregulars de la xarxa elèctrica. En tots dos casos s'ha d'elaborar un estudi o un protocol que serveixi per identificar les problemàtiques i establir la millor manera d'actuar-hi.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Protocol d'actuació contra les connexions elèctriques il·legals

Si es fa efectiva la moció que ha presentat Cs de Reus, i que s'ha aprovat al plenari de Reus, també amb el vot a favor del govern, l'Ajuntament de Reus es posarà en contacte amb les companyies elèctriques per tal que elaborin un mapa on s'identifiquin els consums excessius d'electricitat ocasionats per un ús irregular o il·legal de la xarxa. En paral·lel, s'elaborarà, des del consistori reusenc, un protocol per detectar aquestes connexions il·legals en col·laboració amb les entitats veïnals que s'hi prestin.

La proposta aprovada avui pot acabar repercutint a Serveis Socials, i és que es preveu derivar-hi les famílies que es puguin trobar en situació de pobresa energètica arran d'aquest protocol d'actuació. Finalment, i en matèria directament de pobresa energètica, s'instarà els governs català i espanyol per tal que apliquin les respectives lleis aprovades en la matèria. La moció s'ha aprovat malgrat l'abstenció del PP i el vot en contra de la CUP, que considera que el text criminalitza la pobresa energètica.

Grup municipal Ciutadans Ciudadanos Reus
El grup municipal de Cs a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària Gras

 

Un pla local d'actuació contra la pobresa energètica

El segon text relacionat amb aquesta qüestió l'ha proposat la CUP parlant, específicament, de pobresa energètica —es tracta d'un àmbit d'actuació que ja es va tractar al plenari del mes passat—. L'acord principal, que s'ha aprovat amb el vot en contra del govern —considera que no queda prou temps de mandat per redactar-lo i executar-lo— i l'abstenció de Cs, estableix que es redacti un pla local que faci una radiografia de la problemàtica i n'identifiqui les zones afectades, les necessitats socials de qui la pateix, i s'apuntin els recursos necessaris per executar-la.

Si s'aplica el que avui el plenari ha aprovat, l'Ajuntament es posarà en contacte amb el cos de Bombers de Reus per crear un protocol d'actuació conjunta, així com s'intensificarà la relació del consistori amb l'Aliança contra la pobresa energètica. El grup anticapitalista ha insistit en la relació de Reus amb les empreses energètiques. Després de les esmenes del govern, s'ha establert que l'Ajuntament fixarà, com a requisit per a la contractació pública de companyies subministradores, que aquestes compleixin les lleis vigents.

CUP Reus ple
El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària Gras

 

VOX entra a l'Ajuntament de Reus abans de les eleccions

A la sessió plenària de l'Ajuntament de Reus d'aquest mes de gener s'ha deixat clar que falten quatre mesos per a les eleccions municipals. Diversos grups municipals hi han repetit les acusacions d'electoralisme, fos en la defensa de mocions o en la justificació del vot. Un dels debats més intensos en aquest sentit l'ha provocat una proposta de resolució del PSC de suport a les mesures del pacte d'Estat contra la violència de gènere.

En l'exposició de motius del document no es mencionava cap partit concret, però s'intuïa que es volia deixar clar el suport de l'Ajuntament a un pla d'actuació que, segons els socialistes, perilla amb la irrupció de VOX. També ho han entès així PP i Cs, que han carregat contra els socialistes reusencs. Dolors Compte, regidora del PP, ha etzibat a Andreu Martín, portaveu del PSC, que la moció era fruit, només, del fet que «no poden assumir haver perdut la Junta d'Andalusia».

Ple Reus gener 2019
Part del govern de Reus i els grups municipals del PP i de Cs | Jordi Olària Gras

 

Compte ha matisat que, malgrat la crítica als motius que han motivat la moció, hi votarien a favor «perquè el PP compleix els pactes d'Estat»; ha acabat aclarint, en relació al govern andalús, que l'acord amb VOX es limita a la investidura, i que el pacte de govern en si és amb CS. La formació taronja també ha respost a Martín, per boca de Josefa Labrador. La regidora de Cs ha titllat la proposta de resolució de «moció de quota i per posar en entredit les actituds del PP i de Cs».

Tant Andreu Martín com la resta de portaveus que han utilitzat el torn de paraula, s'han referit, de manera directa o indirecta, a VOX i el perill que consideren que suposa la seva presència a les institucions de govern. Tot plegat en un debat que ha durat al voltant de mitja hora sobre una formació que, la majoria de partits i de regidors del plenari reusenc, consideren que cal combatre per evitar que aconsegueixi representació.

PSC Reus plenari
El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària Gras

 

Acusacions d'electoralisme

No és estrany que, en un plenari municipal, s'hi presenti la sol·licitud d'alguna persona que treballa a l'Ajuntament i que demana autorització per fer alguna feina fora del consistori, el que s'anomena una sol·licitud de compatibilitat. Aquest dilluns, el sisè punt de l'ordre del dia aglutinava diverses d'aquestes peticions, que han generat un debat poc usual en aquestes qüestions.

L'exposició de les sol·licituds l'ha fet Daniel Rubio (Ara Reus), regidor de Recursos Humans i futur alcaldable de la seva formació. Tant el PSC com la CUP han considerat que alguna d'aquestes peticions no eren regulars, i és que passava pel plenari després que s'hagués executat. Rubio ha justificat amb una falta de temps i pels terminis burocràtics l'absència de la petició al plenari del mes de desembre.

Daniel Rubio, part del govern de Reus
Part del govern de Reus al saló de plens | Jordi Olària Gras

 

A partir d'aquí, però,  també ha carregat contra el PSC, a qui ha acusat de dubtar de l'honestedat dels treballadors  de l'Ajuntament, així com de la CUP, a qui ha atacat acusant-los de tenir una doble vara de mesurar, i és que, en el passat, una persona amb càrrec d'assessoria municipal del grup independentista havia sol·licitat aquesta compatibilitat. Tots dos grups han respost a Rubio que les seves objeccions feien referència, només, a com s'havia tramitat la petició.

L'ambient d'aquest plenari, i en especial els debats sobre les sol·licituds laborals i les referències a VOX han motivat que l'alcalde intervingués, diverses vegades, per demanar als grups municipals que es limitessin a debatre les qüestions del plenari. Falten quatre mesos per a les eleccions municipals i, almenys, tres plenaris fins que comenci la campanya electoral de manera oficial. No seria estrany, apunten algunes veus a l'Ajuntament de Reus, que la dinàmica d'aquest dilluns es repetís en cadascuna de les sessions plenàries restants.